Kenali 'perfume' original

CG Sponsors




Sponsored Post

dewatawangian

Fun Poster
Joined
Oct 4, 2013
Messages
554
Reaction score
12
Points
15
Bang, ni ori ke tiruan?
Ni gred AAA...
Yelah, gred AAA ni ori ke tiruan?
Ni ori tapi gred AAA

Pernah beli "Ori tester unit" then beli "Inspired by"
Aku puas hati dgn "Inspired by"...sbb bau & ketahanan hampir sama dgn ori, harga lebih murah tapi tak sakit hati sbb mmg tahu benda tak ori
Perfume ada dua jenis kategori jer kalau tanya saya
1. Original /Authentic ( sama yg cam kaunter authorized dealer kat pasar raya besar tu)
2. Tiruan (gred,klon,inspired,dubai,OEM,rejected....etc)

Tester Unit (kalau yg ori...dah ada yg tiruan sekarang :(() sepatutnya mempunyai kualiti yg sama dengan retail packaging/new in box. Cuma didatangkan tanpa kotak yang sama seperti bungkusan asal (tester box)dan kadangkala juga tanpa penutup botol (bergantung pada jenama). Selalunya label 'TESTER' dan 'NOT FOR SALE' dilekat atau dicetak pada botol dan kotak. Untuk kegunaan pelanggan sebagai sampel bau di kedai atau kaunter. kalau pegi kaunter tester ni mmg tak boleh beli. kewujudan dia pun amat terhad.

Inspired pula pada asasnya tiruan....cuma penjual tak menipu pembeli. setakat ni blom jumpa lagi inspired yg betul betul sama bau dengan yg keluaran asal. Semua pembuat pun menyatakan HAMPIR sama dgn bau asal. salah satu sebabnya ialah kebanyakan inspired perfume menggunakan bahan mentah sintetik yg murah utuk perfume mereka.

:)
 

fpe

Active Member
Joined
May 30, 2015
Messages
1,222
Reaction score
12
Points
25
Perfume ada dua jenis kategori jer kalau tanya saya
1. Original /Authentic ( sama yg cam kaunter authorized dealer kat pasar raya besar tu)
2. Tiruan (gred,klon,inspired,dubai,OEM,rejected....etc)

Tester Unit (kalau yg ori...dah ada yg tiruan sekarang :(() sepatutnya mempunyai kualiti yg sama dengan retail packaging/new in box. Cuma didatangkan tanpa kotak yang sama seperti bungkusan asal (tester box)dan kadangkala juga tanpa penutup botol (bergantung pada jenama). Selalunya label 'TESTER' dan 'NOT FOR SALE' dilekat atau dicetak pada botol dan kotak. Untuk kegunaan pelanggan sebagai sampel bau di kedai atau kaunter. kalau pegi kaunter tester ni mmg tak boleh beli. kewujudan dia pun amat terhad.

Inspired pula pada asasnya tiruan....cuma penjual tak menipu pembeli. setakat ni blom jumpa lagi inspired yg betul betul sama bau dengan yg keluaran asal. Semua pembuat pun menyatakan HAMPIR sama dgn bau asal. salah satu sebabnya ialah kebanyakan inspired perfume menggunakan bahan mentah sintetik yg murah utuk perfume mereka.

:)


tester pon tak ori..mcm.na mau cek...huhu
 

azam575

CG Hardcore Club
Joined
Jul 19, 2007
Messages
98,253
Reaction score
826
Points
566
salah satu sebab aku malas nak beli perfume mahal ... even beli kat shopping complex pun ada yang tiruan .... huhuhu
 

dewatawangian

Fun Poster
Joined
Oct 4, 2013
Messages
554
Reaction score
12
Points
15
salah satu sebab aku malas nak beli perfume mahal ... even beli kat shopping complex pun ada yang tiruan .... huhuhu

kalau gi mall nak cari perfume pastikan gi DALAM pasaraya besar (cth: parkson, AEON....etc)biasanya authorized dealer ada buka kaunter dalam tu. bukan kedai perfume atau KIOSK kat luar pasaraya. ada terdengar kes mereka campur brg tiruan. ada juga yg berani jual barang tiruan sebagai barang ori dgn harga yg mahal (nak menipu). saya sendiri pernah jumpa spesis ni kat salah satu kedai kat TESCO. kalau org tak biasa mmg senang kena tipu. modal dia orang bau perfume tahan lama. bila ditanya kenapa perfume yg mereka jual takde ciri ciri yg patut ada kat perfume ori....diam seribu bahasa. :(scam:(scam

Wallahhualam.

:)
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 15, 2010
Messages
266,209
Reaction score
8,938
Points
2,226
Banyak perkongsian tips mcm mn nak tahu perfume ori ke tiruan
Kena bookmark dulu
 

dewatawangian

Fun Poster
Joined
Oct 4, 2013
Messages
554
Reaction score
12
Points
15
abam...walopon tester unit...

ttp ada batch kod jgk la ye..

bkn apa...bg yg tak pro...cm.sy..mmg hrp batch kod ja la nak cek....
ya ada...setakat ni TESTER UNIT yg saya tak jumpa batch code cuma Bvlgari dan Salvatore Ferragamo (kat kotak takde....tapi kat botol ada). dan beberapa jenama yg dikeluarkan bersama oleh COTY (tak ingat jenama apa huhuhuh).

Camne nak tahu kalau takde batch code? soalan cepu mas ni. biasanya saya akan tgk kualiti botol (curve, sprayer, cap and colour) mesti sama dgn yg jual kat kaunter. paling penting adalah bau...WAJIB sama...kecuali ada kes kes reformulation mcm yg terjadi pada beberapa jenama ( antaranya...YSL la nuit de l'homme dan Dior pour homme). ramai yg komplen bau lain sikit dari yg batch lama.


:):)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register