BTC USD 61,469.1 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Info kes hutang taknak bayar

nyioq

Fun Poster
Joined
Jul 17, 2007
Messages
682
Reaction score
29
Points
30
Betul ckp tuan tu
Sy pun tak stuju kalau kita pinjam tp mungkir janji
Lebih2 lg bersikap krg ajar dgn tukang beri pinjam

Kita sbg tukang bg pinjam
Memang niat nak menolong

Apa2 pun semua nanti Allah yg akan menghukum kita semua

Erm betul tue bro...
Aku dok pikir Allah mendorong dia utk meminjam dgn kita.
Ujian untuk kita utk tolong dia. Tapi kita pula kena game..liat bayor hutang..

Aku dah ada 4, 5 kes hutang lapok nie..sampai sekarang dok minta lagi..
Ada juga dengar ustaz cakap klu dia betul2 x mampu kita boleh delay kan.
Sebaiknya halal kan..Akhirat kelak akan dikira sebagai sedekah.
Jangan nak tuntut kat akhirat, nanti jadi kita kena tunggu dia dihisabkan dulu baru kira settle..Jenuh tue huhuu..

Tapi tue la kan, hati manusia ni, memang susah nak asuh untuk redho.
Aku sendiri pon tak kuat nak meng"halal" kan yg jumlah yg besor2 huhuhuu..

Baru2 ni ada rujuk sedikit pasal orang nak berhutang dgn kita, betul kawan kita/sedara kita si polan tu didorong oleh Allah utk meminjam dgn kita pasal dia ingat kita.
Tapi kita berilah setakat yg kita rasa mampu & redha utk halalkan.
Kena pikir kita pon ada tanggungan.

Tapi baru2 ni ujian besar juga buat aku & Kawan2, kami tlg sorg member settle hutang Ahlong. dapat juga buat collection, dalam 10k juga..
Baki 10k dia buat pinjaman koperasi.

Yang aku geram sangat pasal lepas sebulan dia pi pinjam balik dgn ahlong. Alasan, nak settle hutang lapok, org dok desak, nak survive la..
Apa punya orang..xtau nak maki apa lagi dah. buat dosa aku ja:mad:

Lepas ni aku nak buat agreement dgn org yg betul2 nak pinjam..
Or sandarkan apa barangan yg nak setimpal dgn jumlah.
Baru dia rasa ada sedikit tanggung jawab. klu xmau, blah. cari org lain pi pinjam.

* Lagi 1, kita boleh nak buat tuntutan kecil kat Mahkamah jika hutang tu tak lebih dari 5k.
Bayar pon x mahai, bawah seratus rasanya.
Klu sampai due.. ada 2,3 org ni mmg aku aim buat tuntutan kecil juga nanti
 
Sponsored Post

nyioq

Fun Poster
Joined
Jul 17, 2007
Messages
682
Reaction score
29
Points
30
Ada dulu ex opismate,suka minjam merata2 dlm opis..hbs dri bos smpai ke kuli bwah smua dia pinjam termasuk aku,plg bnyk 100,plg sikit 40..xpnhnya bayo..
Yg best tu,dkt budak praktikal pun dia pinjam wakakakaka..
Apa dia buat tah dgn duit tu,tanam bg branak kot

Fuhh, macam member aku saja nie..dah bertahun buat keja ni..
Dia pusing habis semua network dia..sampai kawan kpd kawan dia msg, pm fb, call..
Alasan toksah habaq la, mcm2 alasan, anak sakit la, mak sakit la.
Moto rosak, keta rosak..
tak boleh banyak, sikit pon jadi lah..dari 30 - 100.. klu yg keja besar or bisnes,
dia minta lebih sikit.
Last2 dok buat pinjaman ahlong plak la nie..

Abeh sedara mara, kengkawan, membe opis kena ranjau.
Alasan nak bayar balik xtau la berapa ratus kali habaq...
entah rekod ka dak pinjam dgn org tue.
tak serik2, penangan trade forex juga dia nie..
awai dulu lost besaq, trade modal org..
Dia ingat boleh trade dlm keadaan stress kot.
Klu dapat untung byk bleh bayar hutang balik kot. Jemmm

Moga kita amek ikhtibar dari kes2 macam ni.
Bukan niat nak buka aib org..
 

