Kenapa PERLEMBAGAAN MALAYSIA mengatakan MELAYU itu ISLAM or MELAYU itu harus ISLAM

CG Sponsors




PerawanTampan

Fun Poster
Joined
Jul 20, 2010
Messages
671
Reaction score
41
Points
20
Disatu sisi memang bagus dan disatu sisi terlihat negative dan sebab apa aku kate negative?? Sebab orang non muslim akan membuat andaian bahwa masuk islam berarti harus masuk melayu dan itu baru satu contoh...
Dan contoh lain lak mengenai imej yang kita sedia maklum imej orang melayu islam ni dah banyak tercalar terutama dengan hal2 negative seperti dadah,buang anak,bunuh, rogol dsb lalu tidak dapat disangkal bahwa imej2 buruk orang melayu tsb secara reflex akan membawa imej islam itu sendiri tercalar ....lalu apakah imej bangsa yang membawa sekali imej agama ni relevan kat malaysia ni?? Menurut aku baik hilangkan je mana2 perlembagaan malaysia ni yang membuat akta bahwa melayu itu harus uislam dan islam itu harus melayu sbb effect dia sangat buruk dimata non muslim..

Even dinegara2 arab sendiri tidak ada perlembagaan diorang dan akta diorang mengatakan islam itu harus arab dan arab itu harus islam,, sbb kalau sangat buruk sekali kalau dah bab agama dikaitkan dengan bangsa tertentu....

Mungkin malaysia merupakan satu2nya negara didunia yang ade akta dan perlembagaan yang mengaitkan agama dan bangsa...

by the way macam mane pendapat korang??
Aku suke berbeza pendapat sbb perbezaan pendapat merupakan suatu rahmat ilahi...
 
Last edited:
Sponsored Post

Nadzrin

Freshie
Joined
Oct 10, 2007
Messages
38
Reaction score
0
Points
6
btol..bukan melayu shja yang Islam..islam bukan untuk melayu..islam untuk semua...
 

kitar semula

Freshie
Joined
Apr 27, 2011
Messages
6
Reaction score
0
Points
3
anda sudah salah faham kot...
mane ade dalam perlembagaan macam tue...
disini nak katakan, melayu dan islam dah macam ditetapkan.
cuba di analisis, mane ade bangsa kat dunia nie macam bangsa melayu...
sebut aje bangsa melayu, mesti beragama islam.
betul tak?
klu sebut bangsa apek ( cina ), mesti buda, hindu, kristien dan islam
klu sebut bangsa thambi ( india ) , mesti hindu, kristien, buda dan islam.
 

copy left

CG Top Poster Club
Joined
Jun 25, 2008
Messages
26,685
Reaction score
494
Points
131
hanya melayu malaysia jerk yg majoriti islam,melayu kat tempat lain x islam pun
 

scid

Active+ Member
Joined
May 21, 2010
Messages
4,670
Reaction score
12
Points
25
bg aku aku bersyukur sbb perlembagaan buat camtuh sbb kirenya aku dah dipilih Tuhan utk menjadi Islam..tp skang nih ramai lebihkan melayu dr Islam tuh sendirik
 

kall

Active Member
Joined
Sep 5, 2007
Messages
1,461
Reaction score
71
Points
30
islam = melayu
melayu = islam

dari satu sisi kita dapat menjaga org melayu sentiasa menjadi islam
tapi kalo tak laksana cara hidup islam itu yang nampak islam hanya ader dalam ic sahaja.
Tapi kalo di ubah pelembagaan nih bahaya gak sebab org islam mmg lemah dalam semua segi ,, mudah terpedaya dgn dakyah agama lain
 

tomie

CG Hardcore Club
Joined
Dec 25, 2006
Messages
73,882
Reaction score
8,266
Points
716
kalo ada segelintir melayu yg murtad...camna plak?
nak panggil apa..?? dianaktirikan dak ? :-S
 

Hujimy

Banned
Joined
Mar 13, 2007
Messages
1,060
Reaction score
13
Points
30
kalau ikutkan ,jika murtad , gugurlah hak2 istimewa Melayu dia.
kalau x silap la
 

biisnesman

Active+ Member
Joined
Aug 12, 2010
Messages
3,434
Reaction score
12
Points
25
Islam kat malaysia ni kan islam keturunan, tu pasal la melayu telah ditetapkan sebagai islam di malaysia ni..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register