Kemaskini Cuaca - Hujan, Ribut, Banjir & Bencana Alam 2021

CG Sponsors
Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
26,011
Reaction score
3,798
Points
236
metlogo_ms.png


UNTUK MAKLUMAN TERBARU, SILA RUJUK KEMASKINI DI MUKASURAT TERAKHIR

Sila klik mana-mana pautan dibawah untuk maklumat lanjut;

Maklumat Gempa Bumi Terkini di http://www.met.gov.my/data/IWR31004.html
Maklumat Ribut Petir di http://www.met.gov.my/data/AmaranRibutPetir.jpg
Maklumat Angin Kencang & Laut Bergelora di http://www.met.gov.my/data/AmaranAnginKencangLaut.jpg
Maklumat Hujan Lebat Berterusan di http://www.met.gov.my/data/AmaranHujanLebat.jpg
Maklumat Siklon Tropika di http://www.met.gov.my/data/IWR30003.html

Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh dari laman rasmi.

Rujukan Tambahan; Tinjauan Jangka Panjang Januari 2020 - Jun 2021
 
Last edited:
Sponsored Post

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
26,011
Reaction score
3,798
Points
236
AmaranHujanLebat.jpg


Amaran Cuaca (Bahaya)
Dikeluarkan pada: 1:30 tengah hari, 2 Januari 2021

SEKSYEN A: AMARAN CUACA (BAHAYA)

Hujan sangat lebat dijangka berterusan di negeri Johor (Kulai, Kota Tinggi dan Johor Bahru) sehingga Sabtu, 2 Januari 2021.

SEKSYEN B: AMARAN CUACA (BURUK)
Hujan lebat dijangka berterusan di negeri Pahang (Kuantan, Pekan dan Rompin) • Johor (Segamat, Batu Pahat, Kluang, Mersing dan Pontian) sehingga Ahad, 3 Januari 2021.

SEKSYEN C: AMARAN CUACA (WASPADA)
I) Hujan lebat dijangka berlaku di negeri KelantanTerengganuPahang (Tanah Tinggi Cameron, Lipis, Raub, Jerantut, Bentong, Temerloh, Maran dan Bera) • Johor (Tangkak dan Muar) sehingga Isnin, 4 Januari 2021.
II) Hujan lebat dijangka berlaku di negeri Sabah: Pantai Barat (Tuaran, Ranau dan Kota Belud), Sandakan (Telupid, Beluran dan Sandakan) dan Kudat sehingga Sabtu, 2 Januari 2021.
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
26,011
Reaction score
3,798
Points
236
Jangan Himpun Di Pantai Lihat Air Pasang Besar - Polis

02.01.2020 - Kuala Lumpur, Orang ramai diingatkan supaya tidak menjadikan fenomena air laut pasang besar sebagai satu ‘pesta’ untuk berkumpul di tepi pantai dan melihat keadaan ombak. Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu Asisten Komisioner Abdul Rahim Md Din berkata hal ini kerana keadaan ombak yang kuat dan tinggi boleh berlaku secara tidak dijangka dan mengancam keselamatan.

“Di musim tengkujuh ini kita tahu bahawa pantai di kawasan negeri pantai timur bergelora. Namun di daerah Kuala Terengganu dan Kuala Nerus terdapat banyak pantai-pantai yang menjadi tumpuan orang ramai dan pengunjung dari luar Terenggganu. Mereka mungkin tidak tahu berada di tepi pantai pada waktu ini amat bahaya. Kalau tengok PBT (pihak berkuasa tempatan) pun ada pasang papan tanda amaran tidak benarkan mandi dan berenang. Jadi saya nasihatkan mereka tidak melakukan aktiviti tersebut, mahupun sekadar bermain di gigi air,” katanya kepada pemberita ketika meninjau kawasan yang terjejas susulan air laut pasang besar di Pantai Seberang Takir, di sini hari ini.

Dalam pada itu Abdul Rahim berkata pihak polis akan sentiasa memantau keadaan pantai di sepanjang Kuala Terengganu dan Kuala Nerus, 24 jam sehingga keadaan cuaca kembali pulih. Fenomena air laut pasang besar yang membadai sebahagian besar kawasan pantai di negeri ini sejak lewat malam Khamis telah menyebabkan air laut melimpah sehingga ke atas jalan raya seperti di Pantai Seberang Takir dan kawasan rumah seperti di Kuala Besut.

