BTC USD 28,430.9 Gold USD 1,978.40
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Keputusan DNA boleh dijadikan sokongan mohon kewarganegaraan

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
166,138
Joined
Jan 13, 2009
Messages
166,138
Reaction score
22,840
Points
1,831
Awards
1
KUALA LUMPUR - Keputusan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) boleh dijadikan sebagai dokumen sokongan untuk permohonan kewarganegaraan kanak-kanak yang tiada kerakyatan

Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar. berkata laporan DNA bukan dokumen mandatori yang diperlukan oleh kementerian untuk mempertimbang permohonan berkenaan dan ia masih tertakluk kepada peruntukan undang-undang di bawah bahagian 3 Perlembagaan Persekutuan.

“Bagi kanak-kanak yang lahir di persekutuan tetapi perkahwinan ibu bapa tidak didaftarkan di bawah undang-undang dan ibunya bukan warganegara Malaysia, maka kanak-kanak itu bukan warganegara Malaysia dan mengikut kewarganegaraan ibunya.

“Jika kanak-kanak lahir di persekutuan dan perkahwinan ibu bapa tidak didaftarkan, tetapi ibunya warganegara Malaysia, maka kanak-kanak itu akan diberikan taraf warganegara Malaysia,” katanya pada Persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini.

Beliau menjawab soalan Loke Siew Fook (DAP-Seremban) yang ingin mengetahui sama ada kementerian menerima laporan DNA sebagai bukti sokongan untuk kes-kes permohonan kewarganegaraan dalam kalangan kanak-kanak tiada kerakyatan yang bapanya merupakan warganegara. - Bernama



Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/conte...=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_10.htm#ixzz3G5rDEGG9
Hakcipta terpelihara
 
Top
Log in Register