Keringnya Tasik Galilee = Turunnya Nabi Isa

CG Sponsors




kamal_kampong

Legendary Member
Joined
Apr 30, 2007
Messages
16,583
Reaction score
814
Points
171
Credits
0
Betul jugak ni... seratus tahun punya event...

Pernah tak dengar hadis setiap 100 tahun akan muncul penegak keadilan / pemusnah kebathilan?
dihati hanya mampu berdoa cepat2 hadir..n kita adalah penyokong bkn pembantah..
 
Sponsored Post

Kassim Hensem

Active+ Member
Joined
Jan 15, 2011
Messages
3,493
Reaction score
208
Points
43
Credits
0
dihati hanya mampu berdoa cepat2 hadir..n kita adalah penyokong bkn pembantah..
حَدَّثَنَا سُلَيْمَانُ بْنُ دَاوُدَ الْمَهْرِيُّ أَخْبَرَنَا ابْنُ وَهْبٍ أَخْبَرَنِي سَعِيدُ بْنُ أَبِي أَيُّوبَ عَنْ شَرَاحِيلَ بْنِ يَزِيدَ الْمُعَافِرِيِّ عَنْ أَبِي عَلْقَمَةَ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ فِيمَا أَعْلَمُ عَنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِنَّ اللَّهَ يَبْعَثُ لِهَذِهِ الْأُمَّةِ عَلَى رَأْسِ كُلِّ مِائَةِ سَنَةٍ مَنْ يُجَدِّدُ لَهَا دِينَهَا
Bersabda Rasulullah s.a.w : "Sesungguhnya Allah akan membangkitkan buat umat ini pada awal setiap 100 tahun orang yang akan memperbaharui (mentajdidkan) agama umat ini (yakni yang akan memperbaharui pegangan dan keyakinan umat terhadap agama mereka)" (HR Abu Daud, Al-Hakim, At-Thabari, Al-Baihaqi)

Aku ada la dulu2 suka jugak berjalan pondok ke pondok lutut bertemu lutut berbincang bab2 ni dengan guru2 yang ada. Ada seorang tu yang pada hemat aku agak berpengetahuan ulas... 100 tahun tu orang yang dimaksudkan adalah orang yang merupakan pemimpin atau khalifah.

Dari sudut ini... ada juga pendapat mengatakan 100 tahun yang lampau khalifah dimaksudkan adalah Khalifah terakhir dari Kerajaan Uthmaniah.

Nak jadi cerita beberapa lama kemudian aku jumpa dengan seorang lelaki Jordon di sebuah universiti di utara tanah air kita... dan dia bercerita hal hadis yang sama. Menurut dia, ulama2 Jordon selalu berpesan2 untuk bersiap sedia kerana mereka selalu berpesan... saat dirisaukan adalah 100 tahun dari selepas Khalifah Sultan Abdul Hamid II dijatuhkan.

Maka sahabat Jordon ni pesan... Allah swt selalu meninggalkan hint dalam hadis dan al-Quran untuk orang-orang yang suka mengkaji (hal ini bagaimana pun menjadi satu isu perdebatan besar sebab ada orang wahabi lepas tu duduk dan debat dekat 3 jam.. tapi akhirnya dia setuju bahawa hadis ini bukan meramal asalkan tidak pegang ijtihad ia akan berlaku sebab Allah swt boleh ubah sesuka hati-Nya).

Sahabat Jordon ni kata (seiring dengan orang tua yang first hurai hadis ni dekat aku x lama sebelum itu) bahawa kalau nak dapat gambaran bila kemunculan seterusnya setiap 100 tahun, maka kirakan tempoh bilakah Khalifah Sultan Abdul Hamid II jatuh. Dan sekiranya dipegang bahawa yang akan muncul tak lama lagi adalah Imam Mahdi as (yang ni pun ada dihujahkan oleh brader Jordon ni melalui satu hadis pasal komet tapi aku x simpan...) maka dengan mengambil kira tempoh 100 tahun tu.. akan dapatlah gambaran bila huru hara yang bakal muncul tersebut.

Tapi benda ni nak ulas pun payah gak.

Kena cari pulak hadis2 yang berstatus dha'if cuba baca kaji dan silangkan dengan klu2 lain. Sukar ini sebab di Malaysia orang nampak dha'if jer terus tolak.

