Kemaskini Cuaca - Hujan, Ribut, Banjir & Bencana Alam 2021

CG Sponsors
hiduprakyat

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
2,954
Reaction score
221
Points
33
Cuaca panas kembali reda pertengahan April

B12F4CB1-6361-474A-84AD-A4471FBC2442.jpeg


PETALING JAYA – Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) memaklumkan cuaca panas yang dialami di seluruh negara ketika ini dijangka kembali reda bermula pertengahan April ini.

MetMalaysia dalam satu kenyataan berkata, keadaan cuaca yang berlaku ketika ini adalah fenomena biasa yang berlaku sepanjang bulan Februari sehingga April setiap tahun.

Jelasnya, negara kini juga berada pada fasa akhir Monsun Timur Laut yang dijangka berterusan sehingga penghujung Mac tahun ini.

“Dalam tempoh ini taburan hujan adalah agak rendah di Semenanjung terutamanya di negeri sebelah utara.

“Taburan hujan yang rendah dalam tempoh lama boleh menyebabkan cuaca agak panas terutamanya pada waktu malam apabila terdapatnya litupan awan,”katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Bagaimanapun kata MetMalaysia, pihaknya tidak menjangkakan keadaan cuaca panas luar biasa berlaku pada tahun ini.

Mengulas lanjut, MetMalaysia berkata, sehingga kini suhu tertinggi bagi bulan Februari adalah sekitar 36.2°C berbanding bulan sama tahun lalu sekitar 37.4°C yang dicerap sekitar Stesen Meteorologi Kuala Kangsar, Perak.

“Dalam keadaan cuaca panas ini, semua pihak dinasihatkan supaya mengambil langkah penjimatan dalam penggunaan air.

“Orang ramai juga dinasihatkan supaya tidak melakukan aktiviti pembakaran terbuka, mengurangkan aktiviti diluar dan minum air secukupnya,” ujarnya.

Pada masa sama, MetMalaysia turut menyarankan orang ramai agar sentiasa peka dengan perubahan cuaca dan mendapatkan maklumat amaran cuaca terkini melalui laman web rasmi, aplikasi MyCuaca dan media sosialnya.


== Kosmo Online
 
Sponsored Post

hiduprakyat

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
2,954
Reaction score
221
Points
33
Fenomena El Nina sederhana

972971.jpg


SHAH ALAM - Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia) tidak menjangkakan cuaca panas melampau atau ekstrem akan berlaku di beberapa negeri pada tahun ini.

Ketua Pengarahnya, Jailan Simon berkata, keadaan kering atau panas kini masih berada pada tahap biasa.

“Sebenarnya keadaan cuaca di Malaysia masih terkawal dan berada dalam suhu maksimum iaitu 34 darjah Celcius, cuma ada beberapa tempat di utara tanah air seperti Kedah dan Perlis berlaku peningkatan iaitu 35 darjah Celsius.

“Keadaan ini merupakan perkara biasa kerana negara kini mengalami kejadian El Nina sederhana berbanding tempoh sama tahun lepas apabila Kedah dan Perlis mencatatkan suhu antara 36 hingga 37 darjah Celcius.

“Biasanya suhu panas negara kita yang melampau dikaitkan dengan kejadian El Nino tetapi tahun ini kita tidak nampak akan berlaku situasi berkenaan.

“Jika ada pun mungkin akan meningkat antara 0.5 sehingga satu darjah Celsius sahaja,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Isnin.

Justeru, kata beliau, MET Malaysia tidak menjangkakan berlaku suhu yang terlalu panas di seluruh negara sehingga mencapai suhu 39 atau 40 darjah Celsius.

Kata Jailan lagi, negara kini berada pada fasa akhir Monsun Timur Laut yang dijangka berterusan sehingga pertengahan Mac ini.

“Dalam tempoh ini, taburan hujan agak rendah di Semenanjung terutama di utara menyebabkan cuaca agak panas terutama pada waktu malam apabila terdapatnya litupan awan.