Ketua Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Lt Kol (PA) Che Adam A Rahman berkata berdasarkan ramalan Jabatan Meteorologi Malaysia, keadaan angin kencang antara 50 hingga 60 kilometer sejam dengan ombak mencapai ketinggian melebihi 4.5 meter dijangka berlarutan sehingga Rabu (6 Jan) terutama di kawasan Kuala Terengganu.,

Berita asal https://selangorkini.my/2021/01/jangan-himpun-di-pantai-lihat-air-pasang-besar-polis/
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
26,011
Reaction score
3,798
Points
236
1,000 Orang Terjejas Banjir Di Johor Setakat 4 Petang

02.01.2021 - Johor Bahru, Bencana banjir di negeri ini menjejaskan empat daerah setakat 4 petang tadi dengan 1,000 mangsa daripada 274 keluarga dipindahkan ke 14 pusat pemindahan sementara (PPS).

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar Johor R. Vidyananthan berkata Kulai menjadi daerah terbaharu terjejas bencana itu ekoran hujan sederhana lebat yang berterusan sejak pagi Jumaat, selepas Johor Bahru, Kluang dan Kota Tinggi.

“Setakat 4 petang, enam PPS dibuka di Johor Bahru, Kota Tinggi (5), Kulai (2) manakala Kluang (1),” katanya dalam kenyataan.

Menurut Vidyananthan, seramai 690 orang daripada 189 keluarga yang terjejas di Johor Bahru melibatkan penduduk di Kampung Laut Batu 10 Skudai, Kampung Sentosa Barat, Kampung Sentosa Damai, Lorong Aris Batu 8 Skudai serta Rumah Orang Tua Sam Poh.

Kesemua mereka ditempatkan di PPS Sekolah Kebangsaan (SK) Batu 10 Skudai; Dewan Muafakat Kampung Cahaya Baru, Masai; Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina)) Kuo Kuang, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Skudai, SMK Bukit Mutiara serta Dewan raya Kampung Sungai Tiram.

Beliau berkata 188 orang daripada 53 keluarga terjejas di Kota Tinggi pula melibatkan penduduk di Kampung Bukit Raja, Kampung Sri Delima, Kampung Sri Jaya, Kampung Muhibbah, Kampung Sedili Kecil serta Kampung Lepau, dengan kesemuanya ditempatkan di PPS SK Telok Ramunia, SK Sungai Telor, Dewan Kampung Muhibbah, SK Sedili Kecil serta Balai raya Kampung Lepau.

Di Kulai, 99 orang daripada 25 keluarga dari Kampung Sungai Siam dan Kampung Jaya Sepakat ditempatkan di PPS SK Murni Jaya dan SK Senai manakala di Kluang seramai 23 orang daripada tujuh keluarga di Kampung Yap Tau Sah berada di PPS SJK (Cina) Ping Ming.

Beliau berkata laluan FT092 Jalan Pengerang-Kota Tinggi ditutup sementara selepas ditenggelami air.

Berita asal https://www.bernama.com/bm/news.php?id=1917909
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
26,011
Reaction score
3,798
Points
236
Penduduk Terjejas Banjir Di Minta Utamakan Keselamatan, Segera Berpindah

02.01.2021 - Johor Bahru, Penduduk yang terjejas banjir di negeri ini diminta mengutamakan keselamatan dan nyawa mereka serta mengikuti arahan pihak berkuasa untuk berpindah segera. Menteri Besar Johor Datuk Ir Hasni Mohammad berkata mereka tidak mempunyai untuk berasa risau tentang kebajikan mereka semasa di pusat pemindahan sementara kerana pihak berwajib telah menyediakan kemudahan yang selesa.

“Hujan dijangka berterusan sehari dua ini. (Justeru) saya menasihatkan supaya keluarga yang terlibat utamakan keselamatan keluarga. Saya tahu mereka mahu menjaga harta dan rumah mereka tetapi yang lebih penting ialah keselamatan dan nyawa mereka itu,” katanya kepada pemberita selepas melawat PPS di Sekolah Kebangsaan Batu 10, Skudai, di sini hari ini.

