BTC USD 60,195.5 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kereta elektrik sudah ada pada tahun 1906

balqis07

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Jan 27, 2010
Messages
30,953
Reaction score
294
Points
136
du_04.1.jpg

LLOYD menunjukkan bateri kereta elektrik miliknya.

SYDNEY, Australia - Seorang jurutera mekanikal yang telah bersara, Bill Lloyd memiliki sebuah kereta elektrik keluaran tahun 1915 buatan sebuah syarikat di Amerika Syarikat (AS).

Lloyd, 61, menganggap kereta tersebut sebagai koleksi antik yang paling terkenal pernah dimilikinya.

Menurutnya, terdapat kira-kira 40,000 buah kereta elektrik itu dikeluarkan oleh Syarikat Kereta Elektrik Anderson di Detroit, AS dari tahun 1906 hingga 1940.

Bagaimanapun, hanya terdapat empat buah kereta tersebut yang masih boleh digunakan di Australia.

Kereta itu mempunyai kelajuan maksimum kira-kira 40 kilometer sejam.

Bateri kenderaan tersebut perlu dicas selepas bergerak sejauh 80 kilometer. - AFP


sumber:http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=0907&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm
 
Sponsored Post

izjat

Active+ Member
Joined
Dec 29, 2009
Messages
4,354
Reaction score
12
Points
25
40km sejam? hehe.. kalau pakai kereta ni mesti tak akan kena speed trap
 

StanNero

Super Active Member
Joined
Mar 12, 2006
Messages
7,442
Reaction score
164
Points
73
mmmg betul..actually teknologi eletrik ni mmg dah maju..tapi byk negara2 and tycoon takut minyak harga jatuh so sebarang research pasal electrik motor mmg kena cantas punya..sebab tu honda ke apa2 keluarkan pelan2 teknologi ni...if keluarkankan pu, ada kelimahan mcm speed dan sebagainya..

Itu lecturer ako ckp la.. xtaw la sebab sepupu ako yg kerja oil n gas pun ckp benda yg sama
 

karchis

Active Member
Joined
Oct 26, 2010
Messages
2,386
Reaction score
19
Points
25
kereta elektrik mmg da ada lame...tp sbb kompeny2 besar minyak nak mengaut keuntungan..jdi kereta elektrik punya production telah di sekat...mmmm....
 

Mad_Hatter

Super Active Member
Joined
Apr 12, 2011
Messages
9,823
Reaction score
1,510
Points
151
Tak laju, pasal tu orang suke pakai minyak. Pastu kena cas je.
 

Skyvwalker

Active+ Member
Joined
Oct 21, 2008
Messages
2,840
Reaction score
71
Points
35
zaman kita hidup dengan manusia yg suka monopoli. byk teknologi yg free dah kene sekat.

kereta elektrik - digantikan dgn minyak
elektrik wireless (tesla ) - digantikan dengan kabel elektrik

dan byk lagi rahsia2 yg kita xtau tapi zaman2 lampau dan gune teknologi ni sume. ini semua adalah cara manusia nk monopoli, kaut keuntungan. yg kaya semakin kaya,. yg miskin semakin miskin,.
 

Skyvwalker

Active+ Member
Joined
Oct 21, 2008
Messages
2,840
Reaction score
71
Points
35
Tak laju, pasal tu orang suke pakai minyak. Pastu kena cas je.

tu zaman dulu nye teknologi bro.. 100 taun kebelakang tu.

kalau kita terus gune selama 100 taun.. teknologi kereta elektrik ni pasti sudah ada kemajuan kejuruteraan nye.. xyah tunggu 100 taun.. kalau 50 tahun pakai pun dah byk perubahan nye. maybe kereta boleh laju hinggi 250kmj, xyah cas selama 2 minggu.

same mcm tenaga nuclear, malaysia pun ada pusat nuclear 25 tahun yg dulu kalau tak silap. rancang utk gune tenaga nuclear hasilkan tenaga elektrik. tapi sbb industri minyak yang naik. mahathir create petronas.

penyelidikan nuklear kt malaysia ni terus sepi. skrg ni baru nk sibuk plan balik.. tapi dah lambat sket la.

kalau usaha peyelidikan tu terus dijalankan 25 tahun yg dulu. mungkin kita dah ada 2 @ 3 reaktor nuclear utk jana elektrik. pasti bil elektrik kita murah.. kilang nk byar kt tnb pun murah.. kilang kereta murah.. kita nk beli kereta pun murah.

tapi kita dah terlambat, nk dibandingkan dgn negara2 china, jepun, us
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register