*Brader Jordon tu juga ada ulas panjang lebar pasal Umur ummat Muhammad saw (sebelum angin lembut bertiup mencabut nyawa yang mana ada kalimah Laa Ilaaha Illallah di dalam jiwa) tapi part ni aku x berani sangat ulas sebab takut silap (lagi pun nak ulas part ni hati kena kental ready di troll dan di kecam).

Apa pun tahun 2020 ni memang pelik.

Page FB ni pun ada ulas juga tapi pendapat dia berbeza dengan dapatan aku...
 

tokey99

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
5,298
Reaction score
893
Points
121
Credits
0
حَدَّثَنَا سُلَيْمَانُ بْنُ دَاوُدَ الْمَهْرِيُّ أَخْبَرَنَا ابْنُ وَهْبٍ أَخْبَرَنِي سَعِيدُ بْنُ أَبِي أَيُّوبَ عَنْ شَرَاحِيلَ بْنِ يَزِيدَ الْمُعَافِرِيِّ عَنْ أَبِي عَلْقَمَةَ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ فِيمَا أَعْلَمُ عَنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِنَّ اللَّهَ يَبْعَثُ لِهَذِهِ الْأُمَّةِ عَلَى رَأْسِ كُلِّ مِائَةِ سَنَةٍ مَنْ يُجَدِّدُ لَهَا دِينَهَا
Bersabda Rasulullah s.a.w : "Sesungguhnya Allah akan membangkitkan buat umat ini pada awal setiap 100 tahun orang yang akan memperbaharui (mentajdidkan) agama umat ini (yakni yang akan memperbaharui pegangan dan keyakinan umat terhadap agama mereka)" (HR Abu Daud, Al-Hakim, At-Thabari, Al-Baihaqi)

Aku ada la dulu2 suka jugak berjalan pondok ke pondok lutut bertemu lutut berbincang bab2 ni dengan guru2 yang ada. Ada seorang tu yang pada hemat aku agak berpengetahuan ulas... 100 tahun tu orang yang dimaksudkan adalah orang yang merupakan pemimpin atau khalifah.

Dari sudut ini... ada juga pendapat mengatakan 100 tahun yang lampau khalifah dimaksudkan adalah Khalifah terakhir dari Kerajaan Uthmaniah.

Nak jadi cerita beberapa lama kemudian aku jumpa dengan seorang lelaki Jordon di sebuah universiti di utara tanah air kita... dan dia bercerita hal hadis yang sama. Menurut dia, ulama2 Jordon selalu berpesan2 untuk bersiap sedia kerana mereka selalu berpesan... saat dirisaukan adalah 100 tahun dari selepas Khalifah Sultan Abdul Hamid II dijatuhkan.

Maka sahabat Jordon ni pesan... Allah swt selalu meninggalkan hint dalam hadis dan al-Quran untuk orang-orang yang suka mengkaji (hal ini bagaimana pun menjadi satu isu perdebatan besar sebab ada orang wahabi lepas tu duduk dan debat dekat 3 jam.. tapi akhirnya dia setuju bahawa hadis ini bukan meramal asalkan tidak pegang ijtihad ia akan berlaku sebab Allah swt boleh ubah sesuka hati-Nya).

Sahabat Jordon ni kata (seiring dengan orang tua yang first hurai hadis ni dekat aku x lama sebelum itu) bahawa kalau nak dapat gambaran bila kemunculan seterusnya setiap 100 tahun, maka kirakan tempoh bilakah Khalifah Sultan Abdul Hamid II jatuh. Dan sekiranya dipegang bahawa yang akan muncul tak lama lagi adalah Imam Mahdi as (yang ni pun ada dihujahkan oleh brader Jordon ni melalui satu hadis pasal komet tapi aku x simpan...) maka dengan mengambil kira tempoh 100 tahun tu.. akan dapatlah gambaran bila huru hara yang bakal muncul tersebut.

Tapi benda ni nak ulas pun payah gak.

Kena cari pulak hadis2 yang berstatus dha'if cuba baca kaji dan silangkan dengan klu2 lain. Sukar ini sebab di Malaysia orang nampak dha'if jer terus tolak.

*Brader Jordon tu juga ada ulas panjang lebar pasal Umur ummat Muhammad saw (sebelum angin lembut bertiup mencabut nyawa yang mana ada kalimah Laa Ilaaha Illallah di dalam jiwa) tapi part ni aku x berani sangat ulas sebab takut silap (lagi pun nak ulas part ni hati kena kental ready di troll dan di kecam).

