Covid-19 Kemaskini & Update Berita Terkini Kebenaran Bersukan di Musim PKPB-PKPP

CG Sponsors
Sponsored Post

dloanman

Legendary Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
19,625
Reaction score
1,472
Points
206
MFL2-960x502.jpg

AGENDANASIONAL
MFL: 16 pasukan Liga-M dilulus jalani latihan fasa pertama
Jun 25, 2020 10:42 pm

KUALA LUMPUR, 25 JUN: Enam belas pasukan Liga Malaysia (Liga-M), masing-masing lapan pasukan Liga Super dan Liga Premier, telah mendapat kelulusan daripada Liga Bola sepak Malaysia (MFL) untuk mengadakan sesi latihan fasa pertama.

Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Datuk Ab Ghani Hassan berkata pasukan-pasukan berkenaan mendapat lampu hijau selepas melengkapkan beberapa dokumen yang diperlukan MFL selaku pentadbir Liga-M.

Dokumen berkenaan adalah laporan keputusan ujian swab, venue latihan berdaftar yang sudah melalui proses nyahkuman atau sanitasi, surat pengesahan ujian saringan oleh doktor pasukan, serta pelantikan pegawai penyelaras bagi memantau pematuhan tatacara operasi piawai (SOP) di padang terbuka.

“Latihan fasa pertama bakal menjadi penanda aras penting buat pasukan sebelum kita melanjutkan proses kepada fasa kedua. Saya turut melihat setiap pasukan telah mematuhi SOP yang ditetapkan iaitu perlu mematuhi penjarakan sosial sekurang-kurangnya tiga hingga lima meter untuk aktiviti dinamik seperti latihan bola sepak.

“Saya berharap kesemua pasukan yang telah memberikan kerjasama penuh ini dapat memastikan perubahan fasa sesi latihan ini kepada fasa kedua dapat dilaksanakan dengan lebih cepat,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Lapan pasukan Liga Super yang diluluskan permohonan adalah UiTM FC, Selangor, Johor Darul Ta’zim (JDT), Terengganu FC (TFC), Perak, Melaka, Felda United FC dan Kedah, manakala lapan pasukan Liga Premier adalah Negeri Sembilan, Selangor II, JDT II, TFC II, Pulau Pinang, Kuching FA, Perak II dan Kuala Lumpur.

Mengenai kedudukan pasukan Liga Super, PJ City FC, Ab Ghani memaklumkan permohonan pasukan berkenaan masih belum diluluskan kerana mereka masih belum menentukan venue latihan tertutup, walaupun berjaya melengkapkan beberapa dokumen lain seperti laporan keputusan ujian swab, surat pengesahan ujian saringan oleh doktor pasukan serta nama pegawai penyelaras.

Dalam perkembangan sama, Ab Ghani berkata tiga pasukan Liga Super iaitu Pahang, PDRM dan Sabah, serta empat pasukan Liga Premier iaitu Kelantan, Kelantan United FC, UKM FC dan Sarawak United FC, masih belum menghantar permohonan untuk sesi latihan fasa pertama kerana masih menunggu keputusan ujian swab.

“Saya percaya ia akan selesai dalam sedikit masa lagi. Kita berharap supaya semua pasukan bersedia lebih awal jika kita mendapat kelulusan untuk memulakan liga lebih awal iaitu pada Ogos nanti,” katanya.

Beliau berkata sekiranya semua selesai mengikut jadual, ia bukan sahaja memberi kelebihan kepada semua pasukan malahan turut membantu persiapan skuad kebangsaan mengharungi pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023.

Walaupun saingan Liga-M mungkin diawalkan dari September kepada Ogos, Ab Ghani menegaskan bahawa saingan Liga Super dan Liga Premier akan diteruskan mengikut perancangan asal iaitu setiap pasukan akan beraksi dalam baki tujuh perlawanan, manakala format Piala Malaysia juga tidak berubah.

