BTC USD 42,772.2 Gold USD 1,749.80
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kelonggaran Pembaharuan LKM & LMM Hingga 31 Julai 2021 - PKP 3.0

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
31,443
Reaction score
4,154
Points
236
Kelonggaran Memperbaharui Lesen Memandu & Roadtax hingga 31 Julai 2021 (Untuk mereka yang akan tamat tempoh pada 1 Jun – 30 Julai 2021). Bagi Lesen Kenderaan Motor (LKM) dan Lesen Memandu Malaysia (LMM) (termasuk PSV/GDL) yang akan tamat tempoh dari 1 Jun hingga 31 Julai 2021, diberikan kelonggaran untuk memperbaharui LKM dan LMM mulai 1 Ogos hingga 30 September 2021.

Walaubagaimanapun, orang ramai perlu memastikan kenderaan memiliki perlindungan insurans yang sah dan menunjukkan (e-cover note insurance) kepada anggota penguatkuasa sekiranya diminta. Tapi selepas 31 Julai nanti jangan lupa renew pula, di beri tempoh sehingga 30 September 2021.

1622717243173.png
 
Sponsored Post

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
31,443
Reaction score
4,154
Points
236
Hanya Kenderaan Perdagangan Perkhidmatan Perlu Sahaja Boleh Beroperasi Di Kaunter Dalam Tempoh PKP

Bagi pengoperasian kaunter pula, semua urus niaga yang dibenarkan adalah yang hanya melibatkan kenderaan perdagangan Perkhidmatan Perlu (essential services) sahaja, yang memerlukan melakukan rentas sempadan negara, seperti berikut:
  • Pembaharuan Lesen Kenderaan Motor (LKM);
  • Pendaftaran Baharu;
  • Pengeluaran Salinan Vehicle Ownership Certificate (VOC) dan Maklumat Kenderaan Sahaja; dan
  • Pembaharuan PSV dan GDL.
  • Semua urusan adalah secara temu janji sahaja dan sebarang walk-in TIDAK dibenarkan;
Sila rujuk cara membuat pembaharuan lesen dan roadtax online melalui MySikap di https://public.jpj.gov.my

1622717355762.png
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
31,443
Reaction score
4,154
Points
236
Urusan Renew Roadtax / Lesen UTC Di Tutup Sepenuhnya

Bagi tujuan pengoperasian kaunter JPJ di Pusat Transformasi Bandar (UTC), di seluruh negara, ianya akan ditutup sepenuhnya di sepanjang tempoh ‘total lockdown’.

1622717436785.png

 

cropok

Active Member
Joined
Mar 30, 2018
Messages
2,062
Reaction score
572
Points
81
kerajaan ptt teliti balik peraturan renew roadtax kenderaan e-hailing yg perlu kelulusan puspakom sbb e-hailing ada buat part time,so kereta guna utk keja lain.bila nak renew roadtax,kena lepas puspakom dulu.bayangkan kalau x lepas puspakom,kena cek semula,berapa byk masa dia habis utk puspakom saja & dlm masa sama dia bawak kereta road tax mati even dh renew insurans.
patut asingkan la roadtax & permit e-hailing.cthnya,kalau x lepas puspakom dia x dpt permit utk buat e-hailing,tp roadtax masih boleh renew.
tambahan sekarang,dgn covid19 lg,lockdown la,memang semak la nk pi puspakom tu.nk renew roadtax kena pi jpj pulak lagi.org lain boleh buat online,e-hailing jenuh nk kena booking inspection puspakom la,booking nk renew roadtax kt jpj la..padahal ada setengah driver 'kayuh' weekend je,ataupon time dia offday shift.ni bukannya teksi.
lagi 1 lesen psv atau gdl.kena pi checkup.ok x dak masalah.tp harap jpj bgla apply renew psv atau gdl online mcm lesen memandu kompeten.selaraskan laporan checkup tu dgn IT system jpj.x payah la nk pi kaunter lg.
 

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
24,848
Reaction score
2,695
Points
201
kerajaan ptt teliti balik peraturan renew roadtax kenderaan e-hailing yg perlu kelulusan puspakom sbb e-hailing ada buat part time,so kereta guna utk keja lain.bila nak renew roadtax,kena lepas puspakom dulu.bayangkan kalau x lepas puspakom,kena cek semula,berapa byk masa dia habis utk puspakom saja & dlm masa sama dia bawak kereta road tax mati even dh renew insurans.
patut asingkan la roadtax & permit e-hailing.cthnya,kalau x lepas puspakom dia x dpt permit utk buat e-hailing,tp roadtax masih boleh renew.
tambahan sekarang,dgn covid19 lg,lockdown la,memang semak la nk pi puspakom tu.nk renew roadtax kena pi jpj pulak lagi.org lain boleh buat online,e-hailing jenuh nk kena booking inspection puspakom la,booking nk renew roadtax kt jpj la..padahal ada setengah driver 'kayuh' weekend je,ataupon time dia offday shift.ni bukannya teksi.
lagi 1 lesen psv atau gdl.kena pi checkup.ok x dak masalah.tp harap jpj bgla apply renew psv atau gdl online mcm lesen memandu kompeten.selaraskan laporan checkup tu dgn IT system jpj.x payah la nk pi kaunter lg.
kelas kegunaan ada bertukar ke kat dalam geran kalau kereta buat e-hailing?
 

cropok

Active Member
Joined
Mar 30, 2018
Messages
2,062
Reaction score
572
Points
81
kelas kegunaan ada bertukar ke kat dalam geran kalau kereta buat e-hailing?
x tukar..tp kalau kereta tu x nak buat e hailing dh,kena g puspakom buat pemeriksaan khas,tukar kelas kegunaan.klu x,sangkut la nk renew roadtax.
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
31,443
Reaction score
4,154
Points
236
geran asal tak usik / ubah, ada surat sokongan APAD kalau buat e-Hailing .. kena attach bersama geran asal :)
kelas kegunaan ada bertukar ke kat dalam geran kalau kereta buat e-hailing?

lupa tambah satu lagi .. ada Akuan Pemeriksaan, macam roadtax lori tu tampal kat windscreen .. rotek sampai bila2 pun x usik .. ni contoh member i punya geran bawak Grab dan MyCar ..

Whats-App-Image-2021-07-06-at-09.jpg
 

eizzbizz

Super Active Member
Joined
Sep 2, 2009
Messages
9,369
Reaction score
907
Points
126
hai gaisss...
mana bole amik PSV utk nk buat Grab..?

igt nk buat Grabcar balik la... dah 5tahun tak buat ..dah expired akaun....

kena bagi dokumen balik
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register