BTC USD 59,766.7 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kenaikkan harga minyak, jawapan Awang Adek!

anasz

Active+ Member
Joined
Nov 8, 2007
Messages
3,582
Reaction score
43
Points
30
Subsidi.png


Timbalan Menteri Kewangan Datuk Awang Adek Hussin, berkata salah satu sebab kerajaan memberikan kenaikkan harga minyak baru-bari ini adalah untuk mengurangkan penyeludupan bahan api ke luar negara. Jawapan yang diberi oleh Awang Adek selaku Timbalan Menteri Kewangan ini sememangnya sangat tepat!

Usaha kerajaan menaikkan harga minyak untuk membanteras penyeludupan bahan api ke luar negara adalah langkah yang paling berkesan. Sekiranya Awang Adek mahu menghapuskan terus penyeludupan minyak ke luar negara juga boleh dengan menaikkan lagi harga minyak di negara ini melebihi harga minyak di negara jiran. Nescaya tidak akan ada mana-mana negara jiran yang mahu menyeludup keluar minyak negara ini ke negara mereka.

Kegiatan menyeludup keluar minyak dari negara ini adalah disebabkan oleh subsidi yang diberikan oleh kerajaan menyebabkan harga minyak di negara ini lebih rendah. Oleh kerana terdapat perbezaan jurang harga inilah menyebabkan segelintir individu mengambil peluang untuk mengaut keuntungan dengan menyeludup keluar minyak ke negara mereka.

Serupa sahaja sekiranya harga minyak di negara ini lebih mahal dari negara jiran, maka rakyat di negara ini pula yang akan menyeludup masuk minyak yang lebih murah dari negara luar untuk mengaut keuntungan yang lebih.


Tiada apa yang salahnya dengan kenyataan Aweang Adek di atas. Malah sekiranya kerajaan mahu menghapuskan terus penyeludupan keluar bahan api, juga boleh! Naikkan sahaja harga minyak pada kadar RM 10 per Liter. Maka tiada penyeludup yang akan membawa minyak negara ini keluar ke negara jiran.

Pihak Polis dan bahagian imigresen serta badan pencegah penyeludupan harus berterima kasih kepada Awang Adek. Polis dan penguatkuasa anti-penyeludupan kini sudah boleh rehat, tak perlu kerja, kerana kerajaan tidak perlukan anda semua! Mereka sudah ada cara tersendiri mengurangkan penyeludupan minyak. Semua penguatkuasa boleh pakat-pakat ambil cuti setahun bergaji!


Source: Kenaikkan harga minyak, jawapan Awang Adek! - MiLo SuaM http://cari.gold/2010/12/kenaikkan-harga-minyak-jawapan-awang.html#ixzz17VVFHqF1
 
Sponsored Post

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,260
Reaction score
862
Points
176
takpelah.. tok tatap menyokong BN 100%.... tok org senang...
 

mohdridzuan®

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Oct 16, 2008
Messages
11,852
Reaction score
40
Points
130
haramkan je la penjualan minyak petrol dalam negara, ape susah :D
 

silvermaddness

Legendary Member
Joined
Oct 6, 2007
Messages
11,541
Reaction score
72
Points
130
takpa..kami tetap pangkah BN sampai mamposss...naik la tinggi2..kami sayangggggggg BN sangat2 tawww
 

ezis2u

Super Active Member
Joined
Aug 1, 2008
Messages
9,747
Reaction score
22
Points
75
suka, suka, suka........

aku tiap bulan dapat duit pree jerk untuk bayor duit minyak tuh....xyah nk sakit2 badan kejer....
 

arieon

Fun Poster
Joined
Jun 6, 2007
Messages
786
Reaction score
3
Points
15
bagus.. ha3.. memang r cam2 .. pasal sumer rakyat malaysia seludup bahan api ke luar negara.. menatang menteri bahalol..
 

Scorpions10

Legendary Member
Joined
Jan 29, 2010
Messages
16,345
Reaction score
56
Points
120
nak elakkan diseludup tapi kenapa rakyat yg kena tanggung akibat dia..
yg bertanggungjawab banteras penyeludup bkn ke kastam,upp dan pihak2 yg berkuasa..kenapa rakyat???knapa menteri skrg begitu dangkal??
 

belakepare

Active+ Member
Joined
Apr 19, 2008
Messages
2,912
Reaction score
43
Points
30
inilah jawapan yg kami penyokong BN mahu tepat dan berani...geng pakatan jgn kacau....org susah jgn pakai kenderaan bermotor pakai basikal jer...kenderaan bermotor hanya utk org2 BN yg kaya raya mcm kami penyokong BN....

BN...KHAIK TUIII
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register