Apa pun tahun 2020 ni memang pelik.

Page FB ni pun ada ulas juga tapi pendapat dia berbeza dengan dapatan aku...
Ada jugak dgr pasal ni..dan ada jugak mbr yg cerita pasal Salahuddin Al-Ayyubi..termasuk dlm kurun jugak..tp sejarah..kita skrg ni Kene duduk dlm Sanad..apa yg ulama pesan sanad tu..duduk dlm 3 ilmu..mesti ada pada diri..ilmu tauhid Asya'irah wal mauturidiah,feqh salah satu Dr nya..dan ilmu Tasauf..insyaAllah akan selamat..
 

Kassim Hensem

Active+ Member
Joined
Jan 15, 2011
Messages
3,493
Reaction score
208
Points
43
Credits
0
Ada jugak dgr pasal ni..dan ada jugak mbr yg cerita pasal Salahuddin Al-Ayyubi..termasuk dlm kurun jugak..tp sejarah..kita skrg ni Kene duduk dlm Sanad..apa yg ulama pesan sanad tu..duduk dlm 3 ilmu..mesti ada pada diri..ilmu tauhid Asya'irah wal mauturidiah,feqh salah satu Dr nya..dan ilmu Tasauf..insyaAllah akan selamat..
Saya tertarik dengan kajian oleh CEO Piphijau, Zubir Amri (orang biasa panggil dia Along jer).

Dia ni berani... sbb benda yang dia utarakan tu boleh attract ramai orang yang boleh kecam dia dengan kecaman biasa yang kita dengar,
1. Menakutkan orang Islam.
2. Hadis dha'if.
3. Nabi SAW pun x pernah ramal bila semua tu nak jadi.

dan sebagainya...


Tapi dia keep on menulis. Sesuai kot apa dia tulis untuk thread ni (sebab thread ini antara thread paling berlapang dada aku pernah baca.. pernah juga gaduh2 dulu dalam lingkungan page 600 ke 700 mcm tu... yang last2 berubah dari hal ehwal akhir zaman dan Dajjal menjadi isu tareqat sufi vs wahabi).

Aku copy ke sini apa Zubir Amry / Along tulis dalam latest komen dia... untuk buah fikiran bersama.. tapi kalau timbul fitnah (orang kecam semacam jer) aku delete lah kot... hati x kental macam Hj_maikel nak hadap.. hahaha...

Dari Zubir Amri :

#1
Kajian saya melibatkan ilmu Teknikal analisis.Jika crash market FX & Minyak.Maka perang ww3 , kebarangkalian akan disengajakan oleh petaka Jal,untuk alih kuasa dunia dr USA ke Israel.
Maka ketika itu,kalian boleh lihat ,manusia akan tabur duit note unggu RM100 dan lain2 tepi jalan macam sampah dijilat anjing dan babi.Bank besar akan super collapse.ATM manual tiada lagi.Manakala digital currency pula hanya pada yg sembah petaka jal.

#2
Kuasa minyak dari umat Islam akan berpindah tangan ke 3 petaka, Israel,China & Russia.(Dengan pengkhianatan dan penipuan terdahsyat sihir Kabbalah dajjal)
Sebab itulah Petronas kena buat sesuatu yang super miracle bg selamatkan rakyat Malaysia.Saya simpan solusi terahsia, final Radma, yang di simpan rapi.

#3
Akan ada satu wabak berkaitan air.
China sedang langgar perjanjian perairan antarabangsa.Merekalah salah satu cabang keturunan petaka Yakjuj.Sihir ritual Kabbalah perang akan dilakukan untuk fitnah tanah Melayu dan kuasai.
Makjuj pula ,Qarin mereka akan disihir.Maka keturunan ini akan buat kerosakan lebih dahsyat dr tok nenek moyang mereka.
Maka setiap waliyullah alam Melayu yg ada darah Dzulqarnain,in sya Allah akan teractivate sesuatu,untuk membina Radma terahsia.
Ketika itu, Akibat sihir petaka jal,yang masih hidup ketika itu akan lihat beribu jenis hantu,pocong,toyol dan jin iblis yg terhijab akan dilihat manusia umpama melihat haiwan liar.
Maka yg amalkan Al Kahfi akan terselamat.Maka yg lupa akan binasa.



