BTC USD 27,919.4 Gold USD 1,978.78
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kerja Penurapan Jalan Besar-Besaran Di Selangor Tahun Ini - Exco Infrastruktur & Pertanian Selangor, Ir Izham Hashim

Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
401,673
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
401,673
Reaction score
27,616
Points
2,836
Awards
2

Selangor peruntuk dana hampir 100 juta baiki, lebar jalan​

17 Januari 2023 11:59am

2060090.jpg


Kenyataan Menteri Besar. (Gambar kecil: Amirudin)


SHAH ALAM - Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) Selangor menetapkan beberapa perkara terkini termasuk memperuntukkan RM50 juta bagi projek turapan jalan raya pada tahun ini bermula dalam masa terdekat.

Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari memaklumkan usaha itu melibatkan penyelenggaraan serta pelebaran jalan di bawah kelolaan negeri akan dipengerusikan Exco Infrastruktur dan Pertanian Negeri Selangor, Ir Izham Hashim.

Menurutnya, laporan bencana tanah runtuh Batang Kali juga telah dibentangkan kepada MMKN dan kerajaan negeri bersetuju menambah peruntukan sebanyak RM21.1 juta bagi pembaikan cerun hasil cadangan daripada Jabatan Kerja Raya.

"Garis panduan berhubung aktiviti perniagaan serta tapak perkhemahan akan diusahakan bersama kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan untuk meningkatkan keselamatan warga Selangor yang menjalankan aktiviti-aktiviti ini.

"Berhubung kejadian tanah runtuh di Bukit Permai Fasa 2 di Ampang, Majlis Perbandaran Ampang Jaya telah mengeluarkan notis kepada penduduk 15 buah rumah supaya dikosongkan kerana kawasan tersebut tidak selamat untuk diduduki akibat pergerakan tanah.

"Sehubungan itu, kerja-kerja pengukuhan tebing sedang dilaksanakan sementara menanti laporan penuh analisa daripada Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Langat disiapkan," katanya dalam kenyataan berhubung ketetapan terkini diputuskan MMKN.

Selain itu, Amirudin berkata, komitmen kerajaan negeri untuk membaik pulih, menyelenggara serta menaik taraf fasiliti kemudahan awam di setiap Dewan Undangan Negeri (DUN) diteruskan menerusi projek Selangor Penyayang Fasa 2 dengan peruntukan RM500,000 bagi setiap DUN bermula akhir Februari ini.

"Peruntukan ini juga melibatkan pembinaan satu Kompleks Komuniti Selangor Penyayang di setiap DUN," jelasnya.

Dalam pada itu, beliau berkata, kerajaan negeri juga telah menerima maklum balas daripada warga emas yang memohon bantuan Baucar Jom Shopping Perayaan, sempena tiga perayaan utama tahun ini iaitu Hari Raya Aidilfitri, Tahun Baru Cina, serta Deepavali.

Sehubungan dengan itu, Amirudin berkata, kadar baucar dinaikkan daripada RM100 kepada RM200 setiap keluarga, manakala had pendapatan bulanan isi rumah ditingkatkan daripada RM2, 000 kepada RM3, 000 sebulan.

"Penerima Program Skim Mesra Usia Emas turut layak memohon untuk baucar ini memandangkan kos sara hidup yang agak menekan pada ketika ini.

"Secara keseluruhan, kerajaan negeri menganggarkan 82, 400 penerima bagi program ini yang akan diperuntukkan sebanyak RM16.8 juta," kata beliau.

Tambah Menteri Besar, bantuan serta usaha-usaha penambahbaikan diharapkan akan meringankan beban hidup rakyat dan menghulurkan bantuan kepada golongan memerlukan sejajar dengan tekad kerajaan negeri agar tiada sesiapa yang keciciran.


 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
401,673
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
401,673
Reaction score
27,616
Points
2,836
Awards
2

Projek turap jalan mega di Selangor mula bulan depan​

18 Februari 2023 10:51am

2097510.jpg


Izham Hashim


SHAH ALAM - Kerajaan Selangor akan melaksanakan kerja penurapan jalan secara besar-besaran di negeri berkenaan pada tahun ini dengan melibatkan peruntukan sebanyak RM50 juta bermula pada bulan depan.

Exco Tetap Infrastruktur, Kemudahan Awam, Pemodenan Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, Ir Izham Hashim berkata, projek berkenaan akan melibatkan jalan-jalan di bawah pentadbiran pihak berkuasa tempatan (PBT).

Sehubungan itu, PBT di Selangor diminta untuk mengenal pasti dan menyenaraikan jalan-jalan kritikal di kawasan pentadbiran masing-masing yang perlu diturap bagi membolehkan tampalan dibuat bermula pada Mac depan.

Menurutnya, projek turapan secara besar-besaran itu dijangka dapat diselesaikan dalam tempoh tiga bulan dan dilaksanakan untuk meningkatkan sistem jaringan jalan raya bagi memberi keselesaan kepada pengguna jalan raya.

"Peruntukan telah diluluskan dan kerajaan negeri telah meminta setiap PBT muktamadkan kawasan mana yang terbabit sebelum menghantar senarai jalan berlubang.

“Projek tampalan jalan mega ini bukan sekadar untuk menampal jalan sahaja tetapi menurap keliling yang berlubang dan kita jangka projek ini selesai dalam tempoh tiga bulan,” katanya kepada Sinar Harian.

Terdahulu, kerajaan negeri Selangor mengumumkan peruntukan sebanyak RM145 juta untuk meningkatkan sistem jaringan jalan raya di negeri berkenaan menerusi Bajet 2023.

Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari dilaporkan berkata, sebanyak RM40.98 juta diagih kepada Jabatan Kerja Raya (JKR) untuk melaksanakan pembinaan jalan baharu.

Menurutnya, ia melibatkan beberapa lokasi seperti Kampung Sri Indah A ke Hospital Sungai Buloh, jalan sambungan Sungai Kelambu-Genting Sanyen dan Kampung Ulu Chuchuh ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).


 
Sponsored Post

Top
Log in Register