“Keadaan cuaca agak panas yang dialami di kebanyakan kawasan negara dalam tempoh ini adalah fenomena biasa dan dijangka beransur reda bermula pertengahan April ini.

“Pada tahun lepas beberapa negeri seperti Kedah, Perlis, Pulau Pinang, Melaka dan Johor mengalami kemarau agak serius menyebabkan beberapa empangan kering. Namun kita tidak menjangkakan keadaan sama berlaku pada tahun ini disebabkan suhu yang direkodkan masih berada pada tahap biasa,” katanya.

Ujar beliau lagi, walaupun MET Malaysia tidak menjangkakan keadaan cuaca yang melampau tetapi langkah berjaga-jaga akan sentiasa diambil dari masa ke masa.

“Kita sentiasa memantau keadaan dan sekiranya berlaku kejadian gelombang haba, Jabatan Meteorologi juga akan mengeluarkan nasihat dan amaran berkaitan perkara-perkara sedemikian dan kita akan menguar-uarkannya kepada umum.

“Orang awam juga diingatkan sentiasa minum banyak air dan kurangkan berada di luar rumah untuk mengelakkan dehidrasi,” katanya.


== sinar harian
 

hiduprakyat

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
2,954
Reaction score
221
Points
33
Sarawak dilanda gelombang keempat banjir tahun ini

bah_sarawak_1613731145.jpg


KUCHING: Seramai 755 mangsa banjir daripada 211 keluarga terpaksa berlindung di pusat pemindahan sementara (PPS) selepas kediaman mereka dinaiki air, hari ini.

Semua mangsa banjir itu ditempatkan di sembilan PPS sekitar daerah Kuching, Lundu dan Samarahan.

teruk_1613731149.jpg


Ketua Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak, Mejar (PA) Ismail Mahedin, berkata Kuching mencatatkan jumlah tertinggi mangsa banjir kali ini membabitkan 421 orang (124 keluarga).

"Seramai 280 mangsa terbabit (68 keluarga) ditempatkan di PPS Dewan Sinar Budi Baru, Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Chung Hua Sungai Tengah (85 mangsa, 28 keluarga) dan Dewan Masyarakat Stapok (56 mangsa, 28 keluarga)," katanya dalam satu kenyataan.

Di daerah Lundu pula, beliau berkata, 99 mangsa banjir (24 keluarga) ditempatkan di PPS Balai Raya Kampung Paon, Sematan.

Katanya, Lima PPS dibuka di daerah Samarahan, iaitu Balai Raya Kampung Sungai Empit yang menempatkan 35 mangsa banjir (tujuh keluarga) dan Dewan Suarah Kora Samarahan (31 mangsa, sembilan keluarga).

Selain itu, Dewan Masyarakat Kampung Pengkalan Kuap (152 mangsa, 38 keluarga), Surau Kampung Bukit Berangan (enam mangsa, dua keluarga) dan Balai Raya Kampung Merdang Lumut (11 mangsa, tujuh keluarga).

Sementara itu mangsa banjir di Kampung Sinar Budi Baru, Batu Kawa, Mohd Hatta Habuni, 31, berkata air naik dengan cepat pada awal pagi selepas hujan lebat berterusan sejak jam 7 malam tadi.

Beliau berkata, air mula memasuki rumahnya dari bahagian dapur kira-kira jam 4.30 pagi tadi.

"Ketika itu, saya hanya memikirkan keselamatan dua anak yang masing-masing berusia sembilan tahun dan lapan bulan.

"Air naik dengan cepat menyebabkan kami sekeluarga terperangkap di dalam rumah sehinggalah pasukan penyelamat tiba dan membawa ke PPS dengan menaiki bot kira-kira jam 9 pagi," katanya.

Banjir hari ini adalah gelombang keempat yang melanda beberapa daerah di Sarawak dalam tempoh lebih sebulan.
Gelombang pertama banjir di Sarawak, tahun ini, melanda pada 13 Januari lalu, diikuti 30 Januari (kedua) dan 3 Februari (ketiga).


== bharian
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
291,335
Reaction score
12,246
Points
2,376
Sponsored Post
Top
Log in Register