Dulu2 ada mistisfiles tapi lepas x jadi apa tahun 2012 dulu teruk depa kena kecam.


Baca with a pinch of salt naa... kalau jadi boleh prepare.. kalau x jadi lebih baik.. alhamdulillah. Salah seorang guru aku pernah cakap.. bab akhir zaman ni.. ambil tahu bagus tapi jangan berharap ia jadi. Lagi lewat jadi lagi bagus.
 

tokey99

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
5,298
Reaction score
893
Points
121
Credits
0
Saya tertarik dengan kajian oleh CEO Piphijau, Zubir Amri (orang biasa panggil dia Along jer).

Dia ni berani... sbb benda yang dia utarakan tu boleh attract ramai orang yang boleh kecam dia dengan kecaman biasa yang kita dengar,
1. Menakutkan orang Islam.
2. Hadis dha'if.
3. Nabi SAW pun x pernah ramal bila semua tu nak jadi.

dan sebagainya...


Tapi dia keep on menulis. Sesuai kot apa dia tulis untuk thread ni (sebab thread ini antara thread paling berlapang dada aku pernah baca.. pernah juga gaduh2 dulu dalam lingkungan page 600 ke 700 mcm tu... yang last2 berubah dari hal ehwal akhir zaman dan Dajjal menjadi isu tareqat sufi vs wahabi).

Aku copy ke sini apa Zubir Amry / Along tulis dalam latest komen dia... untuk buah fikiran bersama.. tapi kalau timbul fitnah (orang kecam semacam jer) aku delete lah kot... hati x kental macam Hj_maikel nak hadap.. hahaha...

Dari Zubir Amri :

#1
Kajian saya melibatkan ilmu Teknikal analisis.Jika crash market FX & Minyak.Maka perang ww3 , kebarangkalian akan disengajakan oleh petaka Jal,untuk alih kuasa dunia dr USA ke Israel.
Maka ketika itu,kalian boleh lihat ,manusia akan tabur duit note unggu RM100 dan lain2 tepi jalan macam sampah dijilat anjing dan babi.Bank besar akan super collapse.ATM manual tiada lagi.Manakala digital currency pula hanya pada yg sembah petaka jal.

#2
Kuasa minyak dari umat Islam akan berpindah tangan ke 3 petaka, Israel,China & Russia.(Dengan pengkhianatan dan penipuan terdahsyat sihir Kabbalah dajjal)
Sebab itulah Petronas kena buat sesuatu yang super miracle bg selamatkan rakyat Malaysia.Saya simpan solusi terahsia, final Radma, yang di simpan rapi.

#3
Akan ada satu wabak berkaitan air.
China sedang langgar perjanjian perairan antarabangsa.Merekalah salah satu cabang keturunan petaka Yakjuj.Sihir ritual Kabbalah perang akan dilakukan untuk fitnah tanah Melayu dan kuasai.
Makjuj pula ,Qarin mereka akan disihir.Maka keturunan ini akan buat kerosakan lebih dahsyat dr tok nenek moyang mereka.
Maka setiap waliyullah alam Melayu yg ada darah Dzulqarnain,in sya Allah akan teractivate sesuatu,untuk membina Radma terahsia.
Ketika itu, Akibat sihir petaka jal,yang masih hidup ketika itu akan lihat beribu jenis hantu,pocong,toyol dan jin iblis yg terhijab akan dilihat manusia umpama melihat haiwan liar.
Maka yg amalkan Al Kahfi akan terselamat.Maka yg lupa akan binasa.



Dulu2 ada mistisfiles tapi lepas x jadi apa tahun 2012 dulu teruk depa kena kecam.


Baca with a pinch of salt naa... kalau jadi boleh prepare.. kalau x jadi lebih baik.. alhamdulillah. Salah seorang guru aku pernah cakap.. bab akhir zaman ni.. ambil tahu bagus tapi jangan berharap ia jadi. Lagi lewat jadi lagi bagus.
Nauzubillahi min Zalik..org Islam yg muslim lagi mukmin sentiasa berwaspada..
 

kamal_kampong

Legendary Member
Joined
Apr 30, 2007
Messages
16,583
Reaction score
814
Points
171
Credits
0
Saya tertarik dengan kajian oleh CEO Piphijau, Zubir Amri (orang biasa panggil dia Along jer).

