BTC USD 42,338.0 Gold USD 1,775.78
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kenapa Tak Kuarantin Umat Islam Positif C0VlD Di Masjid ? - Zul Yahya

Sponsored Post

accessive

Active Member
Joined
Feb 17, 2014
Messages
1,133
Reaction score
225
Points
43
Topiknya berkenaan positif covid.

Boleh buat kalau semua pengurusan yg terlibat tinggal di masjid, tanpa balik rumah, walaupun imam/bilal negatif covid.
Semua bekalan ade runner tetap yg hantar dekat pagar.

Kalau tak, boleh pegi jahanam.
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,237
Reaction score
5,978
Points
321
Cadangan zul yahya nmpk bagus. Tapi x practical.

cara handle pesakit di masjid lebih sukar.

Klo orang kita jenis dgr cakap takpe. Banyak yg bakal menyusahkan pihak pengurusan.

So, nak mengurus di masjid lebih sukar berbanding di dikumpulkan di pusat korentin yg lengkap dgn pelbagai team dan alat bantuan.

---

Pada pendapat aku..

Masjid sesuai digunakan ketika bencana. Dimana waktu tu kita memerlukan khidmat masyarakat setempat membantu mangsa bencana.

Untuk kes masalah kesihatan dan pendemik. Belum sampai waktunya lagi.

Mungkin boleh guna masjid, time kkm out of control.

Buat masa skrng kkm boleh handle lgi masalah covid.

Aku estimate let say sehari 30k-50k kes. Baru kkm akan lepas tangan. Masyarakat handle sendiri.
 

2618918

Active+ Member
Joined
Aug 8, 2012
Messages
2,668
Reaction score
1,421
Points
111
+ve yg duduk maeps tak buat apa pun. Menung yo. 14 hari duduk masjid dapat suasana sikit. Takdo la stress yo. Pahala jemaah pun dapat
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
31,421
Reaction score
4,153
Points
236
Ruang Solat Masjid Tak Boleh Jadi Tempat Suntik Vaksin

28.06.2021 - Kuala Lumpur, Ruang solat di dalam masjid tidak boleh dijadikan sebagai tempat suntikan vaksin Covid-19, kata Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Ahmad Amzad Hashim. Beliau berkata, pembukaan pusat pemberian vaksin (PPV) di mana-mana masjid, mesti mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan Badan Bertindak Imunisasi Covid-19 (CITF) Kebangsaan.

“Antara SOP yang ditetapkan ialah tidak boleh menjadikan ruangan solat di dalam masjid sebagai tempat suntikan. PPV masjid hanya boleh dibuka sekiranya kemudahan di masjid tersebut bersesuaian. Gunakan kemudahan yang ada seperti bilik kuliah, perpustakaan dan klinik masjid. Jika masjid yang mahu digunakan tidak mempunyai kelengkapan yang sesuai, ia sepatutnya tidak boleh dibenarkan beroperasi,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ahmad Amzad yang juga Ahli Parlimen Kuala Terengganu berkata, masalah PPV masjid berbangkit setelah ada negeri yang telah memulakan program 'outreach' di masjid, tanpa merujuk SOP yang ditetapkan CITF.

“Lalu tersebar gambar ruang solat digunakan untuk tempat suntikan. Malah ada masjid yang gunakan ia sebagai ruang menunggu, dengan disusun kerusi. Sebaik menerima maklumat ini, saya telah menghubungi Exco Kesihatan negeri berkenaan, memaklumkan supaya diambil langkah pembaikan untuk mengelakkan gambaran negatif, yang merosakkan usaha murni ini,” katanya.

Katanya, beliau sendiri telah turun padang memberikan teguran dan pegawai kesihatan memberi alasan, penggunaan ruang solat itu disebabkan tidak ada ruang lain yang sesuai dan lapang, untuk dijadikan tempat suntikan di masjid berkenaan.

“Saya maklumkan alasan itu tidak boleh diterima. Kita bukan minta setiap masjid buka (dan djadikan) PPV. Kita ada lebih banyak lagi jenis PPV lain yang boleh dibuka seperti dewan orang ramai, balai raya dan klinik kesihatan,” katanya yang telah mengarahkan supaya kesilapan yang sama tidak berulang lagi pada masa akan datang.

Berita asal https://www.malaysiakini.com/news/580749
 

amirbsp

Active Member
Joined
Sep 25, 2013
Messages
1,388
Reaction score
47
Points
30
baca jer laa cadangan dari dia...

kan masjid tempat suci bagi umat islam. kalau dah letak pesakit covid kat tu.. siapa nak urus? KKM? AJK masjid? ker dia nak tolong bantu.

ok done....
 

AlYamani

Legendary Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
12,292
Reaction score
628
Points
161
Bertanya tu bagus,dapat ilmu,tapi benda common sense,banyak bertanya tu yg jadi problem.

Ada riwayat sebut pasal sahabat ulang ulang tanya (3 kali) masa nabi tengah khutbah kalau tak silap,bertanya (pasal haji)kenapa individu tak buat haji tiap tahun,sebab nanti dia takkan mampu nak pergi tiap tahun,tu common sense.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register