Hasni turut melawat PPS berdekatan iaitu SJK (C) Kuo Kuang, juga di Skudai. Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai keenganan segelintir penduduk untuk mengikuti arahan berpindah oleh pihak berkuasa dan hanya berbuat demikian dan meminta bantuan pihak berkuasa setelah keadaan mendesak sehingga boleh mendatangkan bahaya.

Hujan sederhana lebat yang berterusan sejak awal pagi semalam (Jumaat) telah menyebabkan 1,000 orang daripada 274 keluarga terjejas banjir di empat daerah di Johor setakat 4 petang tadi berbanding 348 orang daripada 87 keluarga pada tengah hari.

Berita asal https://www.bernama.com/bm/am/news.php?id=1917917
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
26,011
Reaction score
3,798
Points
236
Banjir Jejas 7 Daerah Johor, Mangsa Melonjak Hampir 6,000

03.01.2021 - Johor Bahru, Banjir di Johor kini menjejaskan tujuh daerah dengan jumlah mangsa meningkat kepada 5,818 orang daripada 1,540 keluarga setakat 8 pagi ini berbanding 1,780 mangsa daripada 500 keluarga, malam tadi. Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri R. Vidyananthan berkata Mersing dan Pontian menjadi daerah terbaharu terjejas banjir menyusuli Kluang, Kota Tinggi, Johor Bahru, Kulai dan Batu Pahat.

Beliau berkata sebanyak 28 lagi pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka menjadikan keseluruhan 56 PPS beroperasi setakat pagi ini iaitu dua di Mersing, Pontian (satu), Kluang (19), Kota Tinggi (14), Johor Bahru (13), Kulai (lima) dan dua di Batu Pahat.

“Di Mersing, seramai 57 mangsa daripada 14 keluarga dipindahkan di dua PPS iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Tenglu dan SK Air Papan, pagi tadi. PPS SK Tenglu menempatkan 16 mangsa daripada empat keluarga dari Kampung Tenglu, manakala 41 mangsa daripada 10 keluarga dari Kampung Air Papan ditempatkan di PPS SK Air Papan. Sementara di Pontian, enam mangsa dari satu keluarga dari Kampung Ulu Pulai ditempatkan di PPS Dewan Masjid Kampung Ulu Pulai yang dibuka pukul 10 malam tadi,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Vidyananthan berkata setakat ini lima PPS sedia ada merekodkan peningkatan jumlah mangsa dengan Kluang seramai 1,826 mangsa, Kota Tinggi (868), Johor Bahru (2,452), Kulai (581) dan Batu Pahat (28). Katanya, laluan FT003 (Jalan Johor Bahru-Kota Mersing) kini ditutup kepada semua kenderaan berikutan ditenggelami air dengan kedalaman 0.2 meter.

Berita asal https://selangorkini.my/2021/01/banjir-jejas-tujuh-daerah-johor-mangsa-melonjak-kepada-hampir-6000/
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
31,343
Reaction score
1,549
Points
201
Klu johor kene banjir.. pantai timur banjir gak ke
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
26,011
Reaction score
3,798
Points
236
AMARAN ANGIN KENCANG DAN LAUT BERGELORA KATEGORI KETIGA
Dikeluarkan pada: 9:00 pagi, 3 Januari 2021

SEKSYEN A: UNTUK PERAIRAN MALAYSIA


1) AMARAN ANGIN KENCANG DAN LAUT BERGELORA (KATEGORI KETIGA)
Angin kencang utara melebihi 60 kmsj dengan ombak setinggi melebihi 4.5 meter dijangka di kawasan perairan Johor Timur • Pahang • Terengganu • Kelantan sehingga Ahad, 3 Januari 2021.
Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada semua aktiviti pantai dan perkapalan termasuk pekerja di pelantar minyak.

2) AMARAN ANGIN KENCANG DAN LAUT BERGELORA (KATEGORI KEDUA)
Angin kencang timur laut berkelajuan 50-60 kmsj dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 4.5 meter dijangka di kawasan perairan Sarawak • Sabah Barat dan Labuan sehingga Ahad, 3 Januari 2021.
Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada semua aktiviti perkapalan dan pantai termasuk menangkap ikan dan perkhidmatan feri.

