Kenapalah Imam tk baca doa utk Rakyat Pada Hari Jumaat?(update skt je)

CG Sponsors




AHA

Fun Poster
Joined
Jun 19, 2010
Messages
905
Reaction score
372
Points
31
Selalunye imam akn baca doa pada hr jumaat utk kesejahteraan utk Raja kita.

Tp, knp Imam tk baca kesejahteraan utk Rakyat especially dari segi:

  1. ekonomi/kewangan rakyat dijamin olehNya
  2. diberi kekuatan dan keimanan kepada Umat Islam Malaysia
  3. dan juga berdoa supaya umat Islam di negara ini dan lain2 bersatu hati tanpa mengira pegangan politik,kaya atau miskin dan lain2.

Mungkin Tok Imam baca dlm Arab kot? Aku tk tau. Aku bertanya sebab Jumaat adalah harii raya kita utk setiap minggu. Tp aku tk rasa mcm raya pun. Patut ada perubahan.

Cuma aku rasa patut berdoa utk kesejahteraan rakyat dan aku juga berharap Imam2 di Malaysia diberi kursus "Public Speaking" supaya khutbah Jumaat mempunyai impak yg bermanfaat kepada makmum2nya...Barulah ramai orang gi masjid, tk gi melepak kat mana2 time jumaat..:)

Kekadang bila Tok Imam baca doa, aku rasa sedih sebab tk bersemangat...

aku dh meluat sbb tu aku bertanya.

Kl sesape yg penah masuk Church pada hari Ahad, korang mesti kagum dengan cara Paderi memberi khutbah dan membacakan doa.

Aku sedih kita tk berupaya lg buat camtu!

Sape2 yg arif pasal nie, tlg beri pencerahan..

Kl boleh setiap jumaat, kita beraya betul2.

Petikan dari yg lain2:
Aku dgr khutbah kat Johor lebih teliti dr khutbah di Pahang. Mmg ada sebut musliminmuslimat tp disebut juga, rakyat jelata Negeri Johor, kesuburan tanaman,keamanan.. Kalau Pahang xde..
sekarang kan 'zaman bodek'.
doa pun salah satu dari tools bodek juga.
diguna oleh orang yg kononnya makbul doa.

dorang doa utk rakyat awam takde hasil pada fikiran dorang.
buat dahaga tekak je.

doa utk orang besar2 detail siap nama. kalau tersasul sebut nama siap ulang.
doa utk rakyat awam sekali imbas.. lajuuu je. bunyi pun dah cam lebah je supaya cepat habis.
lama dah aku ada terfikir pasal khutbah ni.
aku ni xle alim mana pun.
kalau kira nak menegur khatib/imam tu mmg x layak langsung.
tp apa yg aku tgk kebanyakkan khatib yg membaca khutbah, suara diorang, intonasi diorang menyebabkan pendengar x brapa beri perhatian.
kebanyakkan serupa seperti hanya membaca skrip.
tu yg menyebabkan makmum ada yg tidur.
bg sy, sekadar pendapat dr sorang yg amat lemah,
adalah lebih baik penyampaiannya dihayati oleh si penyampai.
mcm aku ada tengok sorang khatib kat area aku ni, dia punya penyampaian mmg bersemangat.
jarang nak nampak makmum tertido.
semua mesti cergas je dengar.
bila isi kandungan khutbah berbentuk peringatan, maka suaranya akan nyaring, intonasinya akan jadi tegas dan kadangkala diulangi peringatan tersebut berkali2.
bila beliau membaca ayat alquran, masyaAllah, blh meremang bulu roma, sayu rasa hati.
cara pembacaan ayat2 tersebut juga berbeza.
Kan best kl semua khatib mcm tu! Barulah segala mcm stress hilang..balik je dari keje hari jumaat kita rasa seronok dan skrg2nya stress level tk setinggi mana akibat dari beban keje dan seronok melayan isteri,anak2 atau bersama ibubapa kita.

Mcm kita gi kursus motivasi(bkn semua yg best), kekadang impak dari kursus satu hari itu boleh bertahan sampai beberapa minggu lepas tu kita down balik.