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
Jun 17, 2007
Messages
19,308
Reaction score
2,884
Points
201
Erm betul tue bro...
Aku dok pikir Allah mendorong dia utk meminjam dgn kita.
Ujian untuk kita utk tolong dia. Tapi kita pula kena gak me..liat bayor hutang..

Aku dah ada 4, 5 kes hutang lapok nie..sampai sekarang dok minta lagi..
Ada juga dengar ustaz cakap klu dia betul2 x mampu kita boleh delay kan.
Sebaiknya halal kan..Akhirat kelak akan dikira sebagai sedekah.
Jangan nak tuntut kat akhirat, nanti jadi kita kena tunggu dia dihisabkan dulu baru kira settle..Jenuh tue huhuu..

Tapi tue la kan, hati manusia ni, memang susah nak asuh untuk redho.
Aku sendiri pon tak kuat nak meng"halal" kan yg jumlah yg besor2 huhuhuu..

Baru2 ni ada rujuk sedikit pasal orang nak berhutang dgn kita, betul kawan kita/sedara kita si polan tu didorong oleh Allah utk meminjam dgn kita pasal dia ingat kita.
Tapi kita berilah setakat yg kita rasa mampu & redha utk halalkan.
Kena pikir kita pon ada tanggungan.

Tapi baru2 ni ujian besar juga buat aku & Kawan2, kami tlg sorg member settle hutang Ahlong. dapat juga buat collection, dalam 10k juga..
Baki 10k dia buat pinjaman koperasi.

Yang aku geram sangat pasal lepas sebulan dia pi pinjam balik dgn ahlong. Alasan, nak settle hutang lapok, org dok desak, nak survive la..
Apa punya orang..xtau nak maki apa lagi dah. buat dosa aku ja:mad:

Lepas ni aku nak buat agreement dgn org yg betul2 nak pinjam..
Or sandarkan apa barangan yg nak setimpal dgn jumlah.

Baru dia rasa ada sedikit tanggung jawab. klu xmau, blah. cari org lain pi pinjam.

* Lagi 1, kita boleh nak buat tuntutan kecil kat Mahkamah jika hutang tu tak lebih dari 5k.
Bayar pon x mahai, bawah seratus rasanya.
Klu sampai due.. ada 2,3 org ni mmg aku aim buat tuntutan kecil juga nanti

Sy hanya beri pendpt saja tuan
Kalau tuan rasa baik, tuan ikut
Tiada paksaan

Agreement bertulis tu sebenarnya da di ajar oleh Tuhan
Satu Ayat yg paling pjg dlm quran
Cuba check apa Dia kata> 2: dualapandua
 

rayz

Legendary Member
Joined
Jun 5, 2007
Messages
13,007
Reaction score
749
Points
161
Lepas ni sapa nak pinjam duit kena buat aggrement


termasuk di viral kan dimedia sosial


nanti viral ada **** dok bela pulak tak baik aib org padahal dh mcm2 cara lembut dah buat
 

Mystycque

Fun Poster
Joined
Aug 8, 2012
Messages
980
Reaction score
64
Points
20
kah kah kah..memang ramai musibat macam ni..aku kena dah banyak..mcm mana dia orang tau aku ada duit banyak..kah kah kah..sampai sekarang aku mintak
 

Mata_Pena

Forum Troll, Multiple ID Cricket
Joined
Oct 22, 2008
Messages
5,397
Reaction score
1,864
Points
141
Lepas ni sapa nak pinjam duit kena buat aggrement


termasuk di viral kan dimedia sosial


nanti viral ada **** dok bela pulak tak baik aib org padahal dh mcm2 cara lembut dah buat

nak pinjam duit kene amik gambar bogel dulu :))

(sekadar gurauan sendaloka)
 

