Santai Kenapa Durian Kampung Dijual Timbang?

Recommended Brokers


bihunx

Active Member
Joined
Mar 9, 2010
Messages
1,600
Reaction score
22
Points
30
bila buah tempatan harga punyalah mahal. Baiklah beli buah import.
 
Sponsored Post

getahurat

Freshie
Joined
Jul 4, 2017
Messages
25
Reaction score
2
Points
8
rasa mcm zalim plak peniaga durian skang ni.masing2 nk untung melampau..tokey durian nk kecam aku,kecam je la.tp ni kenyataan.
 

joee

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Oct 1, 2010
Messages
40,610
Reaction score
907
Points
161
thn ni permintaan tinggi..buah kurang..
sbb tu harga maintain..
 

d_conan

CG Top Poster Club
Joined
Aug 24, 2011
Messages
24,147
Reaction score
865
Points
161
demand lebih dari supply.. mcm ni la jadinya..

mcm kes harumanis hari tu, demand kurang dari supply, harga jatuh teruk
 

MOD jr.

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 29, 2008
Messages
23,563
Reaction score
125
Points
133
nasib la kelapa tak jual pakai kilo...
 

kipassiling

Fun Poster
Joined
Nov 30, 2010
Messages
858
Reaction score
74
Points
20
dan bukan ramai yg mampu beli, bila dah ramai tak beli diaorg simpan 1-2 minggu durian tu. lama2 durian jadi tak elok/lemau. lepas tu ada org mampu beli jadi beli durian yg lemau dan tak elok. bayar rm70-80 utk dapat durian yg tak fresh dan masam.

bila tanya je, "durian bila ni" peniaga cakap semalam, atau baru jatuh pagi tadi. hmmm
 

iwak

Super Active Member
Joined
Mar 21, 2008
Messages
7,580
Reaction score
37
Points
70
Kira kilo adil. Lg pn durian kadang2 je buah. Kalau melambak tu bole la jual longok bia cepat habis
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
10,019
Reaction score
1,448
Points
191
maaf, aku kena buat jawapan standard munteri.. :">

x mampu x yah makan..
atau tanam sendiri.. lagi 20 tahun boleh dapat hasil..

kita nak tingkatkan pendapatan rakyat.. <-- point penting
kesannya dari desa sampai ke bandar boleh merasa nikmat..

durian nih buah bermusim.. kdng2 ada lebih.. boleh la jual murah..
bila berkurang.. makan buah2an jenis lain etc mampelam,pisang, dll..
 

hsansas

Fun Poster
Joined
Nov 12, 2011
Messages
613
Reaction score
3
Points
20
tahun ni buah durian x mnjadi..

Luruh semua...

#takderezekitahun2017
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register