Kerajaan gagal jelaskan ketirisan RM28 Bilion

CG Sponsors




papayaomela

Super Active Member
Joined
Jun 17, 2008
Messages
6,244
Reaction score
26
Points
70
PETALING JAYA, 5 Feb: Kerajaan Persekutuan gagal memberikan penjelasan berhubung ketirisan berjumlah RM28 bilion perbelanjaan kerajaan seperti yang didedahkan Menteri Kewangan Kedua dan Laporan Ketua Audit Negara Oktober tahun lalu.

Bekas Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Shahrir Abdul Samad, ketika berucap merasmikan portal berita KONSUMERKINI pagi tadi berkata, sehingga kini belum ada penjelasan berhubung ketirisan yang berlaku itu.

Kerajaan sewajarnya menggunakan semua saluran komunikasi yang ada bagi menjelaskan kepada rakyat tentang ketirisan atau pembaziran tersebut agar tidak wujud kekeliruan.

Selain itu, penjelasan tersebut juga penting agar kekeliruan tersebut tidak diguna pihak-pihak tertentu untuk kepentingan politik.

”Kerajaan sudah tentu mempunyai maklumat sebelum sesuatu dasar atau peraturan itu dibuat.

"Maklumat itu perlu dikongsi bersama-sama oleh rakyat, termasuk pegawai kerajaan, penghulu dan ketua kampung. Apabila mereka mempunyai maklumat yang cukup, mereka dapat membuat pertimbangan yang sewajarnya tentang dasar kerajaan,” tambah beliau lagi.

Rakyat juga jelasnya perlu diberi penerangan dan penjelasan berhubung hasrat kerajaan melaksanakan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) pada tahun 2011 dan penstukturan subsidi petrol pada Mei 2010.

"Rakyat perlu diberikan maklumat tentang perlaksanaan dasar-dasar ini supaya mereka tahu apa yang sebenarnya hala tuju kerajaan," katanya.

Terdahulu beliau merasmikan portal berita KONSUMERKINI kelolaan Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) di Institut Pemasaran Malaysia di sini

Kewujudan web itu jelasnya sangat bertepatan bagi menyalurkan maklumat dan kesedaran kepenggunaan kepada pengguna agar mereka dapat membuat keputusan yang bijak dalam perbelanjaan.

Sumber

-------------
Kerajaan BN mmg PAKAR dalam membazir dan meng'songlap' duit. Sudah2 la kena tipu. Kena tukar kerajaan!
 
Sponsored Post

shane

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
14,005
Reaction score
208
Points
133
PTPN perlukan RM5Billion je setahun. Dengan RM28Billion yg tiris ni senang2 je Malaysia boleh bagi free education sampai universiti kepada mereka yg layak, instead of creating masyarakat berhutang sebaik keluar univ...
 

papayaomela

Super Active Member
Joined
Jun 17, 2008
Messages
6,244
Reaction score
26
Points
70
Rakyat patut lebih senang dari sekarang. Sebab apa rakyat rasa makin terhimpit? Antara faktor penyumbangnya ialah ketirisan BERBILLION2 ringgit dan rasuah yg berleluasa. Selain itu royalti minyak dinafikan kepada rakyat.

Mmg HARAM JADAH punya kerajaan.
 

sakuragi fx

Active+ Member
Joined
Dec 10, 2008
Messages
3,625
Reaction score
65
Points
30
PTPN perlukan RM5Billion je setahun. Dengan RM28Billion yg tiris ni senang2 je Malaysia boleh bagi free education sampai universiti kepada mereka yg layak, instead of creating masyarakat berhutang sebaik keluar univ...

Org berhutang senang sket die nk control, sbb susah nk melawan... Pape pun Yes Boss je la...:))
 

fido1

Banned
Joined
Oct 25, 2009
Messages
7,268
Reaction score
339
Points
81
mana totok2?xnak bg penjelasan ker?
 

zack16

Active Member
Joined
Dec 9, 2009
Messages
1,008
Reaction score
7
Points
25
PTPN perlukan RM5Billion je setahun. Dengan RM28Billion yg tiris ni senang2 je Malaysia boleh bagi free education sampai universiti kepada mereka yg layak, instead of creating masyarakat berhutang sebaik keluar univ...
mangkok tandas pernah berkata2"rakyat jangan dimanja,walaupun ada duit lebih"
tangki septik plak menjawab"betul tu,biar duit rm28bil kita dimkn bab1 dari bagi rm5bil kpd rakyat "
mangkok tandas pun tersenyum sambil memamah sisa najis yg baru dilepaskan bab1..

cite ni bkan ada kaitan ngan mana2 org.
 

kuhik

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 12, 2007
Messages
39,519
Reaction score
1,312
Points
191
orang UMNO mesti suka bila pemimpin diorang songlap duit rakyat...

go go !
 

putrialya

Active+ Member
Joined
Jun 5, 2008
Messages
3,286
Reaction score
22
Points
25
betulke cite ni....korang biar betul....mau mengamuk rakyat cmni...bangsaat!!!!
 

shane

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
14,005
Reaction score
208
Points
133
betulke cite ni....korang biar betul....mau mengamuk rakyat cmni...bangsaat!!!!
Kan dah keluar lama masa audit report, cuma rakyat Malaysia tetap menyanjung pemimpin, walaupun rasuah.....

Sanjung pemimpin rasuah sebab dia Melayu, walaupun Islam haramkan rasuah..... sepatutnya Islam yg di perjuangkan...
 

clorox_bersih

Legendary Member
Joined
Jul 2, 2008
Messages
18,906
Reaction score
43
Points
120
betulke cite ni....korang biar betul....mau mengamuk rakyat cmni...bangsaat!!!!
bukan itu hari lagi dah panas ke pasal ni..
ahaha..takkan baru perasan kot kerajaan banyak bazir duit??
 
Sponsored Post
Top
Log in Register