Mata_Pena

Forum Troll, Multiple ID Cricket
Joined
Oct 22, 2008
Messages
5,397
Reaction score
1,864
Points
141
kah kah kah..memang ramai musibat macam ni..aku kena dah banyak..mcm mana dia orang tau aku ada duit banyak..kah kah kah..sampai sekarang aku mintak

mmg musibat, aku pun penah kene,
dah ler pinjam duit, beli barang hutang,
tepon x angkat, msg tak balas,
bila aku post kt fb wall dia, dia tau melenting, marah ke aku pasal aibkan dia
talipon ugut nak tumbuk aku,

aku serah diri je lah, pasal kat kete wira dia ada sticker peratuan pistol 2 buah.

aku cakap ko nak tumbuk pun tumbuk lah. mari sini jumpa aku janji duit ko bayar balik..

lepas tu terus senyap, fb kene blok ape pun kene blok
hutang aku, hutang dgn kawan2 aku pun semua x settle.

hahaha..
takpelah, korang doakan lah hati aku sejuk satu hari nanti,
dan menjadi pemaaf, dan maafkan semua musibat mcm nih
 

arnabrusa

Freshie
Joined
Jan 5, 2019
Messages
19
Reaction score
13
Points
8
orang tak bayar hutang ni, hidup dia akan jadi susah sebenarnya, ataupun susah untuk maju.
 

botet017

Fun Poster
Joined
Feb 25, 2011
Messages
704
Reaction score
8
Points
15
sorang brader ni owner bengkel kete hutang ngan ayah aku 10k.....ayah aku pon jenis prcaye senang sngt ngan org....konon nnti nk wat bisnes dgn brader tu......bisnes partner senang ckp......

pernah jgk kitorg stu family bg warning jgn mudah sngt percaya kt org bab2 duit riban2 ni....tp ayah aku dah percaye sngt kt brader ni.....brp kali brader ni dtg rmah aku......borak2, ngeteh, tanye khabar..........siap kdg2 tu bwk anak bini skli......

alih2 plan bisnes lepas ke laut.......bile tanye bab bisnes/duit ade je dolak dalihnye...tiap2 kali ayah aku dtg bengkel trus blah brader tu.......

skang ni ayah aku da uzur/tua.....kitorg x mau ungkit2 lg psl tu......bengkel brader tu pon dah bertukar owner......lepas ke mane brader tu wallahuallam........lost kontek trus......terpulang kt die la nk setelkan hutang tu @ tak.....

nasib baik time tu wasap / fb x wujud lg.......kalo tak mmg aku viralkan je mcm kt topic ni......tp whatever la redho je..........
 
Last edited:

midi2020

Super Active Member
Joined
Feb 7, 2012
Messages
5,777
Reaction score
313
Points
91
sorang brader ni owner bengkel kete hutang ngan ayah aku 10k.....ayah aku pon jenis prcaye senang sngt ngan org....konon nnti nk wat bisnes dgn brader tu......bisnes partner senang ckp......

pernah jgk kitorg stu family bg warning jgn mudah sngt percaya kt org bab2 duit riban2 ni....tp ayah aku dah percaye sngt kt brader ni.....brp kali brader ni dtg rmah aku......borak2, ngeteh, tanye khabar..........siap kdg2 tu bwk anak bini skli......

alih2 plan bisnes lepas ke laut.......bile tanye bab bisnes/duit ade je dolak dalihnye...tiap2 kali ayah aku dtg bengkel trus blah brader tu.......

skang ni ayah aku da uzur/tua.....kitorg x mau ungkit2 lg psl tu......bengkel brader tu pon dah bertukar owner......lepas ke mane brader tu wallahuallam........lost kontek trus......terpulang kt die la nk setelkan hutang tu @ tak.....

nasib baik time tu wasap / fb x wujud lg.......kalo tak mmg aku viralkan je mcm kt topic ni......tp whatever la redho je..........

banyak tu rm10k, macam-macam boleh buat..

letak kat asb saja pun dah boleh dapat dividen rm650 setahun..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register