Kembara Tehran - Yazd - Shiraz - Esfahan - Kashan - Mazandaran , Iran

Recommended Brokers


Sponsored Post

vedder9

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Sep 25, 2006
Messages
15,293
Reaction score
123
Points
123




Breakfast dihidangkan kat sini...tapi mmg agak pelik aaa breakfast derang, pagi2 makan buah limau...timun...tomato...nasib baik ada roti keras yg dimakan bersama cheese/madu..

Dah ambil makanan tu...leh laaa makan sambil bersandar/borak kat katil ni...layann beb...




 

vedder9

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Sep 25, 2006
Messages
15,293
Reaction score
123
Points
123
8am...En Hamid bangun dan bersiap untuk ke Mahkamah, beliau berjanji untuk meet kami semula sebelah petang nanti sebaik sahaja kes mahkamahnya selesai.

Ved pergi ke pejabat Hostel untuk membuat bayaran, namun pemilik hostel kata x perlu bayar lagi....esok nak check out baru bayar...perghhh...terbaik betul style hostel sini...tdo dulu baru bayar :))

But..pemilik ni jenis yg suka kumpul duit / wang dari luar....so dia minta dari Ved duit Malaysia...nasib baik Ved ada duit kecik..hulur juga lah kat dia wang kertas RM1 dan RM5....sunnguh girang wajah beliau sebaik menerima wang tersebut.

Ved turut bertanyakan taxi untuk ke tempat2 menarik di Yazd...kami dah select few places untuk dilawat dan minta beliau panggilkan teksi untuk kami...

Jam 9am dia kata taxi akan datang ambil...
 

vedder9

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Sep 25, 2006
Messages
15,293
Reaction score
123
Points
123
Why kami menggunakan taxi..?
Kat Yazd ni mmg xda subway/metro..dan jarak satu tempat ke satu tempat sangat jauh..kalau nak naik bus, ianya akan merugikan masa kami yg cuma ada 1 mlm shj kat bumi Yazd. Jadi pilihan taxi adalah yang terbaik dan boleh kongsi bertiga kos pengangkutan.

Untuk makluman rakan2 CG....Yazd merupakan pekan padang pasir terbesar di Iran, ribut pasir seringkali berlaku di sini...nasib kami agak baik..lepas 2 minggu balik dari Iran...ribut pasir menyerang bandar Yazd...habis seluruh bandar kena debu pasir...
 

vedder9

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Sep 25, 2006
Messages
15,293
Reaction score
123
Points
123
Next kami singgah ke Meybod Caravanserai....di Iran ni ada byk Caravanserai..ianya dibina oleh pemerintah Iran sejak dahulu lagi untuk memberi tempat berteduh secara percuma kepada pengembara / para peniaga yang travel melalui laluan sutera dari eropah merentasi Iran ke Negara Asia.

Rugi kalau dtg Iran tetapi tidak melawat Caravanserai..since kami ni nak jimat, kami pilih Caravanserai yg free je...korang boleh pilih untuk bermalam di Caravanserai..di Yazd...Zeinodin Caravanserai agak famous di kalangan pengunjung untuk bermalam, ianya terletak di kawasan Gurun...sangat cantik untuk capture sunrise/sunset dan juga milkyway.

Mostly binaan di Iran mengandungi ruang untuk pengudaraan dan pencahayaan natural...kawasan siling always cantik dengan corak2 berbeza mengikut bandar...






 

vedder9

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Sep 25, 2006
Messages
15,293
Reaction score
123
Points
123
Dalam Caravanserai, akan disediakan unit- unit penginapan dan juga telaga bagi membekalkan air bersih untuk kegunaan pengunjung....

Air telaganya sangat jernih, walaupun terletak di kawasan gurun.



Gambar local Iranian di kawasan telaga air.



 
Sponsored Post
Top
Log in Register