Info Kenapa bahaya tidur dalam kereta? Ini fakta anda perlu tahu

CG Sponsors




chulax12

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Jun 17, 2012
Messages
5,401
Reaction score
635
Points
151


Pada Rabu, penduduk Kampung Jaya Baru, Kinabatangan Sabah dikejutkan apabila dua remaja lelaki ditemui mati dalam sebuah Perodua Myvi. - Foto Astro AWANI

APABILA melalui perjalanan jauh, ada antara kita yang akan berhenti di mana-mana hentian rehat atau di tepi jalan untuk melelapkan mata apabila terasa letih.

Jika anda mempunyai tabiat tidur dalam kereta dengan enjin yang tidak dimatikan, mungkin ada baiknya jika tabiat itu dihentikan.

1. Sekiranya terdapat masalah pada ciri mekanikal kereta, kemungkinan berlaku kebocoran ekzos kereta ke dalam kabin kenderaan ketika anda sedang tidur akan meningkatkan risiko mati lemas.

2. Ini kerana, pengumpulan karbon monoksida (CO) yang disebabkan oleh kebocoran daripada ekzos akan menurunkan paras oksigen di dalam kenderaan.

3. Peningkatan tahap karbon monoksida di dalam kereta memberi kesan kepada oksigen dalam darah. Ini mengakibatkan darah membawa lebih banyak karbon monoksida dan boleh menyebabkan kematian secara tiba-tiba (sudden death).

BACA: Disangka tidur, dua remaja dijumpai mati dalam kereta

4. Walaupun dengan tingkap dibuka, karbon monoksida tetap boleh terkumpul dan akan menyebabkan penurunan oksigen dalam darah.

5. Kesannya, mangsa akan kehilangan cecair dan air dalam badan selepas satu jangka masa.

6. Jadi kenapa kita boleh bertahan memandu dengan penghawa dingin terpasang? Jawapannya mudah. Kerana kita sedar dengan perubahan suhu dan akan sedar jika terdapat kebocoran. Jika kita mula merasa tidak selesa, kita akan segera bertindak dengan menutup penghawa dingin dan membuka tingkap.

Sebaiknya, elakkan tidur di dalam kereta. Jika perlu berehat semasa memandu jauh, keluar dari kereta dan carilah tempat yang sesuai.
 
Sponsored Post

wantrader82

Active+ Member
Joined
Oct 8, 2008
Messages
3,939
Reaction score
128
Points
33


Pada Rabu, penduduk Kampung Jaya Baru, Kinabatangan Sabah dikejutkan apabila dua remaja lelaki ditemui mati dalam sebuah Perodua Myvi. - Foto Astro AWANI

APABILA melalui perjalanan jauh, ada antara kita yang akan berhenti di mana-mana hentian rehat atau di tepi jalan untuk melelapkan mata apabila terasa letih.

Jika anda mempunyai tabiat tidur dalam kereta dengan enjin yang tidak dimatikan, mungkin ada baiknya jika tabiat itu dihentikan.

1. Sekiranya terdapat masalah pada ciri mekanikal kereta, kemungkinan berlaku kebocoran ekzos kereta ke dalam kabin kenderaan ketika anda sedang tidur akan meningkatkan risiko mati lemas.

2. Ini kerana, pengumpulan karbon monoksida (CO) yang disebabkan oleh kebocoran daripada ekzos akan menurunkan paras oksigen di dalam kenderaan.

3. Peningkatan tahap karbon monoksida di dalam kereta memberi kesan kepada oksigen dalam darah. Ini mengakibatkan darah membawa lebih banyak karbon monoksida dan boleh menyebabkan kematian secara tiba-tiba (sudden death).

BACA: Disangka tidur, dua remaja dijumpai mati dalam kereta

4. Walaupun dengan tingkap dibuka, karbon monoksida tetap boleh terkumpul dan akan menyebabkan penurunan oksigen dalam darah.

