BTC USD 23,942.0 Gold USD 1,787.60
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kenapa Blog Anda Tak di Cache oleh SE?

CikSukan

Blogger Moderator
gem
Messages
9,946
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
Soalan ni menarik datang masuk PM laling so I bring up kat sini untuk share dengan yang lain.:)

Soalan
Cik Laling

nak tanya skit ttg cache

apa maksudnya...

aku ada nak exchange link dgn sorang mamat dari forum digitalpoint bila aku send url blog aku (blogspot) dia kata tak cached....

so aku nak tahu apa maksud cache dan mcm mana nak tahu cache ke tak

dan mcm mana nak buat jadi cache

thanks

Jawapan

Cached ni ikut bahasa senang faham, actually kalau you search pun ada dah jawapan standard :)- SE akan simpan content page post awak selepas diindex dan simpan dalam simpanan server mereka dan diset mengikut set masa tertentu. Cara dimana bila robot SE telah datang kat blog awak dan akan savekan page tu dan set date. Dia akan replace cache update bila awak update blog awak.

Tanpa buat seperti dibawah ia akan cache jugak tapi makan masa. Tu jer.

Kes blog awak tak dicache sebab blog awak baru sangat kebarangkalian untuk awak tak serius blogging dan tutup blog tu adalah tinggi. Jadi google tak index pun blog awak tu sehingga ada mana2 blog yg link up dengan awak, awak dah submit URL pada search engine, awak dah hantar URL dan content blog kat social bookmarking site, dah technoratti dan macam2 cara lagi untuk awak connected kan blog awak tu.

Nak tahu cache ke tidak senang aje copy paste URL awak buh kat search google nah..cache awak takde zero - sini setakat 21.5.09 ni link bila saya click cache pulak then bila click current page blog tu sah URL nya org lain punya. That the reason mamat tu taknak link dengan blog awak.
 
Sponsored Post

inspiration

Fun Poster
Messages
209
Joined
Nov 23, 2007
Messages
209
Reaction score
57
Points
20
boleh juga semak cache dengan menaip site:anda.com di google
 

khas4u

Fun Poster
Messages
809
Joined
Nov 8, 2007
Messages
809
Reaction score
1
Points
20
Emm, baru faham apa itu cached..
sebelum ni duk terfikir gak..
 

aHmadDaniEL

Banned
gem
Messages
18,080
Joined
Jul 20, 2008
Messages
18,080
Reaction score
6
Points
115
xbrapa paham la...sib baik den bukan blogger..

1 soklan, cache ini ada kaitan ngn SEO ker?
 

CikSukan

Blogger Moderator
gem
Messages
9,946
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
xbrapa paham la...sib baik den bukan blogger..

1 soklan, cache ini ada kaitan ngn SEO ker?

Ada jugaklah sebab ia penting untuk menunjukkan blog awak wujud kat search engine.

Tips - Contoh awak post kat CG then press submit reply lepas 1 minit awak deleted post tu. Semua orang boleh baca balik apa post yg awak deleted tadi melalui link cache. Sama gak untuk blog2 yg dah lama tetiba dia tutup blog tu, boleh dapat balik apa content blog tu melalui cache.

Kesimpulan - berfikir dulu sebelum post. :)
 

king_diamond

Legendary Member
gem
Messages
10,160
Paid Membership
Joined
Sep 3, 2008
Messages
10,160
Reaction score
359
Points
131
Ada jugaklah sebab ia penting untuk menunjukkan blog awak wujud kat search engine.

Tips - Contoh awak post kat CG then press submit reply lepas 1 minit awak deleted post tu. Semua orang boleh baca balik apa post yg awak deleted tadi melalui link cache. Sama gak untuk blog2 yg dah lama tetiba dia tutup blog tu, boleh dapat balik apa content blog tu melalui cache.

Kesimpulan - berfikir dulu sebelum post. :)

sebab org tak faham le tanya, kalau dia faham, takdenya nak tanya² camtu....

kesimpulan - akai ada kita guna untuk memahami
 

CikSukan

Blogger Moderator
gem
Messages
9,946
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
sebab org tak faham le tanya, kalau dia faham, takdenya nak tanya² camtu....

kesimpulan - akai ada kita guna untuk memahami

Minta maaflah kalau anda maksudkan lain..maksud saya berfikir dulu sebelum post tu check ejaan, grammar, dsb sebelum press button post publishkan blog kita.
 

polong

Active+ Member
Messages
3,818
Joined
May 22, 2008
Messages
3,818
Reaction score
17
Points
25
Tips - Contoh awak post kat CG then press submit reply lepas 1 minit awak deleted post tu. Semua orang boleh baca balik apa post yg awak deleted tadi melalui link cache.

cache ni mnyimpan data/post yg d'taip..

patut ar mybnk2u sruh deleted cache pas log out..:D

so..dlm posting kt CG nih..kalu delete cache..org laen msti x sempat bace..
 

syuxx

Freshie
Messages
6
Joined
Aug 1, 2008
Messages
6
Reaction score
0
Points
3
ohh, jadi cached ni sama jugak maksudnya dgn blog kena index ye?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register