BTC USD 63,188.6 Gold USD 1,808.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kerajaan gesa ketepikan duti setem untuk pembeli rumah pertama

mzak

Legendary Member
Joined
Nov 3, 2009
Messages
15,880
Reaction score
152
Points
128
PETALING JAYA - Kerajaan boleh melaksanakan langkah-langkah fiskal seperti mengenepikan duti setem untuk skim rumah pertama dan cukai pendapatan tertentu untuk para pemaju dari portfolio itu, kata presiden dan ketua pegawai eksekutif, Malaysia Building Society Bhd (MBSB), Datuk Ahmad Zaini Othman.

"Pembeli rumah kali pertama adalah satu bidang penting, dan kerajaan seharusnya melihat bagaimana untuk menggalakkan pemilik rumah kali pertama.

"Bagaimana kita boleh menggalakkan pemaju menyediakan portfolio tertentu skim itu agar lebih mampu untuk pemilik rumah kali pertama juga adalah penting," kata beliau kepada pemberita selepas melancarkan "Over the Top" MBSB Cheeky Savings Club di sini hari ini.

"Over the Top" ialah program TV realiti untuk kanak-kanak yang akan ke udara selama lapan minggu berturut-turut di TV3, bermula 8 Sept, 2012.

MBSB Cheeky Savings Club, yang dilancarkan pada April 2011, bertujuan menambah pemegang akaun kepada 50,000 dalam satu tahun daripada hampir 20,000 setakat ini.

Kelab itu mensasarkan penyimpan muda untuk membuka akaun simpanan dengan MBSB, dan menikmati pulangan memuaskan dan menjadi sebahagian daripada keahlian kelab yang menawarkan aktiviti dan faedah.

"Dengan minimum RM50, pelanggan kanak-kanak boleh membuka akaun di mana-mana 35 cawangan kami seluruh negara dan mendapat 2.5 peratus kadar keuntungan setiap tahun," kata Ahmad Zaini. - Bernama
 
Sponsored Post

CASA_IMPIAN

Fun Poster
Joined
Oct 8, 2008
Messages
926
Reaction score
14
Points
20
salam semua....nak minta pandangan dan nasihat sikit la berenaan bayaran duti setem rumah ni. saya dalam proses beli rumah kedua skg ni pakai loan bank. rumah pertama saya dah beli empat tahun lepas pakai loan kerajaan. mase submit dokumen kepada bank tempoh hari, bank kate semua ok. malah agen bank tu nasihat kn saya utk cakap kat lawyer rumah supaya bagitahu ini adalah rumah pertama saya sebabnya dlam rekod CCRIS/CTOS tak de rekod saya beli rumah. agen tu cakap boleh dpt 50% diskaun utk duti setem.

masalahnya skg ni proses beli rumah saya dah sampai ke stage lawyer hantar S&P ke lembaga hasil untuk disemak dan untuk bayaran duti setem rumah (bukan stamping tau. stamping dah buat awal2 lagi). saya takut kalau lembaga hasil dapat tahu ini bukan rumah pertama dan saya tak dapat 50% untuk duti setem rumah tu. lebih takut lagi saya kena bayar penalti atau proses ni akan menjadi lebih lambat lagi.

ada tak kt sini yang kerja dgn lembaga hasil ke atau agen rumah/bank ke yg tahu macam mane proses bayaran duti setem rumah ini berjalan? lembaga hasil sekadar chek dokumen sahaja atau dorg akan siasat background pembeli.

please....ade sesiapa yg boleh tolong?
 

ketupatFX

Active Member
Joined
Feb 14, 2013
Messages
2,214
Reaction score
40
Points
30
salam semua....nak minta pandangan dan nasihat sikit la berenaan bayaran duti setem rumah ni. saya dalam proses beli rumah kedua skg ni pakai loan bank. rumah pertama saya dah beli empat tahun lepas pakai loan kerajaan. mase submit dokumen kepada bank tempoh hari, bank kate semua ok. malah agen bank tu nasihat kn saya utk cakap kat lawyer rumah supaya bagitahu ini adalah rumah pertama saya sebabnya dlam rekod CCRIS/CTOS tak de rekod saya beli rumah. agen tu cakap boleh dpt 50% diskaun utk duti setem.