5. Kesannya, mangsa akan kehilangan cecair dan air dalam badan selepas satu jangka masa.

6. Jadi kenapa kita boleh bertahan memandu dengan penghawa dingin terpasang? Jawapannya mudah. Kerana kita sedar dengan perubahan suhu dan akan sedar jika terdapat kebocoran. Jika kita mula merasa tidak selesa, kita akan segera bertindak dengan menutup penghawa dingin dan membuka tingkap.

Sebaiknya, elakkan tidur di dalam kereta. Jika perlu berehat semasa memandu jauh, keluar dari kereta dan carilah tempat yang sesuai.
sangat bermanafaat tuan...saya selalu tidur dlm perjalanan yg jauh tuan.tapi selalu buka tgkap.taktau pula bahaya juga.tambah2 ada anak kecik tuan.
 

cre8tive

Legendary Member
Joined
Oct 14, 2008
Messages
17,160
Reaction score
612
Points
161
Mcm mana boleh tido lama dlm kete. Aku kalau jln jauh plg lama bole lelap utk rehat 20-30 min jer. Tu pun mati enjin bkk tingkap.
 

hairy84

Legendary Member
Joined
Sep 15, 2010
Messages
15,856
Reaction score
35
Points
120
Mcm mana boleh tido lama dlm kete. Aku kalau jln jauh plg lama bole lelap utk rehat 20-30 min jer. Tu pun mati enjin bkk tingkap.
btul tu gak tu..biasa mcm aku pegi mancing kalau tido dalam keta stanby kipas pakai usb pastu cucuk kat powerbank , kalau tido lama2 dalam keta rasa xselesa ,rasa dok terbayang keta nak terbakar @-)
 

CyberMachine

CG Top Poster Club
Joined
Oct 1, 2009
Messages
21,782
Reaction score
218
Points
123
Aku kalau time hujan lebat sedap la tido kat kete..

tutup enjin, bukak tingkap sikit

lagi lagi kalau balik site
 

cre8tive

Legendary Member
Joined
Oct 14, 2008
Messages
17,160
Reaction score
612
Points
161
btul tu gak tu..biasa mcm aku pegi mancing kalau tido dalam keta stanby kipas pakai usb pastu cucuk kat powerbank , kalau tido lama2 dalam keta rasa xselesa ,rasa dok terbayang keta nak terbakar @-)
Dasat tu smpai terbayang kete nak terbakar.:D Aku plak pikir nak cepat sampai jer tido puas puas bila dh smpai nnt.
 

Syedz

CG Top Poster Club
Joined
Dec 23, 2008
Messages
21,899
Reaction score
94
Points
125
Aku kalau time hujan lebat sedap la tido kat kete..

tutup enjin, bukak tingkap sikit

lagi lagi kalau balik site
saya dah try dulu..
lama2 panas jugak tuan..
kena ada kipas kecik yang guna bateri,
baru ok sikit..
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
16,849
Reaction score
2,756
Points
201
jenis tido mati ni....penah gak aku jumpa...memang tido mati...

biasanya jalan jauh...kita akan take rest sekitar 10-15 minit utk terlelap....lepas tu meneruskan perjalanan....

kalo nak jalan jauh...kena rehat sebelum perjalanan.....

kalo dah tak boleh nak elak...kena lah tidur sekejap sebelum bertolak....

jalan jauh memang kena amik fresh air juga....x boleh selalu dalam air cond...lemas badan.....mata pun cpt ngantuk....

itu tanda2 karbon monoksida dah mula tinggi.....

tp ada fungsi untuk sedut udara luar bawa masuk dalam kereta kan....

aku tgk jrng orang nak guna button tu....bila jalan jauh...
 

Jal Leman

Fun Poster
Joined
Apr 2, 2018
Messages
297
Reaction score
28
Points
20
saya dah try dulu..
lama2 panas jugak tuan..
kena ada kipas kecik yang guna bateri,
baru ok sikit..

btul, at least angin nak kena ada, kipas kecik pakai power bank tu ok dah...
buka tingkap jangan bnyk sngt, skit je, dalam 5 mm, takut nanti nyamuk plak masuk ke, org nak rompak ke..
aku kalu tido dlm keta, tak buka enjin + ekon, bahaya.... biasa buat mcm kat atas tu
 
Sponsored Post
Top
Log in Register