Dia ni berani... sbb benda yang dia utarakan tu boleh attract ramai orang yang boleh kecam dia dengan kecaman biasa yang kita dengar,
1. Menakutkan orang Islam.
2. Hadis dha'if.
3. Nabi SAW pun x pernah ramal bila semua tu nak jadi.

dan sebagainya...


Tapi dia keep on menulis. Sesuai kot apa dia tulis untuk thread ni (sebab thread ini antara thread paling berlapang dada aku pernah baca.. pernah juga gaduh2 dulu dalam lingkungan page 600 ke 700 mcm tu... yang last2 berubah dari hal ehwal akhir zaman dan Dajjal menjadi isu tareqat sufi vs wahabi).

Aku copy ke sini apa Zubir Amry / Along tulis dalam latest komen dia... untuk buah fikiran bersama.. tapi kalau timbul fitnah (orang kecam semacam jer) aku delete lah kot... hati x kental macam Hj_maikel nak hadap.. hahaha...

Dari Zubir Amri :

#1
Kajian saya melibatkan ilmu Teknikal analisis.Jika crash market FX & Minyak.Maka perang ww3 , kebarangkalian akan disengajakan oleh petaka Jal,untuk alih kuasa dunia dr USA ke Israel.
Maka ketika itu,kalian boleh lihat ,manusia akan tabur duit note unggu RM100 dan lain2 tepi jalan macam sampah dijilat anjing dan babi.Bank besar akan super collapse.ATM manual tiada lagi.Manakala digital currency pula hanya pada yg sembah petaka jal.

#2
Kuasa minyak dari umat Islam akan berpindah tangan ke 3 petaka, Israel,China & Russia.(Dengan pengkhianatan dan penipuan terdahsyat sihir Kabbalah dajjal)
Sebab itulah Petronas kena buat sesuatu yang super miracle bg selamatkan rakyat Malaysia.Saya simpan solusi terahsia, final Radma, yang di simpan rapi.

#3
Akan ada satu wabak berkaitan air.
China sedang langgar perjanjian perairan antarabangsa.Merekalah salah satu cabang keturunan petaka Yakjuj.Sihir ritual Kabbalah perang akan dilakukan untuk fitnah tanah Melayu dan kuasai.
Makjuj pula ,Qarin mereka akan disihir.Maka keturunan ini akan buat kerosakan lebih dahsyat dr tok nenek moyang mereka.
Maka setiap waliyullah alam Melayu yg ada darah Dzulqarnain,in sya Allah akan teractivate sesuatu,untuk membina Radma terahsia.
Ketika itu, Akibat sihir petaka jal,yang masih hidup ketika itu akan lihat beribu jenis hantu,pocong,toyol dan jin iblis yg terhijab akan dilihat manusia umpama melihat haiwan liar.
Maka yg amalkan Al Kahfi akan terselamat.Maka yg lupa akan binasa.



Dulu2 ada mistisfiles tapi lepas x jadi apa tahun 2012 dulu teruk depa kena kecam.


Baca with a pinch of salt naa... kalau jadi boleh prepare.. kalau x jadi lebih baik.. alhamdulillah. Salah seorang guru aku pernah cakap.. bab akhir zaman ni.. ambil tahu bagus tapi jangan berharap ia jadi. Lagi lewat jadi lagi bagus.
perkara no.1 dan 2 mcm boleh gak masuk buku (agak boleh diterima)..

yg no.3 ilmu sy mgkin x sampai..:)..almaklum ilmu cetek..

pepun x salah utk bacaan rasanya..asalkan jgn ambil berat sgt, sekadar bacaan
 

kamal_kampong

Legendary Member
Joined
Apr 30, 2007
Messages
16,583
Reaction score
814
Points
171
Credits
0
Dalam sebuah hadis Baginda Nabi Muhammad SAW telah memberitahu bahawa apabila Dajjal dilepaskan di dunia, ia akan hidup di Bumi selama 40 hari.

Tanya kami;

“Berapa lamakah Dajjal akan tinggal di bumi?”,


jawab Rasullullah:

“Selama 40 hari, satu hari sama seperti SETAHUN, satu hari seperti SEBULAN, satu hari seperti SEMINGGU dan selebihnya seperti hari-hari kamu sekarang”.


