Kenapa Orang Jepun Tak Ramai Ada Facebook?

CG Sponsors




lunassp

Active Member
Joined
Jan 16, 2010
Messages
1,396
Reaction score
28
Points
30
Bermula dari tahun 2009 sehingga sekarang (2010),rasanya setiap pelusuk manusia didunia ni mesti ada akaun Facebook.Tetapi,kalau korang semua nak tahu orang jepun sebenarnya tak ramai yang ada akaun Facebook.

Tahun 2008 Mark Zuckerberg mencipta satu aplikasi bahasa Jepun untuk menarik lebih banyak peminat Facebook dari negeri sakura itu. Ternyata harapan itu tidak tercapai.Sebenarnya sebahagian besar warga Jepun tidak terbiasa dengan aplikasi bahasa inggeris. Tetapi ketika YouTube membuat aplikasi berbahasa Jepun, berduyun-duyun orang jepun mengupload video ke sana.

Untuk menjadi anggota Facebook, kita diharuskan mengisi data-data pribadi yang nantinya dicantumkan kepada orang yang menjadi kawan kita. Sementara YouTube cuma mensyaratkan nama (itupun tidak perlu nama betul) dan alamat email . Di sinilah masalahnya. Sebahagian besar orang Jepun tidak mau memperlihatkan data dan kehidupan pribadinya kepada banyak orang.

Sebagai contoh, dengan mengisi tahun dan kelahiran kita, dipercayai dapat digunakan untuk mengetahui karakter kita yang sangat berbahaya apabila digunakan untuk kepentingan tidak baik.


Selain itu, orang Jepun juga tidak terlalu suka menonjolkan jati dirinya dihadapan orang banyak. Mereka sudah biasa hidup berkelompok dan bekerja juga dalam kelompok. Kita mungkin kenal dengan produk walkman, tapi kita tidak tahu dari idea siapa produk itu dicipta, kecuali dari Sony Corpporation.

Dalam melayari internet sekalipun, orang jepun lebih suka memakai identiti lain atau bukan nama sebenarnya. Tahun 2005 ada satu kisah benar tentang warga Jepun yang berchatting dalam suatu forum Internet.

Pemuda Jepun tersebut adalah orang yang suka dengan komik (manga), game, animasi dan bergaya agak pelik. Di Jepun orang seperti ini disebut “otaku”. Dalam suatu perjalanan di kereta api, dia berjaya menolong seorang wanita cantik berpendidikan tinggi dari gangguan orang mabuk. Keinginannya untuk mendekati dan mencintai wanita tersebut dicurahkan dalam sebuah forum Internet.

Dalam setiap langkah untuk mendekati wanita itu, dia menceritakannya di forum tersebut. Banyak sekali tanggapan,komen dan sokongan kepada pemuda tersebut. Kisah ini akhirnya menjadi terkenal dan dijadikan sebuah filem, drama dan komik dengan judul “Densha Otoko” (Train Man).

Orang Jepun juga tidak suka identiti,gambar dan kehidupan pribadinya tersebar terutama wanita. Mereka tidak mau diganggu oleh orang-orang asing yang mengetahui identiti mereka melalui Facebook.

Sumber : Sini
 
Sponsored Post

JiwaTenang

Active Member
Joined
Sep 9, 2008
Messages
2,018
Reaction score
22
Points
30
aku ler tuh...hee...aku takut CIA ke FBI simpan data2 aku..x pasal2 jadi femes gilos..haha
 

iorichee

Active+ Member
Joined
Jan 22, 2008
Messages
4,681
Reaction score
11
Points
25
ini perlukan kajian mendalam....

perihal orang jepun sangat istimewa dan kekadang luar biasa....

terpikirkah kita....

manga orang jepun saja bole jadi jutawan....

itu blom kira lambakan kereta keluaran mereka, motosikal, barangan elektronik DLL....

namun masalah sosial turut ada....

seperti otaku, gangguan sex, filem lucas dll...

kepandai mereka agak luar biasa....

seperti mana mereka menakluk tanah melayu tak sampai setahun dan hanya menggunakan beskal...
 

Overclock

Legendary Member
Joined
Dec 1, 2006
Messages
14,056
Reaction score
42
Points
120
Facebook x der bahase jepang kot.. Diorang top mixi.. Dulu2 pun friendster paling famous.. mane aku kenal facebook, mafia ape sume.. huhuu
 

lunassp

Active Member
Joined
Jan 16, 2010
Messages
1,396
Reaction score
28
Points
30
ini perlukan kajian mendalam....

perihal orang jepun sangat istimewa dan kekadang luar biasa....

terpikirkah kita....

manga orang jepun saja bole jadi jutawan....

itu blom kira lambakan kereta keluaran mereka, motosikal, barangan elektronik DLL....

namun masalah sosial turut ada....

seperti otaku, gangguan sex, filem lucas dll...

kepandai mereka agak luar biasa....

seperti mana mereka menakluk tanah melayu tak sampai setahun dan hanya menggunakan beskal...
btol tu.
aku respet diorang ni sebab depa lebih suka pakai identiti depa sndiri.tgk la..kita smua dok angkat bahsa omputih..tp jepun?relex ja dengan bahasa depa sendiri
 

theBLOGGERboy

Super Active Member
Joined
Aug 21, 2009
Messages
7,437
Reaction score
30
Points
70
muahahaha, walaupon x ramai owang jepan ade FB tapi MARIA OZAWA tetap ade fb dan paling best aku ngok ramai mamat2 endon kat friendlist dia...

bukan tu jer, lau bace [picture komen dia pon aku boleh gelak pecah perut...hehehe
 

lelakigila

Active+ Member
Joined
Jul 11, 2008
Messages
2,543
Reaction score
24
Points
35
Orang Jepun suka pada social bookmark mereka sendiri.
begitu juga dgn orang Korea dan org dari Tanah besar China.
Mereka lebih pentingkan bahasa ibunda mereka.
Kalau pigi Jepun xtau bahasa dorg, Hmmmmph, jadi itik lar nanti.... :p
nak berak pun kena baca bahasa jepun. Dorg suka sokong apa yg org Jepun buat.

Di Malaysia ni sokong politik 24jam/7 hari seminggu jer....
 

Overclock

Legendary Member
Joined
Dec 1, 2006
Messages
14,056
Reaction score
42
Points
120
jepang, China.. lebih kurang macam org kelantan kat Mesia.. Diorang nyer mentality boleh hidup x bergantung kat org lain.. maksud aku kat kes ni bahasa kot..
 

theBLOGGERboy

Super Active Member
Joined
Aug 21, 2009
Messages
7,437
Reaction score
30
Points
70
lg yg aku tau nenek2 kat jepan nie suka ber email....
nie fakta aku bace kat majalah mnew tah,,,
 

azam575

CG Hardcore Club
Joined
Jul 19, 2007
Messages
98,752
Reaction score
829
Points
576
hehehe ... kat malaysia jgn heran klu jumpa org tionghua tak tahu cakap bahasa kebangsaan hahahaha :D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register