Santai Kenapa Staff Pejabat Kerajaan / PeJabat Agama / DLL lurus bendul?

CG Sponsors




Penbiru

Legendary Member
Joined
Jan 12, 2008
Messages
19,796
Reaction score
1,652
Points
201
Salam semua

Nak minta pendapat kenapa ramai staff kat pejabat kerajaan / jabatan agama/ dan lain lain, kebanyakan lurus bendul mcm tak boleh berfikir.Berbeza dgn swasta yg mana diajar untuk memudahkan pelanggan dan cara yg terbaik.

Contoh - member aku call satu jabatan tentang pembayaran online.Nak tanya bila akan terima resit.Dijawab bahawa resit akan dihantar mengikut alamat dalam data bank.Kemudian ada problem bila alamat terkini tak sama dgn alamat akaun bank.Kerani tu jawab

" oh itu kita tak boleh buat apa lah"...- JAWAPAN yg tiada insiatif dan proaktif.So kawan aku tanya lagi apa kaedah atau cara yg boleh membantu dia untuk dapatkan resit tersebut.Setelah marah marah barulah kerani tu minta IC untuk check dan dapatlah check address...walhal kalau dari awal lagi boleh minta IC untuk confirmkan address.Ini menunjukkan kerani jabatan kerajaan ni memang tak boleh berfikir utk kualiti kerja yg lebih elok. - JAWAPAN KERANI JAWAPAN PEKERJA MALAS

Contoh lain ialah KES KWSP hari tu....

So kesimpulan takde ke pekerja kerajaan yg rajin...ada inisiatif...boleh berfikir....bukan lurus bendul.Tolonglah KETUA SETIAUSAHA NEGARA ajar dan didik kakitangan kerajaan ni.

Kita bayar cukai...kita pangkah pemimpin untuk kemudahaan hidup kita.Bukan untuk kita dilayan mcm sampah.
 
Sponsored Post

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
20,581
Reaction score
3,413
Points
236
Kerajaan = Terikat dengan peraturan / undang - undang, SOP serta aliran cara kerja untuk capai keputusan pada rakyat / pelanggan
Swasta = Capaian keputusan melalui analisa, skop melalui kajian meluas untuk beri yang terbaik pada pelanggan / rakyat

simple .. :cool:
 

lau_kau

Super Active Member
Joined
Aug 2, 2007
Messages
8,501
Reaction score
671
Points
121
Hero sebagai penjawat awam la mati dl, pandai la mcm mn pun klau level dia 19 org xpandang2 tu ja......
 

dloanman

Legendary Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
19,616
Reaction score
1,471
Points
206
- kes klinik gomen, anak den demam teruk & dlm maso samo hilang dompet
- anak buat repot polis & poie klinik utc utk berubat sbb dah sakit teruk muntah2 lembik
- kek klinik utc, misi kaunter utc mintak ic utk daftar, bilo kasi surat repot polis dio tak nak terima, dio kato tak bleh, keno buek ic dulu dgn jpn pastu dtg balik
- anak pun taknak gaduh dgn misi balik rumah dgn sedih pitam kek rumah
- den paneh hati call klinik UTC nk ckp dgn doktor, doktor kata boleh dtg & daftar pakai repot polis

kali keduo kami poie blk klinik utc bwk anak & daftar ok buleh plak.... gamaknyo sbb doktor dah sound misi kaunter tu

anak den dh nk pitam kek situ buleh laie misi kaunter nak tekan2 bab protokol? mano poie kasih syg & timbang raso?
 

Penbiru

Legendary Member
Joined
Jan 12, 2008
Messages
19,796
Reaction score
1,652
Points
201
- kes klinik gomen, anak den demam teruk & dlm maso samo hilang dompet
- anak buat repot polis & poie klinik utc utk berubat sbb dah sakit teruk muntah2 lembik
- kek klinik utc, misi kaunter utc mintak ic utk daftar, bilo kasi surat repot polis dio tak nak terima, dio kato tak bleh, keno buek ic dulu dgn jpn pastu dtg balik
- anak pun taknak gaduh dgn misi balik rumah dgn sedih pitam kek rumah
- den paneh hati call klinik UTC nk ckp dgn doktor, doktor kata boleh dtg & daftar pakai repot polis

kali keduo kami poie blk klinik utc bwk anak & daftar ok buleh plak.... gamaknyo sbb doktor dah sound misi kaunter tu

anak den dh nk pitam kek situ buleh laie misi kaunter nak tekan2 bab protokol? mano poie kasih syg & timbang raso?
sebab tu ada sebab org marah...dan bab prosedur dan protokol ni patut ada klausa "guna akal dalam bekerja"
 

ViperX

Active+ Member
Joined
Oct 10, 2016
Messages
4,309
Reaction score
488
Points
41
dlm keja gomen, x boleh tunjuk rajin dan seumpamanya.. nanti rakan sekerja bising, pandang serong.

slalu kerja malas la yang dapat anugerah pekerja cemerlang dan pegawai berjasa. slalu yg kerja rajin brsungguh2, dapat tahi jer.

klau kerja rajin, mmg kena pijak dgn rkn skerja atau dgn bos.
 

Penbiru

Legendary Member
Joined
Jan 12, 2008
Messages
19,796
Reaction score
1,652
Points
201
dlm keja gomen, x boleh tunjuk rajin dan seumpamanya.. nanti rakan sekerja bising, pandang serong.

slalu kerja malas la yang dapat anugerah pekerja cemerlang dan pegawai berjasa. slalu yg kerja rajin brsungguh2, dapat tahi jer.

klau kerja rajin, mmg kena pijak dgn rkn skerja atau dgn bos.
ada betulnya juga...sekolah kawan aku...cikgu yg suka cilok dan pandai bodek atasan dapat APC...
 

opin

Active+ Member
Joined
Apr 4, 2012
Messages
2,872
Reaction score
182
Points
43
samalah aku pun selalu pikir mcm tt pikir tu.....
 

Encik Sponge

Active+ Member
Joined
Jul 22, 2013
Messages
4,552
Reaction score
524
Points
81
Kalau ngan agensi gomen, kita berurusan mula dari peringkat bawah..

akan jumpa orang bawah dulu, yang memang semata2 melaksana polisi...

Atas dia, bertingkek2 pegawai nak kena hadap

Mula2 jumpa kerani 19... apa2 kes 19 nak kena jawab kat 22, 22 ke 32, 32 ke 41, 41 ke 44, 44 ke 52/54

Itu baru selesai kat ofis... xmasuk lagi ofis nak kena jawab dekat negeri.... berapa tingkek pulak lalu negeri... negeri pulak ke kementerian...

Tapi ada yang memang berani amik risiko... langgar polisi atas risiko sendiri... ko nak harap bos yang betingkek2 kek ateh tu nak paham situasi ko, memang xdo la.. ko jawab la dulu...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register