BTC USD 37,713.8 Gold USD 1,773.28
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ask/Help Kerjaya bidang engineering:saper tahu??

al-pudin

Active Member
Joined
Nov 25, 2010
Messages
1,786
Reaction score
3
Points
25
assalamualaikum..

tumpang tanya..ak nih amek eng. skunk degree..ada lg 3 sem..sem depan

praktikal..tapi CGPA ak xbaper bgs..below 2.5..ak risau sangat2..so..nak

tanya lar kpd abg2,encik2 yang dah biasa pegi interview atopon mmg

kejer interview owg nih terutamanya lam bidang engineering..aper yang

ditekankan kalo nak dpt kejer engineering nih??adakah kalo cgpa ak nih

still jer maintain mcm nih sampai lah grade x lama lg..adakah ak mmg

payah nak dpt kejer lam bidang engineering nih atopon msh ader peluang

cerah???tolong..ak ngah isau ngat skunk..ader sowang senior gtau

ak..skunk ko kena pikir grade jer..xyah pikir cgpa sgt..tp kalo cgpa cenih

ader ker owg nk amke keje sok2???Ya Allah isau2.. :(:(
 
Sponsored Post

mnzaim

Active+ Member
Joined
Oct 6, 2010
Messages
2,850
Reaction score
20
Points
25
Study kat mane?? Amek kos ape???
 

mnzaim

Active+ Member
Joined
Oct 6, 2010
Messages
2,850
Reaction score
20
Points
25
Ade market tu.....yg penting usaha kena lebih....cgpa x kesah sgt, company international je tgk cgpa.

Nnt time praktikal, cuba cari company yg ok, pastu perform bagus time praktikal. Maybe ade rezeki diorg offer TT masuk ke...

Kebanyakkan mmb2 aku semua dpt keja mcm tu...tmpt lama praktikal.
 

theBLOGGERboy

Super Active Member
Joined
Aug 21, 2009
Messages
7,437
Reaction score
30
Points
70
nnti pas ko dah graduate try lah usha2 oil and gas co, and kerja offshore, insyaallah gaji ok jugak, lagi pon cuti pon lama gak, coz mase kerja tu x ade satu pon cuti kecuali bila dah turun darat.. kerja plak kerja sungguh2 pastu tambah lagi ilmu sampai dapat titile Ir...

otai2 kalau salah tolong betulkan..
 

kalau

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
assalamualaikum..

tumpang tanya..ak nih amek eng. skunk degree..ada lg 3 sem..sem depan

praktikal..tapi CGPA ak xbaper bgs..below 2.5..ak risau sangat2..so..nak

tanya lar kpd abg2,encik2 yang dah biasa pegi interview atopon mmg

kejer interview owg nih terutamanya lam bidang engineering..aper yang

ditekankan kalo nak dpt kejer engineering nih??adakah kalo cgpa ak nih

still jer maintain mcm nih sampai lah grade x lama lg..adakah ak mmg

payah nak dpt kejer lam bidang engineering nih atopon msh ader peluang

cerah???tolong..ak ngah isau ngat skunk..ader sowang senior gtau

ak..skunk ko kena pikir grade jer..xyah pikir cgpa sgt..tp kalo cgpa cenih

ader ker owg nk amke keje sok2???Ya Allah isau2.. :(:(


pada pendapat aku la, engineering ni keja best gak.....

tapi tengok a nak mintak ngan sapa. setau aku yg keja

private ni, yg akan ditanya;

1. dulu penah keja mana? (tanya experience)
2. english language spoken and written?

last sekali la baru tanya blaja kat mana dulu?

melainkan tempat ko mintak tu ada in-house-training,

kemungkinan derang akan amik. kalo tak ada.........tetau je la....

itu la pendapat aku........:D
 

al-pudin

Active Member
Joined
Nov 25, 2010
Messages
1,786
Reaction score
3
Points
25
tmr ksh rakan2 sekalian krn bg pendapat ngn semangat kat ak..ntah lar bila tgk result cenih down gak r..mmg ak minat oil n gas tp result cenih camner nak dpt..ak hau ak bkn xleh wat kejer..ak blh..cuma lam study nih byk menda yg ganggu..kdk2 rezeki jugak..tp ak isau ngat kot2 x dapat kejer..da lar loan dekat 90k..saudara mnzaim,mmg ader gak senior gtau mcm tuh..skunk ko pkir grade jer,cgpa xyah pk ngat..tp ak isau ngat ngn cgpa ak nih..
 

al-pudin

Active Member
Joined
Nov 25, 2010
Messages
1,786
Reaction score
3
Points
25
pada pendapat aku la, engineering ni keja best gak.....

tapi tengok a nak mintak ngan sapa. setau aku yg keja

private ni, yg akan ditanya;

1. dulu penah keja mana? (tanya experience)
2. english language spoken and written?

last sekali la baru tanya blaja kat mana dulu?

melainkan tempat ko mintak tu ada in-house-training,

kemungkinan derang akan amik. kalo tak ada.........tetau je la....

itu la pendapat aku........:D

cgpa cmner lak??english ok..x r teruk sgt..
 

kalau

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
jgn risau la.......

banyak tempat mintak apa.......

shell ada, petronas ada, nippon ada, schlumberger ada,

nun kat arab ada, texas ada, brunei ada.......banyak lah...

apply semua.....
 

hazwan17

Super Active Member
Joined
Nov 24, 2007
Messages
7,442
Reaction score
3
Points
65
aku pun budak engineering tapi chemical engineering
same kes mcm tt..pointer biase2 jerk
bulan 5 tahun depan nak praktikal
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register