Tanya kami;

“Ya Rasullullah, ketika sehari seperti setahun, cukupkah kalau kami solat seperti solat sekarang ?”,


jawab Nabi Muhammad SAW

“Tidak” tetapi hitunglah bagaimana pantasnya. (Hadis Riwayat Muslim)

Ada satu hari terasa bagaikan setahun, Dajjal memerintah dunia satu hari bagaikan setahun, ketika dia memerintah dunia melalui Great Britain.
Ada satu hari yang terasa bagaikan sebulan, Dajjal memerintah dunia melalui Amerika Syarikat.

Ada satu hari yang terasa bagaikan satu minggu

Dajjal sedang memerintah dunia melalui Israel sepertimana yang kita nampak hari ini.

Semasa Dajal memerintah dunia melalui Great Britain, Great Britain adalah kuasa paling kuat dan pound sterling menjadi matawang utama dunia.
Manakala zaman dajal memerintah dunia melalui Amerika Syarikat, Amerika Syarikat adalah kuasa yang paling kuat dan US Dollar menjadi matawang utama dunia.

Dan apabila Dajal memerintah dunia melalui Israel, Israel akan menjadi kuasa utama dunia dan "invisible money" akan menjadi matawang utama dunia. Sepertimana yang terjadi sekarang, Israel seakan-akan kebal dari undang-undang dunia. Dollar amerika akan jatuh dan semua matawang di dunia ini akan turut jatuh. Sekarang kita dah nampak petanda - petanda ini.

Setiap tindakan dan perang yang akan datang adalah untuk perlindungan dan keselamatan untuk Israel. Ini bertujuan bagi mempertahankan Israel sebagai kuasa utama dunia dan selepas itu bermulalah fasa terakhir, kemudian hari-hari berikutnya sama seperti hari biasa. Seperti yang disabdakan oleh junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW.

bacaan penuh..
 

kamal_kampong

Legendary Member
Joined
Apr 30, 2007
Messages
16,583
Reaction score
814
Points
171
Credits
0
Dalam sebuah hadis Baginda Nabi Muhammad SAW telah memberitahu bahawa apabila Dajjal dilepaskan di dunia, ia akan hidup di Bumi selama 40 hari.

Tanya kami;

“Berapa lamakah Dajjal akan tinggal di bumi?”,


jawab Rasullullah:

“Selama 40 hari, satu hari sama seperti SETAHUN, satu hari seperti SEBULAN, satu hari seperti SEMINGGU dan selebihnya seperti hari-hari kamu sekarang”.


Tanya kami;

“Ya Rasullullah, ketika sehari seperti setahun, cukupkah kalau kami solat seperti solat sekarang ?”,


jawab Nabi Muhammad SAW

“Tidak” tetapi hitunglah bagaimana pantasnya. (Hadis Riwayat Muslim)

Ada satu hari terasa bagaikan setahun, Dajjal memerintah dunia satu hari bagaikan setahun, ketika dia memerintah dunia melalui Great Britain.
Ada satu hari yang terasa bagaikan sebulan, Dajjal memerintah dunia melalui Amerika Syarikat.

Ada satu hari yang terasa bagaikan satu minggu

Dajjal sedang memerintah dunia melalui Israel sepertimana yang kita nampak hari ini.

Semasa Dajal memerintah dunia melalui Great Britain, Great Britain adalah kuasa paling kuat dan pound sterling menjadi matawang utama dunia.
Manakala zaman dajal memerintah dunia melalui Amerika Syarikat, Amerika Syarikat adalah kuasa yang paling kuat dan US Dollar menjadi matawang utama dunia.

Dan apabila Dajal memerintah dunia melalui Israel, Israel akan menjadi kuasa utama dunia dan "invisible money" akan menjadi matawang utama dunia. Sepertimana yang terjadi sekarang, Israel seakan-akan kebal dari undang-undang dunia. Dollar amerika akan jatuh dan semua matawang di dunia ini akan turut jatuh. Sekarang kita dah nampak petanda - petanda ini.