MFL sebelum ini mengubah format Liga-M 2020 dengan merancang meneruskan saingan Liga Super dan Liga Premier bermula awal September hingga pertengahan Oktober ini, sementara saingan Piala Malaysia bermula pada pertengahan Oktober hingga awal November manakala saingan Piala FA dan Piala Cabaran dibatalkan susulan kekangan masa.

– BERNAMA
 

dloanman

Legendary Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
19,625
Reaction score
1,472
Points
206
HOKI.jpg

AGENDASUKANKINI
Hoki remaja wanita mahu cipta sejarah ke Piala Dunia 2021
Jun 29, 2020 2:47 pm

KUALA LUMPUR, 29 JUN: Anak didik Lailin Abu Hassan tekad mahu bukti keupayaan mereka kepada peminat dengan menjadi pasukan hoki pertama layak ke Piala Dunia Remaja Wanita 2021 yang dijadualkan di Afrika Selatan.

Lailin dilantik selaku ketua jurulatih hoki wanita remaja sejak awal tahun ini percaya skuad bimbingannya mampu memberi saingan sengit sekali gus berada dalam kelompok tiga terbaik pada kejohanan kelayakan di Piala Remaja Wanita Asia 2020.

“Malaysia sekarang berada dalam ranking lima terbaik Asia jadi tidak mustahil untuk kita cipta sejarah di Piala Remaja Wanita Asia nanti. Pemain juga ada tunjuk semangat juang yang tinggi, mereka yakin dengan diri mereka untuk lakukan yang terbaik,” katanya kepada Bernama hari ini.

Piala Remaja Wanita Asia 2020 yang dijadualkan dari 6 hingga 12 April di Kakamigahara, Jepun ditunda ke satu tarikh yang masih belum diputuskan berikutan penularan Covid-19 di negara itu.

Kemungkinan tarikh baharu selepas Sukan Olimpik 2020 dan sebelum 31 Disember, 2020 kerana Persekutuan Hoki Antarabangsa (FIH) menetapkan semua pengesahan kelayakan ke Piala Remaja Dunia 2021 pada akhir tahun 2020.

“Jika kejohanan diteruskan pada April lepas, memang masa agak suntuk untuk persiapan. Bila berlaku penundaan ini, sekurang-kurangnya saya dapat menilai prestasi setiap pemain dengan lebih baik dan merangka perancangan perlawanan yang teratur,” katanya.

Lailin berkata pemilihan bagi skuad remaja wanita negara dilakukan pada Mac lepas namun latihan terpaksa dihentikan ekoran pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula pada 18 Mac.

Tambahnya empat pemain yang pernah beraksi bersama pasukan senior turut terpilih untuk membantu pasukannya kali ini. Mereka ialah Nur Maizatulhanim Syafi Sheik Fuad, Nur Amirah Syakirah Zulkifli, Kiran Deep Kaur dan Siti Zulaikha Husain.

Pasukan remaja wanita yang ditempatkan di Majlis Sukan Negara (MSN) mula mendaftar pada 5 Julai ini dan latihan bermula semula pada 6 Julai.

“Saya harap empat pemain itu boleh menjadi contoh dan bimbing pemain lain. Semua pemain kena kembali kepada latihan asas dari segi kecergasan kerana sudah lama tidak ada latihan yang betul,” katanya.

-BERNAMA
 

dloanman

Legendary Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
19,625
Reaction score
1,472
Points
206
PERTUBUHAN SILAT GAYONG MALAYSIA | Mohon Latihan Secara Kontak Dan Sparring Dibenarkan

Keputusan terbaharu kebenaran latihan bermula 5 Julai yang diumum Majlis Sukan Negara (MSN) turut disambut baik Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia Kebangsaan.

teringat silat batin yg terbang2 & ado jurus angin, [email protected] jarak jauh musuh pun terpelanting ekeekeke

boleh jugak sbb PKPP takbleh ado sentuhan, orang boleh bersilat tanpa sentuhan, gunokan jurus angin lah & videokan mcm dibawah ekekeeke

 
Sponsored Post
Top
Log in Register