3) AMARAN ANGIN KENCANG DAN LAUT BERGELORA (KATEGORI PERTAMA)
Angin kencang timur laut berkelajuan 40-50 kmsj dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter dijangka di kawasan perairan Sabah Timur sehingga Ahad, 3 Januari 2021.
Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada bot-bot kecil, rekreasi laut dan sukan laut.

4) AMARAN RIBUT PETIR
Ribut petir, hujan lebat dan angin kencang dijangka di kawasan perairan Pulau Pinang • Perak • Selangor • N. Sembilan • Melaka • Johor • Pahang • Terengganu • Kelantan • Sarawak • Sabah Barat dan Labuan • Sabah Timur sehingga 2:00 petang; Ahad, 3 Januari 2021.
Keadaan ini boleh menyebabkan angin kencang sehingga 50 kmsj dan laut bergelora dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter dan berbahaya kepada bot-bot kecil.


SEKSYEN B: UNTUK PERKAPALAN

1) AMARAN ANGIN KENCANG DAN LAUT BERGELORA (KATEGORI KETIGA)
Angin kencang timur laut melebihi 60 kmsj dengan ombak setinggi melebihi 4.5 meter dijangka di kawasan perairan Tioman • Condore • utara Bunguran • barat Reef North sehingga Ahad, 3 Januari 2021.
Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada semua aktiviti pantai dan perkapalan termasuk pekerja di pelantar minyak.

2) AMARAN ANGIN KENCANG DAN LAUT BERGELORA (KATEGORI KEDUA)
Angin kencang timur laut berkelajuan 50-60 kmsj dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 4.5 meter dijangka di kawasan perairan tenggara Samui • selatan Bunguran • timur Reef North • Reef South • Layang-Layang • Labuan • barat Palawan sehingga Ahad, 3 Januari 2021.
Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada semua aktiviti perkapalan dan pantai termasuk menangkap ikan dan perkhidmatan feri.

3) AMARAN ANGIN KENCANG DAN LAUT BERGELORA (KATEGORI PERTAMA)
Angin kencang timur laut berkelajuan 40-50 kmsj dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter dijangka di kawasan perairan Samui • timur Palawan • Sulu sehingga Ahad, 3 Januari 2021.
Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada bot-bot kecil, rekreasi laut dan sukan laut.

4) AMARAN RIBUT PETIR
Ribut petir, hujan lebat dan angin kencang dijangka di kawasan perairan Phuket • Selat Melaka • selatan Tioman • tenggara Condore • Bunguran • Reef North • Reef South • Layang-Layang • Labuan • Palawan • Sulu sehingga 2:00 petang; Ahad, 3 Januari 2021.
Keadaan ini boleh menyebabkan angin kencang sehingga 50 kmsj dan laut bergelora dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter dan berbahaya kepada bot-bot kecil.
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
26,011
Reaction score
3,798
Points
236
Amaran Cuaca (Bahaya)
Dikeluarkan pada: 7:40 pagi, 3 Januari 2021

SEKSYEN A: AMARAN CUACA (BAHAYA)
Hujan sangat lebat dijangka berterusan di negeri Pahang (Pekan dan Rompin) • Johor (Mersing) sehingga Ahad, 3 Januari 2021.

SEKSYEN B: AMARAN CUACA (BURUK)
Hujan lebat dijangka berterusan di negeri Pahang (Raub, Bentong, Temerloh, Maran, Kuantan dan Bera) • Johor (Segamat dan Kluang) sehingga Ahad, 3 Januari 2021.

SEKSYEN C: AMARAN CUACA (WASPADA)
I) Hujan lebat dijangka berlaku di negeri KelantanTerengganuPahang (Tanah Tinggi Cameron, Lipis dan Jerantut) • Johor (Tangkak dan Muar) sehingga Isnin, 4 Januari 2021.
II) Hujan lebat dijangka berlaku di negeri Johor (Batu Pahat, Pontian, Kulai, Kota Tinggi dan Johor Bahru) sehingga Ahad, 3 Januari 2021.
 

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
41,530
Reaction score
1,196
Points
201
KL skrg kene tempias hujan dr selatan.. dr mlm td x henti hujan... sejuk cam kt cameron... moga selatan/pantai timur dilindungiNYA...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register