BTC USD 38,662.0 Gold USD 1,810.04
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kerajaan Tampung Subsidi Petroleum & Minyak Masak RM8 Bilion Tahun Ini

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
306,009
Reaction score
13,855
Points
2,376
SUBSIDI | Kerajaan Tampung Subsidi RM8 Bilion Tahun Ini

Kerajaan akan memperuntukkan sehingga RM8 bilion tahun ini bagi menampung subsidi petroleum dan minyak masak.

 
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
306,009
Reaction score
13,855
Points
2,376

Subsidi Petroleum & Minyak Masak​
 

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
7,264
Reaction score
845
Points
121
bajet 2022 bila ye, slalu bulan november kan.

PRU next year ni konpom, bajet mesti kaw2 punya utk rakyat :D
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
14,486
Reaction score
4,231
Points
201
bajet 2022 bila ye, slalu bulan november kan.

PRU next year ni konpom, bajet mesti kaw2 punya utk rakyat :D

Income pun rendah, nk buat budget tinggi ?
Nak buat hutang tinggi ?
Nak naikkan kadar rating hutang yg tinggi ?

Tu semua akan ada impak pada pelabur..
Tgk negara yg banyak hutang tp still steady..
Sebab keyakinan pelabur terhadap keupayaan kerajaan berhutang untuk ekonomi..
 

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
16,648
Reaction score
2,593
Points
201

Minyak sawit: Dakwaan pekebun kecil tidak benar​

June 9, 2021
IMG-20210609-WA0034-1-696x444.jpg

Oleh IBNU JANIE

Advertisement

AYER KEROH: Dakwaan pekebun kecil atau peneroka FELDA bahawa mereka tidak memperolehi sebarang keuntungan dengan kenaikan harga Minyak Sawit Mentah (MSM) yang berlaku ketika ini adalah tidak benar.

Menurut Panel Pemikir Strategik Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Bakri Jamaluddin, kos pengeluaran tandan sawit (ex estate cost) untuk sesebuah syarikat perladangan besar adalah sekitar RM250 hingga RM300 bagi setiap satu tan Tandan Buah Segar (TBS).

Manakala kos pengeluaran tandan sawit bagi pekebun kecil sawit sedikit tinggi, iaitu antara RM300 ke RM380 bagi setiap tan TBS dan jumlah itu sudah mengambil kira kos pemeliharaan, penuaian dan pengangkutan.

“Harga TBS hari ini adalah antara RM800 ke RM1,000 bergantung kepada kawasan (region) dan kadar perahan minyak sawit (OER).

“Jumlah pengeluaran bagi seseorang pekebun kecil juga bergantung kepada keluasan kebun yang mereka milik, umur pokok sawit dan jenis tanah.

“Sekiranya seorang pekebun kecil dapat mengeluarkan sekitar lapan tan buah sawit bererti hasil jualannya adalah RM6,400 (8 tan x RM800), kos pengeluarannya pula adalah RM3,040 (RM380 x 8 tan), jadi pendapatan kasarnya ialah RM3,360 (RM6,400 hingga RM3,040).

“Hasil jualan ini adalah lebih baik berbanding jika harga TBS di paras RM350 ke RM450 satu tan pada tahun 2018 di mana pekebun kecil hanya akan mendapat sekitar RM300 ke RM800 sahaja secara kasar dengan purata pengeluaran lapan tan buah sawit sebulan bagi setiap hektar.

“Sebab itu ketika harga CPO (Minyak Sawit Mentah) di paras RM2,000 ke RM2,200 satu tan, ramai pekebun kecil mengeluh kerana harga TBS waktu itu adalah sekitar RM350 hingga RM450 sahaja. Dan tidak berbaloi,” ujarnya.

Penjelasan itu kata Bakri membuktikan bahawa dakwaaan pekebun kecil sawit dan peneroka FELDA bahawa mereka tidak memperolehi apa-apa keuntungan dengan kenaikan harga MSM haru ini adalah tidak benar.

Tambah Bakri lagi, berdasarkan 34 tahun pengalaman dalam industri sawit, beliau telah melalui turun naik harga sawit yang telah sebati dalam kehidupan seorang ‘planter’ (pengurus ladang).

“Strategi dan perancangan operasi sesebuah ladang sawit dan getah sedikit sebanyak dipengaruhi oleh turun naik harga komoditi dan kekuatan kewangan sesebuah syarikat.

“Saya akui dari tahun 1985 saya menceburi sektor perladangan, kali iniĺah harga komoditi minyak sawit berada pada paras paling tinggi,” ujar beliau.

Kerana itu beliau melahirkan keyakinan bahawa pekebun kecil yang berjumlah 650,000 orang dan peneroka FELDA seramai 112,000 orang dapat menikmati Sawit Anugerah Tuhan dengan harga MSM di paras melebihi RM3,000 bagi satu tan.

“Dan kalau diambil kira ahli keluarga dan mereka yang terlibat di dalam industri sawit ini sudah pasti sekitar tiga juta orang sedang menikmati anugerah Allah kepada mereka iaitu kelapa sawit,” ujar beliau lagi.

Bakri yang juga merupakan Ketua Penerangan PAS Melaka menyatakan perkara ini di dalam satu hantaran di laman Facebook rasmi beliau, semalam. – HARAKAHDAILY 9/6/2021
 

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
7,264
Reaction score
845
Points
121
Income pun rendah, nk buat budget tinggi ?
Nak buat hutang tinggi ?
Nak naikkan kadar rating hutang yg tinggi ?

Tu semua akan ada impak pada pelabur..
Tgk negara yg banyak hutang tp still steady..
Sebab keyakinan pelabur terhadap keupayaan kerajaan berhutang untuk ekonomi..
dah memang mcm tu kan kalau nak dekat PRU. :D
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
14,486
Reaction score
4,231
Points
201
dah memang mcm tu kan kalau nak dekat PRU. :D

Dulu betul, tapi skrang dah beza.

Kerajaan sekarang yang xde kekuatan mejoriti yang jelas dalam parlimen. Mungkin tak dapat luluskan budget yang besar untuk pru akan datang.

Akan ada 1001 soalan untuk budget yang besar melibatkan aspek kadar rating hutang, gdp dan had pinjaman nilai hutang yang dibenarkan vs income yang bakal diterima kerajaan.
 

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
7,264
Reaction score
845
Points
121
Dulu betul, tapi skrang dah beza.

Kerajaan sekarang yang xde kekuatan mejoriti yang jelas dalam parlimen. Mungkin tak dapat luluskan budget yang besar untuk pru akan datang.

Akan ada 1001 soalan untuk budget yang besar melibatkan aspek kadar rating hutang, gdp dan had pinjaman nilai hutang yang dibenarkan vs income yang bakal diterima kerajaan.
try la buat mcm tu, kalau tak nak rakyat marah.

yang rakyat tau, bantuan bantuan bantuan.

:D :D
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
14,486
Reaction score
4,231
Points
201
try la buat mcm tu, kalau tak nak rakyat marah.

yang rakyat tau, bantuan bantuan bantuan.

:D :D

Update sikit info ttg belanjawan.. Maybe kerajaan boleh belanja ikut suka sebab darurat.. Huhu..

IMG_20210613_153257.jpg
 

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
7,264
Reaction score
845
Points
121
Update sikit info ttg belanjawan.. Maybe kerajaan boleh belanja ikut suka sebab darurat.. Huhu..

IMG_20210613_153257.jpg
habesss laaaa, marah la rakyat takde bajet utk bantuan.

jatuh ar PN kalo mcm ni.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register