BTC USD 47,064.5 Gold USD 1,753.43
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kenapa Ada Iklan Dalam Youtube Parlimen Malaysia ?

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
31,375
Reaction score
4,150
Points
236
26 Julai merupakan tanggal yang sangat dinanti-nanti oleh rakyat Malaysia kerana ia merupakan hari Parlimen bersidang setelah berbulan-bulan lamanya tidak bersidang. Persidangan itu boleh ditonton secara langsung oleh orang ramai menerusi RTM1 atau saluran YouTube Parlimen Malaysia.

Mahu turut serta, penulis membuka laman YouTube Parlimen Malaysia untuk menonton saluran langsung persidangan terbabit pada sebelah petang. Tepat jam 2.30 petang video mula dimainkan.

Tapi terdapat sedikit kejutan apabila video yang dimainkan itu bukan intro kepada persidangan itu tetapi dua kerat iklan YouTube. Kerana terpinga, penulis terus melihat ke bahagian komen. Ternyata orang lain juga turut dihidangkan iklan-iklan sebelum siaran langsung bermula.

Ini sekaligus mencetuskan pertanyaan. Adakah saluran YouTube ini bukan milik kerajaan dan dikendalikan oleh pihak ketiga? Dan kepada akaun Adsense siapakah wang iklan-iklan itu akan disalurkan?
Screenshot-2021-07-26-at-2.31.19-PM.jpg
 
Sponsored Post

midi2020

Super Active Member
Joined
Feb 7, 2012
Messages
5,777
Reaction score
313
Points
91
macam best je tv samsung baru ni.. boleh tengok 2 channel dalam 1 skrin..
sorang tengok bola.. sorang tengok drama..
 

miehensem

Legendary Member
Joined
Dec 22, 2007
Messages
16,112
Reaction score
1,716
Points
191
26 Julai merupakan tanggal yang sangat dinanti-nanti oleh rakyat Malaysia kerana ia merupakan hari Parlimen bersidang setelah berbulan-bulan lamanya tidak bersidang. Persidangan itu boleh ditonton secara langsung oleh orang ramai menerusi RTM1 atau saluran YouTube Parlimen Malaysia.

Mahu turut serta, penulis membuka laman YouTube Parlimen Malaysia untuk menonton saluran langsung persidangan terbabit pada sebelah petang. Tepat jam 2.30 petang video mula dimainkan.

Tapi terdapat sedikit kejutan apabila video yang dimainkan itu bukan intro kepada persidangan itu tetapi dua kerat iklan YouTube. Kerana terpinga, penulis terus melihat ke bahagian komen. Ternyata orang lain juga turut dihidangkan iklan-iklan sebelum siaran langsung bermula.

Ini sekaligus mencetuskan pertanyaan. Adakah saluran YouTube ini bukan milik kerajaan dan dikendalikan oleh pihak ketiga? Dan kepada akaun Adsense siapakah wang iklan-iklan itu akan disalurkan?
Screenshot-2021-07-26-at-2.31.19-PM.jpg
ada 2 sebab la setahu aku..

1. channel parlimen malaysia ada apply utk monetization.. so utube akan masukkan iklan..
2. walaupun channel parlimen malaysia tak apply monetization dan tak join youtube partner program.. youtube berhak masukkan iklan dekat mana2 video yg ada atas platform utube tanpa perlu kebenaran owner channel.

tu clausa baru utube kepada semua utube content creator. aku dpt email utube 2 bulan lepas hal ni.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register