Ask/Help kereta dan bangkrup

CG Sponsors




azie_fariza

Fun Poster
Joined
Jun 30, 2010
Messages
127
Reaction score
0
Points
10
Salam, nak tanya.

Kalau kita ade kereta tapi loan dgn kedai (BMW credit), nnt bila dah declare bangkrupt, kereta tu kena tarik balik jugak ke? walaupun bukan loan dgn institusi kewangan?

*kereta bos
 
Sponsored Post

irsaffy

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2007
Messages
42,957
Reaction score
268
Points
131
kalo dah bangkrap tinggal spender dan singlet je la..sema harta jabatan insolvensi pegang...sbb tu sblm declare bankrup elok tukar nama segala harta pd org yg boleh dipercayai..
 

khairuls

Super Active Member
Joined
Sep 20, 2010
Messages
9,212
Reaction score
10
Points
65
tgk jugak hutang berapa juta ada..... bank biasanya akan seboleh2 taknak customer dia bankrup, sebab klu dah declare mmg susahn la diorang nk dpt balik duit.

dlm kes ni, brp market value BM tu? pegi tukar nama la... atau 'jual' kat bos. suruh dia buat loan baru.
 

studiomoney

Fun Poster
Joined
Mar 23, 2007
Messages
283
Reaction score
0
Points
10
kalo dah bangkrap tinggal spender dan singlet je la..sema harta jabatan insolvensi pegang...sbb tu sblm declare bankrup elok tukar nama segala harta pd org yg boleh dipercayai..
Bukan senang nak tukar nama wooo!:D Jab Insolvensi(JIM) dah cerdik. Harta memang tak boleh pindah milik dalam masa 5 tahun. Kalau didapati tukar, JIM berhak dan ada akta utk rampas balik harta tu. kalau lebih 5 tahun ok lah. selamat :D
 

studiomoney

Fun Poster
Joined
Mar 23, 2007
Messages
283
Reaction score
0
Points
10
tgk jugak hutang berapa juta ada..... bank biasanya akan seboleh2 taknak customer dia bankrup, sebab klu dah declare mmg susahn la diorang nk dpt balik duit.

dlm kes ni, brp market value BM tu? pegi tukar nama la... atau 'jual' kat bos. suruh dia buat loan baru.
Nasihat den, jual aje kereta tu...itu tanda kita dah tak mampu nak pakai kereta tu. diluar kemampuan kewangan kita. Biar lah rugi sikit pun dari terpaksa diistiharkan bangkrup.
 

flamefox850

Freshie
Joined
Dec 30, 2010
Messages
44
Reaction score
0
Points
6
setuju 100% dgn bro studiomoney. tak perlu nak pikul beban
 

pencariduit

Banned
Joined
Mar 10, 2016
Messages
393
Reaction score
6
Points
15
salam. mcm mana nak tahu seseorg itu dah bangkrup?? leh check kat mana yek??
 

siamanggagapp

Active+ Member
Joined
Jul 20, 2013
Messages
3,349
Reaction score
161
Points
33
kalo dah bangkrap tinggal spender dan singlet je la..sema harta jabatan insolvensi pegang...sbb tu sblm declare bankrup elok tukar nama segala harta pd org yg boleh dipercayai..
bole ke cmtu? sebab setahu den segala harta yg ditukar hakmilik dlm tempoh 5thn sblm bangkrup bole ditarik semula.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register