Khasiat Rambutan

CG Sponsors




CikSukan

Blogger Moderator
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111



Khasiat Rambutan (Nephelium lappaceum)

Rambutan adalah salah satu tanaman yang multi guna. Semua bahagian dari tanaman ini, dari kulit, daun, biji, sampai akar, dapat berfungsi sebagai obat. Daya tawarnya juga luar biasa. Demam, uban, radang usus, ulser mulut, sampai kencing manis, boleh sembuh dengan ramuan yang tepat.

Bagian tanaman yang bermanfaat: kulit buah, kulit kayu, daun, biji, dan akarnya. Detail manfaatnya adalah sebagai berikut:

1. Kulit buah: untuk mengatasi radang usus, demam
2. Kulit kayu: untuk mengatasi ulser mulut
3. Daun: untuk mengatasi radang usus dan menghitamkan rambut
4. Akar: untuk mengatasi demam
5. Biji: untuk mengatasi kencing manis (diabetes melitus)

Untuk obat yang diminum, tidak ada dos yg tepat, secukup rasa. Lihat contoh pemakaian. Untuk pemakaian luar, giling daun sampai halus, lalu tambahkan sedikit air. Gunakan air perahannya untuk menghitamkan rambut yang beruban.

Contoh - contoh pemakaian:

1.radang usus. Cuci kulit buah rambutan (10 buah), potong-potong seperlunya. Tambahkan tiga gelas minum air bersih, lalu rebus sampai airnya tersisa separuhnya. Setelah ,sejuk, tapis dan minum sehari dua kali, masing-masing tiga suku gelas.

2. Demam. Cuci kulit buah rambutan yang telah dikeringkan (15 g). Tambahkan tiga gelas air bersih, lalu rebus sampai mendidih selama 15 menit. Setelah dingin, saring dan minum tiga kali sehari, masing-masing tiga suku bahagian.

3. Menghitamkan rambut beruban. Cuci daun rambutan secukupnya, lalu tumbuk sampai halus. Tambahkan sedikit air sambil dicampur gaul rata sampai menjadi adunan seperti bubur. Perah dan tapis dengan sehelai kain. Gunakan air yang terkumpul untuk membasahi rambut kepala. Lakukan setiap hari sampai terlihat hasilnya.

4. Kencing manis. goreng biji rambutan (lima biji), lalu giling sampai menjadi serbuk. curah dengan satu teko air panas. Setelah sejuk, minum airnya one shot. Lakukan 1-2 kali sehari

5. ulser mulut. Cuci kulit kayu rambutan (tiga ruas jari), lalu rebus dengan dua gelas air bersih sampai tersisa satu gelas. Gunakan untuk berkumur selagi hangat suam2 kuku.


Thread lain berkaitan hebatnya rambutan - Info 1, info 2
 
Sponsored Post

hazwan17

Super Active Member
Joined
Nov 24, 2007
Messages
7,442
Reaction score
3
Points
65
makanlah buah-buahan tempatan huhu
 

hazirah

Super Active Member
Joined
Jan 9, 2009
Messages
6,907
Reaction score
100
Points
73
sedap nihh... tp cara aku mkn rmbut pelik skit... aku hiris dulu isi dia baru mkn heehehe...

die punye kulit dan lain2 x pnh try lagi la... good info though...
 

Hanney

Active Member
Joined
Apr 10, 2008
Messages
2,394
Reaction score
9
Points
25
sedap nihh... tp cara aku mkn rmbut pelik skit... aku hiris dulu isi dia baru mkn heehehe...

die punye kulit dan lain2 x pnh try lagi la... good info though...
yup.. baguh baguh...x sangka.. diam2 berubi ya rambutan nie...

cuma khasiat daunnya menghilangkan uban tu, pokcik x nk try laa... psl pokcik suka style rambut pokcik beruban... pesen ala richard gere gitu...:D
 

saxsor

Super Active Member
Joined
May 25, 2009
Messages
8,464
Reaction score
34
Points
70
semuanya ada khasiat dari akar sampai kebatang smpai ke kulit...

cuma isinya jer yg xde khasiat....:D
 

vedder9

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Sep 25, 2006
Messages
15,350
Reaction score
123
Points
123
yup.. baguh baguh...x sangka.. diam2 berubi ya rambutan nie...

cuma khasiat daunnya menghilangkan uban tu, pokcik x nk try laa... psl pokcik suka style rambut pokcik beruban... pesen ala richard gere gitu...:D
Rambut Ved pun dah jadi ala2 Richard Gere gak :D
 

CikSukan

Blogger Moderator
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
Rambut Ved pun dah jadi ala2 Richard Gere gak :D
Ingat Richard Gere ingat pretty woman movies,:D apapun diam2 rambutan tak sama macam ubi, sometime tak sempat masak, rambutan muda pun orang suka makan..eeee, kelat masam
 

ed_zero

Super Active Member
Joined
Sep 24, 2009
Messages
5,194
Reaction score
160
Points
73
semuanya ada khasiat dari akar sampai kebatang smpai ke kulit...

cuma isinya jer yg xde khasiat....:D
yeke xde khasiat bro isi dia?? musykil ni..:-?:-?
 

vedder9

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Sep 25, 2006
Messages
15,350
Reaction score
123
Points
123
Tapi bukanke orang yang ada masalah penat x digalakkan makan rambutan....orang yang ada masalah batuk pun x digalakkan makan rambutan :)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register