Info Kenapa RTM Selalu Tayang Rajah Ini Suatu Masa Dulu ?

CG Sponsors




Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
26,011
Reaction score
3,798
Points
236
Satu ketika dahulu, sekiranya anda membuka siaran Radio Televisyen Malaysia (RTM) atau mana-mana siaran di kaca televisyen anda pada awal pagi sebelum ianya bermula, anda akan melihat paparan di bawah di tayangkan bersama dengan bunyi nyaring. Persoalannya, apakah paparan grafik tersebut? Adakah ia sekadar paparan yang diletakkan sementara menunggu siaran sebenar bermula? Jawapan ringkasnya, tidak. Ianya adalah satu cara pihak yang terlibat dalam penyiaran (krew, jurutera dll) memastikan siaran yang dipaparkan terpancar di kaca televisyen seperti yang dingini. Ianya mempunyai maksud tertentu yang hanya difahami oleh pihak yang terlibat di seballik tabir penyiaran rancangan di kaca televisyen.

Screenshot-3622.jpg

Bagi yang tidak tahu, paparan grafik berwarna-warni ini juga dikenali sebagai "kad ujian visual" (test card) atau corak ujian (test pattern) yang berfungsi menguji isyarat siaran televisyen. Namun, dengan kemajuan teknologi masa kini, ianya tidak lagi digunakan. Kad ujian ini biasanya disiarkan pada masa ketika pemancar aktif tetapi tidak ada program yang disiarkan. Sebab itulah anda biasa melihatnya pada awal pagi sebelum siaran bermula dan pada tengah malam ketika semua siaran rancangan yang dipaparkan telah tamat. Digunakan sejak siaran televisyen terawal, kad ujian visual pada asalnya dahulu adalah kad fizikal di mana kamera televisyen akan memfokuskan padanya. Kad seperti ini masih digunakan untuk penentukuran, penjajaran, dan pemadanan antara kamera dan camcorder.


Kad ujian pada masa kini

Screenshot-3623.jpg


Sementara itu, kad atau corak ujian yang digunakan untuk menentukur atau menyelesaikan masalah isyarat pada hari ini tidak lagi menggunakan kad fizikal sebaliknya dihasilkan oleh penjana isyarat ujian yang tidak bergantung pada konfigurasi (dan kehadiran) kamera yang betul. Selain itu, kad ujian yang digunakan juga dapat menguji parameter tambahan seperti sync, frames per second dan frequency. Kad yang dihasilkan secara digital membolehkan vendor, penonton dan stesen televisyen menyesuaikan peralatan mereka untuk fungsi yang optimum. Siaran audio semasa kad ujian ditunjukkan biasanya memaparkan nada gelombang sinus, radio atau muzik. Sejak kebelakangan ini, penggunaan kad ujian ini juga semakin meluas ke paparan digital lain seperti dinding LED besar dan projektor video. Malah, kad-kad ujian ini juga nampaknya sudah menjadi satu trend. Di YouTube misalnya, terdapat banyak video yang memaparkan kad corak ujian ini berjam-jam lamanya.


Sejarah penggunaan kad ujian visual

Screenshot-3624.jpg


Kad ujian visual di televisyen pertama kali digunakan pada tahun 1920-an. Nilai estetika atau coraknya tidak penting kerana ia dirancang secara teknikal untuk membolehkan jurutera elektrik menjadikannya sebagai panduan untuk menentukur dan menghasilkan gambar yang sesuai. Kad ujian ini akhirnya menjadi ikon nostalgia era TV hitam putih. Pada awal kemunculannya, kad ujian yang digunakan bukanlah seperti yang biasa kita lihat. Sebaliknya, ia berbentuk bulat dengan corak oskiloskop di atas garisan grid segi empat tepat. Fungsinya adalah memeriksa prestasi pemancar dari studio ke antena dan resolusi gambar. Sekiranya bentuk bulat pada tengah berbentuk bujur dan tidak bulat dengan sempurna, misalnya, ini bermakna terdapat masalah teknikal yang perlu diperbaiki dan paparan visual yang dipaparkan bukanlah yang terbaik. Kad ujian visual awal ini sangat ikonik memandangkan terdapat lukisan lelaki Red Indian pada atasnya.

Screenshot-3625.jpg


Lingkaran seterusnya menunjukkan warna kelabu (dengan kepekatan berbeza) dan bahagian paling luar berwarna putih. Bahagian ini berfungsi untuk menguji kontras (contras) dan bayangan (shading) pada gambar yang dipaparkan. Dengan berpandukan kad ujian visual ini, penyesuaian secara berkala pada kamera dan monitor studio akan dilakukan sepanjang hari. Seorang jurutera penyiaran yang berpengalaman dapat melihat gambar lelaki Red Indian dan dengan cepat mengetahui sama ada visual yang dipaparkan adalah baik atau terdapat sedikit perubahan yang perlu dilakukan. Kad ujian visual ini memaparkan semua elemen yang diperlukan untuk menyesuaikan perspektif, pembingkaian, garis lintang, tindak balas frekuensi, kontras dan kecerahan. Setelah TV warna diperkenalkan, kad ujian ini diwarnai tetapi pada tahun 70-an ia tidak lagi berguna.



Rujukan;
 
Sponsored Post

dloanman

CG Top Poster Club
Joined
Apr 15, 2012
Messages
24,216
Reaction score
1,872
Points
206
maso kecik2 den bayangkan ini muko robot, ado mato, hidung & mulut petak2 mcm robot

ekkkeee
 

waktong

Super Active Member
Joined
Jan 26, 2007
Messages
7,620
Reaction score
115
Points
83
Biasanya aku dgr benda ni sampai terlena.. Kekekkeke
 

simplest_box

Active+ Member
Joined
May 21, 2012
Messages
4,955
Reaction score
137
Points
43
aku plak masa kecik2 terbayang mcm rumah flat. Kotak2 hitam kat bahagian atas tu mcm tingkap
 

nokia3210

Active Member
Joined
Sep 6, 2012
Messages
2,479
Reaction score
374
Points
46
gambar boleh tenung lg. .mcm kapal angkasa penjahat star war..tp bunyi pitching tinggi dia aku tak tahan..
 

kopirait

CG Top Poster Club
Top Poster #3
Joined
Apr 18, 2010
Messages
37,200
Reaction score
2,608
Points
206
ini tandanya sudah lewat malam.
masa untuk tidur.
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
291,174
Reaction score
12,226
Points
2,376
kalau dulu nampak menda ni
tu tanda nya masih awal pagi
ataupun dah lewat malam
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,813
Reaction score
2,308
Points
151
selalu gak tengok benda ni...masa untuk tidur...bagus zmn ni hiburan tak melampau ...haha...
cukup pukul 12, tidur....haha...

tapi dulu,, tak sempat sampai pukul 12 pun...bila dengar je tapak kaki ayah aku berjalan naik atas rumah, cepat2 tutup TV...
dan pura2 tidur...wakakaka
 

ahmaddpintu

Fun Poster
Joined
Dec 24, 2017
Messages
261
Reaction score
96
Points
30
kadang kadang ada notis 'harap maaf siaran tergendala sebentar', bila siaran ada balik, cerita melayu clasik pun tamat, :D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register