KERAJAAN PN sikit lagi akan TUMBANG...Kita Rakyat.....Kita Lobai Walauunn

CG Sponsors
WnB

Super Active Member
Joined
Dec 30, 2007
Messages
8,227
Reaction score
100
Points
83
Apa tak jatuh3 ni? Kesian geng nombor x naik2...
 
Sponsored Post

aim02Aug

Super Active Member
Joined
Sep 5, 2011
Messages
6,783
Reaction score
756
Points
121
;)
Apa tak jatuh3 ni? Kesian geng nombor x naik2...
ape x jatuh

jatuh lah

non dh jatuh menyungkur - semua khencheng dia
tp biasalah muka xtau malu

yg ni plak jatuh ke xjatuh ke, posting kena troskan, komisyen berterusan;)
 
  • Haha
Reactions: WnB

bell&ross

Super Active Member
Joined
Apr 3, 2009
Messages
5,755
Reaction score
229
Points
83
Thursday, October 29, 2020
LONTARAN NAJIB UNTUK MENYOKONG ANWAR ADALAH DEMI MASA DEPAN UMNO


Daripada sudut logika, apabila Najib Razak mencadangkan agar UMNO bekerjasama dengan Anwar Ibrahim bagi membentuk kerajaan baru dan meninggalkan PN, ia memang sesuatu yang sukar untuk diterima akal.

Lebih-lebih lagi bagi pemimpin UMNO yang agak tertutup pemikirannya, mereka lantas melompat menentang idea tersebut dengan kepercayaan bahawa bekerjasama dengan Anwar bermakna bekerjasama dengan DAP.
Ada juga yang membangkitkan sejarah permusuhan UMNO dengan Anwar yang telah berlarutan sejak lebih 20 tahun lalu.

Tetapi, daripada sudut strategi politik, cadangan Najib itu adalah sesuatu yang cukup baik, terpuji dan merupakan langkah ke hadapan untuk menyelamatkan masa depan UMNO.
Cadangan bekerjasama dengan Anwar hanyalah dalam membentuk kerajaan semata-mata dan tidak sesekali bermakna UMNO mesti menyertai PH.

UMNO akan terus kekal dalam BN dan Anwar kekal bersama PKR dan PH di mana dalam PRU akan datang nanti, mereka boleh bertanding secara bebas di kawasan masing-masing.
Berbanding bersama PN yang memungkinkan UMNO terpaksa bertoleransi dan mengorbankan kerusi-kerusi tradisinya untuk diserahkan kepada Bersatu, sebaliknya perkara itu tidak berlaku apabila bekerjasama dengan Anwar dan PKR.
UMNO bukan saja tidak bertembung di sebahagian besar kerusi dengan PKR, malah sama sekali tidak berlaga dengan DAP di kawasan yang sama.

UMNO secara tradisinya bertanding di kawasan Melayu, PKR di kawasan campuran dan DAP di kawasan bandar atau yang majoriti pengundinya adalah kaum Cina.
Dengan yang demikian, melalui kerjasama dengan Anwar, selain UMNO boleh terus kekal berada dalam kerajaan, tidak lagi dibuli sebagaimana jika terus bersama Muhyiddin Yassin, malah berpeluang cerah untuk kembali sebagai kerajaan selepas PRU15 akan datang.
Dengan bertanding secara berasingan, antara PH dan BN, siapa yang nanti menang banyak kerusi, merekalah yang berhak menjadi kerajaan.

Sebaliknya, kalau terus bersama PN dan kekal menyokong Muhyiddin, apakah ada jaminan pemimpin UMNO berpeluang menjadi Perdana Menteri selepas PRU15 akan datang?
Mahu melantik Timbalan Perdana Menteri pun begitu sukar hendak dilakukan oleh Muhyiddin, maka UMNO haruslah sedar antara kawan, musuh dan siapa pembuli yang sebenar.