Setiap tindakan dan perang yang akan datang adalah untuk perlindungan dan keselamatan untuk Israel. Ini bertujuan bagi mempertahankan Israel sebagai kuasa utama dunia dan selepas itu bermulalah fasa terakhir, kemudian hari-hari berikutnya sama seperti hari biasa. Seperti yang disabdakan oleh junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW.

bacaan penuh..
5 Fasa Umat Nabi Muhammad SAW Sebelum Kiamat. Lihat Kita Di Fasa Mana Sekarang? | Salam.my – Baik kita renung akan apa yang disebut oleh Rasulullah s.a.w berkaitan dengan beberapa era dan peringkat zaman–zaman yang akan ditempuhi oleh umat manusia. Seperti mana yang tercatit dalam sejarah bahawa Islam telah berkembang lebih 1400 tahun menempuh pelbagai era, sehinggalah ke era yang disebut oleh Rasulullah s.a.w sebagai era akhir zaman, era peralihan yang dipimpin oleh pemimpin Islam bertaraf khalifah.

Fasa pertama : Zaman Rasulullah s.a.w.

Zaman ini berjalan selama 25 tahun. Zaman Rasulullah s.a.w terkenal dengan “Zaman Ummah Pertama”. Islam berkembang hingga tiga suku dunia dan dianuti oleh semua bangsa di muka bumi ini. Dengan kemunculan Islam, dua gergasi besar iaitu Rom dan Parsi menjadi lemah dan tunduk dibawah kekuasaan Islam. Setelah nabi wafat, maka berakhirlah fasa pertama ini. Adakah zaman ini telah berlalu? Jawapannya YA, telah berlalu.

Fasa Kedua : Zaman Khulafa Al-Rasyidin

Zaman ini ialah zaman pemerintahan para sahabat nabi empat orang, bermula dengan Saidina Abu Bakar Al-Siddiq, Saidina Umar Al-Khattab, Saidina Uthman Affan dan Saidina Ali bin Abi Talib. Zaman ini berlangsung selama 30 tahun, di mana kekuasaan Rom dan Parsi yang telah lemah itu terus tumbang di tangan para sahabat yang telah dibina iman oleh Rasulullah s.a.w dan kedua – dua gergasi itu dapat ditawan.

Sebelum itu Nabi s.a.w. telah memberi isyarat dalam sabdanya bahawa kuasa timur dan barat akan dapat ditawan oleh Islam. Sabda Nabi s.a.w. bermaksud ; ” Timur dan Barat nanti akan terbuka kepada kamu.” (Riwayat Imam Ahmad).

Setelah itu dikuti oleh zaman Saidina Hasan bin Ali menjadi khalifah selama 6 bulan. Masa di antara Saidina Hasan hingga Khalifah Umar Abdul Aziz ialah selama 60 tahun. Dari zaman Rasulullah s.a.w. hingga zaman Khalifah Umar Abdul Aziz selama kira – kira 100 tahun. Selepas itu, dicampur dengan zaman selanjutnya, zaman Rasulullah s.a.w. masih lagi menjamin umat Islam baik ialah dalam lingkungan kira – kira tahun dan dicampur semua menjadi 300 tahun.

Sepertimana ditegaskan oleh Nabi s.a.w; ” Sebaik – baik kurun, ialah kurun aku dan kurun sesudah itu dan sesudah itu dan sesudah itu.” ( Riwayat Bukhari dan Muslim). Menurut perawi hadis ini, Rasulullah s.a.w. menyebutnya tiga kali. Para ahli sejarah Islam mensifatkan tiga kali itu bererti tiga kurun. Setiap satu kurun 100 tahun. Tiga kali bermakna 300 tahun. Itu sahaja kurun yang Rasulullah s.a.w. menjamin baik yang berjalan di atas minhaj kenabian. Selepas zaman itu, dunia telah mula rosak hinggalah membawa kepada Zaman Fitnah. Adakah zaman ini telah berlalu? Jawapannya YA, telah berlalu.

Fasa Ketiga : Zaman Fitnah @ Zaman Kerajaan Menggigit

Zaman ini ialah zaman pemerintahan raja – raja Islam yang menimbulkan fitnah, di mana memerintah secara menurut sistem turun temurun atau monarki / warisan. Walaupun mereka memerintah atas nama Islam, mewarisi kerajaan Islam tetapi bercampur dengan kezaliman dan pelbagai pengaruh luar yang bukan dari ajaran Islam tulen. Pada zaman ini bermula dari Kerajaan Bani Umayyah, Kerajaan Bani Abbasiyah dan sehinggalah zaman Kerajaan Uthmaniyyah, di mana zaman Uthmaniyyah pengkhianat Islam iaitu Kamal Artatuk meruntuhkan institusi kekhalifahan di Turki, bermakna berakhir lah fasa ini. Lama masa era kuasa pemerintahan ini selama kira – kira 700 tahun. Adakah ia sudah berlalu? Jawapannya YA, telah berlalu.

