BTC USD 52,169.8 Gold USD 1,682.37
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kenapa bumiputera susah dapat pinjaman perniagaan ? ? ?

CG Sponsors




azharimy

Junior Member
Joined
Jul 28, 2010
Messages
67
Reaction score
0
Points
6
Semasa bekerja sebagai pegawai pinjaman di bank bertahun-tahun dulu, memang susah nak proses dan bantu permohonan dari kaum kite ni. Bila dah jadi konsultan, tetap masih susah nak selesaikan permohonan-permohonan dari sahabat-sahabat bumiputera kite ni....

Apa sebab nya.... ?

Tak ade cagaran, tak ade akaun, tak ade duit, tak ade pejabat, tak ade masa, tak ade contact, dan macam-macam takde lagi.

Bukan nak merendahkan bangsa sendiri...tapi itulah kenyataannya. Kadang-kadang, pinjaman yang dipohon dalam bentuk ape pun si pemohon pun tak tahu. OD ke, Term Loan ke, Letter of Credit ke, Trust Receipt ke, Bank Guarantee ke.....bla bla bla.....Habih tu ? ? ? Pinjam dgn “abang sulong” (along) ? ? ? (SENDIRI MAU INGAT!!!)

Saper-saper nak tanye ape-ape, bole le tanye. Teman ni bukan le pakar, sikit-sikit boleh le...
 
Sponsored Post

abuyah

Active+ Member
Joined
Dec 28, 2009
Messages
2,697
Reaction score
201
Points
33
Semasa bekerja sebagai pegawai pinjaman di bank bertahun-tahun dulu, memang susah nak proses dan bantu permohonan dari kaum kite ni. Bila dah jadi konsultan, tetap masih susah nak selesaikan permohonan-permohonan dari sahabat-sahabat bumiputera kite ni....

Apa sebab nya.... ?

Tak ade cagaran, tak ade akaun, tak ade duit, tak ade pejabat, tak ade masa, tak ade contact, dan macam-macam takde lagi.

Bukan nak merendahkan bangsa sendiri...tapi itulah kenyataannya. Kadang-kadang, pinjaman yang dipohon dalam bentuk ape pun si pemohon pun tak tahu. OD ke, Term Loan ke, Letter of Credit ke, Trust Receipt ke, Bank Guarantee ke.....bla bla bla.....Habih tu ? ? ? Pinjam dgn “abang sulong” (along) ? ? ? (SENDIRI MAU INGAT!!!)

Saper-saper nak tanye ape-ape, bole le tanye. Teman ni bukan le pakar, sikit-sikit boleh le...
Apa yang miker boleh tolong ?... Bagi nasihat ke atau servis untuk buat loan ?

Kalau servis untuk buat loan ada front-fees ke ?
 

taufic

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Feb 6, 2008
Messages
14,651
Reaction score
693
Points
161
Semasa bekerja sebagai pegawai pinjaman di bank bertahun-tahun dulu, memang susah nak proses dan bantu permohonan dari kaum kite ni. Bila dah jadi konsultan, tetap masih susah nak selesaikan permohonan-permohonan dari sahabat-sahabat bumiputera kite ni....

Apa sebab nya.... ?

Tak ade cagaran, tak ade akaun, tak ade duit, tak ade pejabat, tak ade masa, tak ade contact, dan macam-macam takde lagi.

Bukan nak merendahkan bangsa sendiri...tapi itulah kenyataannya. Kadang-kadang, pinjaman yang dipohon dalam bentuk ape pun si pemohon pun tak tahu. OD ke, Term Loan ke, Letter of Credit ke, Trust Receipt ke, Bank Guarantee ke.....bla bla bla.....Habih tu ? ? ? Pinjam dgn “abang sulong” (along) ? ? ? (SENDIRI MAU INGAT!!!)

Saper-saper nak tanye ape-ape, bole le tanye. Teman ni bukan le pakar, sikit-sikit boleh le...
sbb apa melayu tadak cagaran, tak ade akaun, tak ade duit, tak ade pejabat, tak ade masa, tak ade contact, dan macam-macam takde lagi?
 

azharimy

Junior Member
Joined
Jul 28, 2010
Messages
67
Reaction score
0
Points
6
Nasihat tu idak le, pandangan je kot. Servis pun bole jugak. Mane ade upfront2. Bagi upfront, DIA PUN LESAP, tak gitu tuan?
 

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,212
Reaction score
830
Points
176
agak2 kalau tok nak pinjam 200k buat berniaga emas boleh tolong tak..
 

azharimy

Junior Member
Joined
Jul 28, 2010
Messages
67
Reaction score
0
Points
6
agak2 kalau tok nak pinjam 200k buat berniaga emas boleh tolong tak..
Dah mule berniaga ke belum tok? Sebab kalau bank ni paling tidak dah ade 2 tahun akaun untung rugi.
 

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,212
Reaction score
830
Points
176
Dah mule berniaga ke belum tok? Sebab kalau bank ni paling tidak dah ade 2 tahun akaun untung rugi.
baru nak berjinak... syarikat sememangnya dah ada tapi akaun takler aktif.. keluar masuk sikit jer... kalau nak berniaga emas betul2 200k tak cukup...:D dekat 1 juta baru boleh start.. ni lebih kepada jual beli secara persendirian jer... :D modal tu nak beli emas 999 sekilo.. kendian jual pastu beli.. dalam perkiraan tok 6 bulan leh setel hutang... tapi takleh beritahu how its works.. :D
 

abgyo

Fun Poster
Joined
Aug 11, 2008
Messages
347
Reaction score
0
Points
10
Semasa bekerja sebagai pegawai pinjaman di bank bertahun-tahun dulu, memang susah nak proses dan bantu permohonan dari kaum kite ni. Bila dah jadi konsultan, tetap masih susah nak selesaikan permohonan-permohonan dari sahabat-sahabat bumiputera kite ni....

Apa sebab nya.... ?

Tak ade cagaran, tak ade akaun, tak ade duit, tak ade pejabat, tak ade masa, tak ade contact, dan macam-macam takde lagi.

Bukan nak merendahkan bangsa sendiri...tapi itulah kenyataannya. Kadang-kadang, pinjaman yang dipohon dalam bentuk ape pun si pemohon pun tak tahu. OD ke, Term Loan ke, Letter of Credit ke, Trust Receipt ke, Bank Guarantee ke.....bla bla bla.....Habih tu ? ? ? Pinjam dgn “abang sulong” (along) ? ? ? (SENDIRI MAU INGAT!!!)

Saper-saper nak tanye ape-ape, bole le tanye. Teman ni bukan le pakar, sikit-sikit boleh le...
untuk siswazah menganggur xde ke tuan? :)
 

azharimy

Junior Member
Joined
Jul 28, 2010
Messages
67
Reaction score
0
Points
6
untuk siswazah menganggur xde ke tuan? :)
Minta maaf la bang, saya ni lebih kpd pinjaman dari bank komersial. Setahu saya, hanya badan2 kerajaan yang ada skim2 utk siswazah menganggur. Kalau di bank, yang paling ringan syaratnya pun, mesti sudah 6 bulan perniaagan beroperasi untuk dapatkan pinjaman max RM50K tanpa cagaran.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register