Selain itu, tiada yang peliknya jika UMNO bekerjasama dengan Anwar yang telah dimusuhi sejak lebih 20 tahun lalu kerana dengan Bersatu yang merupakan musuh yang ketara di kawasan yang sama, malah memainkan peranan penting mengalahkan UMNO dalam PRU lalu pun masih boleh dibuat kawan untuk menubuhkan PN, inikan pula Anwar yang sebenarnya dijadikan musuh oleh UMNO hanyalah disebabkan beliau musuh dan ketakutan buat Tun Mahathir Mohamad ketika itu.

Dalam hal yang lain, ada pula yang bertanya, kenapa Najib mesti melontarkan idea untuk bekerjasama dengan Anwar dan bukan mencadangkan pemimpin UMNO sendiri seperti Tengku Razaleigh Hamzah misalnya, sebagai calon Perdana Menteri?
Harus difahami bahawa yang menang dalam PRU14 lalu adalah PH dan bukannya BN.
Tidak logik sama sekali untuk menaikkan pemimpin UMNO sebagai Perdana Menteri tanpa melalui pilihanraya terlebih dahulu, sedangkan parti itu kalah dalam PRU14 lalu.

Ia sama seperti yang berlaku ketika Langkah Sheraton dulu, UMNO ketika itu memilih menyokong Muhyiddin sebagai calon Perdana Menteri adalah disebabkan beliau daripada Bersatu yang merupakan salah satu komponen dalam PH.
UMNO hanya boleh dan wajar merebut kembali kerusi Perdana Menteri selepas mandat PRU14 berakhir dengan ketibaan PRU yang baru.
Maknanya, memilih Anwar selepas meninggalkan Muhyiddin yang banyak bermasalah adalah pendekatan terpuji Najib dalam mengekalkan pilihan pengundi dalam pilihanraya sebelum ini.

Kepada pendokong PH pula, terutama DAP yang bimbang bahawa bekerjasama dengan UMNO bermakna bekerjasama dengan Najib yang sudah didapati bersalah atas pertuduhan rasuah dan salah guna kuasa, harus difahami bekas Perdana Menteri itu tidak akan berada dalam kerajaan yang akan diketuai Anwar nanti.
Dengan kata mudah, Najib hanya membantu untuk menyingkirkan Muhyiddin dan menaikkan Anwar semata-mata.

Selepas itu, dalam pembentukan kabinet, sebagaimana Anwar dikenali sebagai pejuang reformasi dan tidak akan berkompromi dengan sebarang unsur rasuah atau salah guna kuasa, beliau pasti hanya akan melantik mereka yang benar-benar bersih saja dalam barisannya.

Yang ada kes dan kesalahan, biarlah mereka membersihkan nama mereka terlebih dahulu melalui saluran yang sewajarnya.
Kesimpulannya, idea Najib inilah pilihan menang-menang dan terbaik buat UMNO demi kelangsungan masa depannya.

(Shahbudindotcom 29/10/2020)
 

Mata_Pena

Active+ Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
4,875
Reaction score
1,634
Points
101
Aloh Lobai DAP Siri #1

Masih kah kau org ingat akan janji2 mereka?
Terima Kasih PH
(menteri kewangan lobai DAP kira formula turun minyak mcm mana?)


 
Last edited:
  • Like
Reactions: WnB

bell&ross

Super Active Member
Joined
Apr 3, 2009
Messages
5,755
Reaction score
229
Points
83
Jangan lupa lobai walaauunn pecinta iswardy morni...malam ni pukul 10 ..

Fuh panas.

Apa sebab meeting umno sekali lagi? Kita boleh expect apa?
Pelan hishamudin - azmin-tun utk takeover umno? Saya dh sebut bulan April lepas rupanya.
Tun dan plan baru? Plan apa plakkkk???

Malam ni 10pm

1603976815466.png


Kita Rakyat......amno tak habis2 meeting.....keputusannya tetap kena ikut cakap bersatu merah.....kalau amno sokong anwar sekarang....amno akan selamat.....bersatu merah & kepimpinan cai rakyat akan humban ke laut....manusia2 keji yg mencadangkan darurat kepada agong...kihkihkhihkihkhihkihkihkih.. :D..

#yiddinadamajoritiketak...?

kalau takde....mcm mana nak bentang belanjawan...?...kihkihkihkhihkihkihkih..😂..
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register