Fasa Keempat : Zaman Diktator

Selepas berakhirnya Zaman khalifah Uthmaniyyah pada tahun 1924, maka muncul la zaman pemerintahan ideologi – ideologi manusia yang garis panduan mereka adalah diambil dari hasil buah fikiran ahli fikir, sama ada ia bernama sosialis, komunis, kapitalis, demokrasi dan lain – lain lagi termasuk nasionalis. Inilah fasa di mana kita hidup sekarang ini. Maka kita dapat simpulkan bahawa fasa keempat merupakan fasa kemenangan bagi kaum kafir dan kekalahan bagi orang – orang yang beriman kerana zaman ini dikatakan muncul kembali cara – cara kehidupan zaman jahiliah yang pernah berlaku semasa zaman Nabi s.a.w. dahulu.

Dalam fasa inilah tertegaknya sistem dajjal. Setiap urusan dunia dikelolakan dengan nilai – nilai materialistik, liberisme dan sekularisme dalam semua bidang kehidupan termasuk politik, sosial, ekonomi, budaya, pendidikan, undang – undang, ketenteraan bahkan keagamaan. Zaman inilah zaman yang Nabi s.a.w. paling risau terhadap umatnya kerana terlalu banyak fitnah yang membawa kepada kehancuran dan keadaan hura hara di negara Islam.

Zaman inilah dikatakan dajjal akan muncul keluar di mana dia akan mengaku sebagai nabi dan tuhan di merata tempat kecuali Mekah dan Madinah sebelum ia akan dibunuh oleh Nabi Isa a.s. Hanya berzikir sahaja pada zaman ini kita dapat melawan fitnah dajjal yang begitu dashyat sekali yang pernah digambarkan oleh Rasulullah s.a.w. sebelum munculnya era minhajunnubuwwah, terjadi peperangan akhir zaman, iaitu peperangan dunia ketiga yang kuasa Barat, Timur Tengah termasuk Yahudi yang didominasi oleh Dajal, telah musnah dan kalah teruk sekali di tangan umat Islam yang dipimpin oleh pemimpin Islam bertaraf khalifah iaitu Imam Al-Mahdi dan oleh Nabi Isa a.s.

Fasa Kelima : Zaman Kekhalifahan

Selepas berakhirnya zaman keempat, akhirnya muncul pula zaman kekhalifahan yang berjalan mengikut minhaj zaman kenabian. Atau dengan kata lain Zaman Kebangkitan Semula Islam. Islam akan agung kembali sepertimana zaman kenabian. Sewaktu kemuculan zaman kenabian, iaitu zaman ummah pertama, dua empayar gergasi dunia tumbang iaitu Rom dan Parsi. Jadi sesuai dengan proses sunnatullah dan ini ditegaskan sendiri oleh Allah dan Rasul bahawa “Dan tidak sekali – kali kamu dapati sunnatullah itu berubah”. (Surah al-Ahzab ayat 62) dan “Ketahuilah bahawa pusingan Islam itu sentiasa berputar” (Hadis riwayat Abu Na’im dari Muaz bin Jabbal).

Maka kemunculan zaman Ummah Kedua pada akhir zaman ini pun akan berulang sejarah dua gergasi dunia akan tumbang juga, iaitu kuasa komunis ( Eropah Timur) dan kristian (Eropah Barat dan Amerika) termasuk Yahudi, bahkan Yahudi akan terhapus terus bersama – sama kematian Dajal laknatullah. Pemimpin Islam di zaman ini ialah pemimpin bertaraf khalifah. Di samping itu, kita meyakini kebenaran hadis di atas, terdapat lagi beberapa hadis lain yang Rasulullah s.a.w. menjelaskan bahawa menjelang kiamat nanti Islam akan kembali berkuasa dan muncul pemimpin bergelar khalifah.

Dari Said dan Jabir bahawa Nabi s.a.w. bersabda, maksudnya; “Akan ada pada akhir nanti seorang khalifah yang akan membahagi – bahagikan harta kepada rakyat sehingga tidak terhitung banyaknya (makmur).” (Riwayat Muslim).

sumber: http://www.lokmanamirul.com/2015/11/5-fasa-dunia-akhir-zaman.html
 
Sponsored Post
Top
Log in Register