masalahnya skg ni proses beli rumah saya dah sampai ke stage lawyer hantar S&P ke lembaga hasil untuk disemak dan untuk bayaran duti setem rumah (bukan stamping tau. stamping dah buat awal2 lagi). saya takut kalau lembaga hasil dapat tahu ini bukan rumah pertama dan saya tak dapat 50% untuk duti setem rumah tu. lebih takut lagi saya kena bayar penalti atau proses ni akan menjadi lebih lambat lagi.

ada tak kt sini yang kerja dgn lembaga hasil ke atau agen rumah/bank ke yg tahu macam mane proses bayaran duti setem rumah ini berjalan? lembaga hasil sekadar chek dokumen sahaja atau dorg akan siasat background pembeli.

please....ade sesiapa yg boleh tolong?

membongak agen tu..mana boleh senang2 nk bypass..depa link hasil dengan IC owner.. bukan dalam ccris ctos..sah2 la nanti diog detect dah pernah buat...

dah tak boleh buat apa mmg kena bayar full ja tuan
 

CASA_IMPIAN

Fun Poster
Joined
Oct 8, 2008
Messages
926
Reaction score
14
Points
20
membongak agen tu..mana boleh senang2 nk bypass..depa link hasil dengan IC owner.. bukan dalam ccris ctos..sah2 la nanti diog detect dah pernah buat...

dah tak boleh buat apa mmg kena bayar full ja tuan
boleh bayar on the spot atau macam mane? maksud saya kena penalti ke atau proses loan ni kena buat dari mula ke atau lagi panjang proses ke?
 

RekaSeni

Active Member
Joined
Jan 11, 2014
Messages
1,601
Reaction score
31
Points
30
membongak agen tu..mana boleh senang2 nk bypass..depa link hasil dengan IC owner.. bukan dalam ccris ctos..sah2 la nanti diog detect dah pernah buat...

dah tak boleh buat apa mmg kena bayar full ja tuan

agen ayat manis nak buat sales..
harapkan diskaun last2 kene bayar full
 

ketupatFX

Active Member
Joined
Feb 14, 2013
Messages
2,214
Reaction score
40
Points
30
boleh bayar on the spot atau macam mane? maksud saya kena penalti ke atau proses loan ni kena buat dari mula ke atau lagi panjang proses ke?

ada timeline dia tuan..tapi saya x igt,, dekat qoutation lawyer saya ada tulis.. nanti balik saya check..sebab qoutation hardcopy simpan dalam keta :))
 

CASA_IMPIAN

Fun Poster
Joined
Oct 8, 2008
Messages
926
Reaction score
14
Points
20
agen ayat manis nak buat sales..
harapkan diskaun last2 kene bayar full

kena bayar full tak pe lagi...saya redho je. tapi kalau ikutkan loan term, rumah ni sepatutnya dah nak dapat kunci. kalau end of this ogos ni tak dapat kunci, saya kena bayar penalti.

ada siap2 yang tahu tak, kalau lembaga hasil dapat detect nanti, proses loan akan jadi lebih panjang atau bayar on the spot boleh setel?
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
23,591
Reaction score
2,977
Points
201
kalo kita dah jual rumah pertama kemudian nak beli rumah lain camne plak..

bley dapat status pembeli rumah pertama x??
 

ketupatFX

Active Member
Joined
Feb 14, 2013
Messages
2,214
Reaction score
40
Points
30
kalo kita dah jual rumah pertama kemudian nak beli rumah lain camne plak..

bley dapat status pembeli rumah pertama x??

dah tak boleh..sekali seeumur idup ja.. aku dah tanya dah...rumah 1st dah jual bila nak beli 2nd dah x valid..huhuh ..rugi sebab rumah 1st dulu nilai sikit ja.. patutnya bayar cash ja #:-S
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register