Kena tipu ngan kedai motor area Cheras...

CG Sponsors




rc36v4

Active+ Member
Platinum Member
Joined
Jan 30, 2008
Messages
4,063
Reaction score
13
Points
25
Kalau beli moto baru...selain dari tanya rega..mintak kt dia..apa yg dia bleh kasi..contoh:

1) Full Face / Helmet
2) Jacket
3) Rain Coat
4) Box - Susah dapat tapi mintak special price
5) Minyak isi penuh.

Mintak dia pasang lampu 250 punya..he..he...sy masa beli mintak benda ni..dapat plak tu...so moto mcm 250..dapt rega murh..dlm 10k je semua tu..

Kalau sym gts...dapat motor, cuba bukak box depan bawh kunci tu...biasa problem...tk boleh lock...kadng2 terbukak sendiri bila bawak jalan tk rata walau pun dh lock....masa dlm warranty ni blasah kaw2 moto tu....he..he...

Pastu, bila dapat kunci...biasa akan dapat 2 jer..sebnarnya ada 3..kedai simpan 1..korang cakap kunci spare blum dpt lagi...padahal dia dh kasi 2...tak per cakap jer takder..he..he...kunci lagi di punya tu utk tarik motor kalau tk bayar...he..he..
 
Last edited:
Sponsored Post

rc36v4

Active+ Member
Platinum Member
Joined
Jan 30, 2008
Messages
4,063
Reaction score
13
Points
25
Lagi 1, kalau nk beli moto baru..korang cari dulu moto 2nd murah2 dulu...dlm mudah pun banyak...prefer beli kapcai ex5, kapcai modenas ker....nego kaw2 punya...dh dapat moto tu n semua documents.....baru cari kedai moto....trus cakap kt kedai nk trade in..hu..hu....silap2 korang tak payah bayar apa pun..he..he...
 

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
8,129
Reaction score
514
Points
126
Pastu, bila dapat kunci...biasa akan dapat 2 jer..sebnarnya ada 3..kedai simpan 1..korang cakap kunci spare blum dpt lagi...padahal dia dh kasi 2...tak per cakap jer takder..he..he...kunci lagi di punya tu utk tarik motor kalau tk bayar...he..he..
saya beli honda wave 125 S baru tunai dapat 2 kunci juga ? kedai simpan nak tarik buat apa ? Bukan ada hutang dengan mereka ?
 

manrexia

Fun Poster
Joined
Dec 6, 2012
Messages
382
Reaction score
5
Points
15
Bole ke masuk kes ke tribunal sedangkan kitorang belum lagi bayar caj tambahan RM580.00 tuh...? Kiranya kitorang masih belum "ditipu" secara rasmi...? :-?
blh aje..yg penting ugut kedai tu dulu..maklumat xjelas..aku bli sluar jeans on9 pn dpt balik duit dgn tuntutan tribunal on9 je ..ni apatah lg kedai
 

advanzato

Active+ Member
Joined
Apr 28, 2008
Messages
3,293
Reaction score
13
Points
25
Update terbaru....

Memandangkan dok cuti Krismas nih so nak gi kedai motor untuk selesaikan pembayaran dan ambik motor dah tertangguh hingga ler ke hari nih...

So petang tadi dah pegi ke sana, dah standby dah ngan muka ala2 bengis... Masuk jer kedai motor nih terus jer ke kaunter.. Si kerani tuh pun terus ler wat2 sibuk amek fail aku untuk bukak resit pembayaran RM300 tuh... Terus bini aku sound kat diorang, tolong bagi breakdown sikit apa yg ada kat dalam RM300 tuh... Tergagap2 lagi kerani tuh gi pass kan kat budak Finance...

Tapi yg bengangnyer, org lak ramai so diorang nih buat2 ler sibuk ke hulu ke hilir macam dok kelam kabut.. aku lak sampai kedai pun dah nak tutup.. Last2 aku bagi jer RM300 tuh sebagai bayaran Handling Fee.. Yg bini aku lak gi ler soal Sales Manager tuh pasal kes tak bagitahu ttg bayaran Handling Fees masa kitorang bayar booking arituh, dan seperti jangkaan, dia salahkan budak sales dia sebab terlupa bagitau kitorang arituh.. Siap mintak ampun lagik...

Sebagai balasan, diorang bagi aku Glove Alpinestar (takde dlm freegift), helmet KHI 2 bijik (dlm freegift tulis 1 KHI dan 1 Swan) dan diskaun RM18 untuk baju hujan GIVI jenis Premium... Yg lain freegift cam biasa... Cuma tak dapat minyak penuh.. :mad:
Sebelum balik siap bagitau aku kalau ada sapa2 yg nak beli motor rekomen ler kat kedai dia... Aku wat bangangggg aje....

So pulanglah aku dengan jentera baru ku SYM VTS 200 dari kedai Wilhin Motor Balakong...
 

fadhil

Freshie
Joined
Jun 9, 2011
Messages
28
Reaction score
0
Points
3
bila terdengar kisah macam ni...hati duk teringat kisah lama
 

Zahar Julietbravo

Active+ Member
Joined
Feb 2, 2012
Messages
2,929
Reaction score
203
Points
33
Maaf bertanya, cuma sekadar bertanya aku berminat nk beli yamaha y15zr ni dengan harga total RM10k.

Cuma nk mintak pandangan, mana lebih jimat dari segi pajak emas aku dengan upah simpan berbanding dengan loan moto ni?

Mohon kasi idea yang murni2 ye. tq
 

Mr. Redz

Fun Poster
Joined
Sep 10, 2012
Messages
765
Reaction score
16
Points
15
aku hampir kna gak mcm ni dlu, nk bli scooter 2nd, bg deposit 200, tokey ckp semua ok xyah start, siap nk tukar 1 set cover body,...
time nk amik haram jadah semua x tukar lg, cuma cuci motor je, bateri plak kong senggut2 nk start, ape lg...mmg aku maki tokey tu, mintak deposit aku balik dia x bg, mcm2 alasan...last2 aku mintak helmet yg baik satu dgn baju ujan givi... settle.. still rugi sikit compare dgn 200 tu..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register