Bayangkan kl khatib diberi public speaking training dan juga diajar pelbagai ilmu dunia yg lain, setiap minggu kl gi masjid selama setahun(52 minggu) secara langsung kita akn jadi umat yg berkualiti.

Aku rasa segala kes2 jenayah yg berat pun akn berkurangan. Rumah Allah memainkan peranan yg penting. Cuma kita yg perlu memainkan peranan kita. Aku harap Jabatan Agama beri perhatian yg serius.

Kl nk lebih elok, buat solat hajat beramai2 lps solat jumaat(kl aku silap, tolong betulkan aku). Sesape yg nk join boleh join tp sesape yg ada urusan, tk perlu join pun.
 
Last edited:
Sponsored Post

ezis2u

Super Active Member
Joined
Aug 1, 2008
Messages
9,747
Reaction score
22
Points
75
betul ke xda...ada kot cuba dengar betul2....
 

dragger

Super Active Member
Joined
Aug 29, 2008
Messages
8,548
Reaction score
35
Points
70
bkn khatib ada baca doa utk muslimin dan muslimat ka? makna utk semua la tu. apa masalah TT?
 

LELAKI79

Banned
Joined
Dec 27, 2008
Messages
636
Reaction score
2
Points
15
bkn khatib ada baca doa utk muslimin dan muslimat ka? makna utk semua la tu. apa masalah TT?
tt jahil bahasa arab maafkan jerlah dia...mmg khutbah jumaat kedua

dikhususkan untuk doa
 

AHA

Fun Poster
Joined
Jun 19, 2010
Messages
905
Reaction score
372
Points
31
Muslimin dan muslimat tau.Tp itu kan general?

Tp point aku, tk boleh ker diselitkan dengan doa2 yg spesifik utk setiap permasalahan tertentu?

Tolong beri pencerahan.
 

aca176

Active+ Member
Joined
Mar 1, 2009
Messages
4,820
Reaction score
108
Points
43
xkan nak sebut nama sorang2 rakyat,khatib sebut nama raja sbb raja tu sorang je...kalau nak sebut nama semua rakyat mau 40 jumaat pon xabis khotbah tu...kekeke
 

AHA

Fun Poster
Joined
Jun 19, 2010
Messages
905
Reaction score
372
Points
31
xkan nak sebut nama sorang2 rakyat,khatib sebut nama raja sbb raja tu sorang je...kalau nak sebut nama semua rakyat mau 40 jumaat pon xabis khotbah tu...kekeke
:eek:

Tk lah sampai mcm itu!

Aku nk kita beraya ramai2 kt masjid time jumaat. Sbb aku penah tgk ramai skali yg patut gi masjid pada hari jumaat lepak di shopping complex, tengok wayang la, lepak kat kedai makan..
 

boblynn02

Active+ Member
Joined
Sep 8, 2007
Messages
3,457
Reaction score
81
Points
30
Aku dgr khutbah kat Johor lebih teliti dr khutbah di Pahang. Mmg ada sebut musliminmuslimat tp disebut juga, rakyat jelata Negeri Johor, kesuburan tanaman,keamanan.. Kalau Pahang xde..
 

AHA

Fun Poster
Joined
Jun 19, 2010
Messages
905
Reaction score
372
Points
31
Aku dgr khutbah kat Johor lebih teliti dr khutbah di Pahang. Mmg ada sebut musliminmuslimat tp disebut juga, rakyat jelata Negeri Johor, kesuburan tanaman,keamanan.. Kalau Pahang xde..
Betul! keje aku memerlukan aku travel ke banyak tempat..jadi setiap hari jumaat, aku bersolat di mana2 masjid berhampiran dgn tempat keje aku.

Majoriti masjid yg dilawati oleh aku pada hari jumaat agak hambar. Ramai yg amik kesempatan utk tido ketika khutbah jumaat.

Kl ada awek yg cun melecun nk ngurat kita, kita tk tido 2 malam buat tender pun boleh bersemangat walaupun badan busuk!:)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register