BTC USD 27,815.1 Gold USD 1,959.40
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ask/Help Keliru nak pilih kerja gov atau swasta

Sponsored Post

maxpda

Legendary Member
gem
Messages
11,628
Joined
Jan 15, 2007
Messages
11,628
Reaction score
1,509
Points
201
Kerja gomen ni xsenang nak dapat...grab je la kalau rasa ok...pastu cari bilik sewa dekat sana ke..
Agak2 tahu xdapat sambung cari la keje swasta balik...
Kerja swasta ni mudah sikit nak dapat...tapi kena ada skill la..
Sambil kerja tu cuba upgred diri..ambil kos pjj ke..belajar microsoft office ke..
 

yongyap

Active+ Member
Messages
3,701
Joined
Nov 4, 2009
Messages
3,701
Reaction score
322
Points
41
sy confius..sy kerja swasta kerja okey tiada masalah.boss okey.gaji basic RM1,500 tiada kenaikan gaji cuma kalau buat SALE ada kala masyukkkšŸ¤­kerja sebelah rumah.
sy dapat tawaran kerja gov kontrak of service..jauh tempat kerja dlm 1 jam.gaji kasar dlm 2k termasuk elaun..keliru nak pilih yg manašŸ˜… ramai pendapat pilih gov
utk long term gomen, gomen bnyak benefit
-cuti tanpa gaji
-cuti separuh gaji
-financing
-MC
-kerja tak stress (tengok department mana)
- klu minat business boleh plan bt side income, ramai jer yg berjaya bt business sendiri dalm sektor gomen tak caya tanya @dausbiz
-minat outstation , boleh travel free jer sabah sarawak , klu keje dgn wisma putra boleh posting overseas
-tempat kerja jauh tak de masalah, boleh tukar berdekatan rumah atau pindah jer dekat2 tempat kerja
-kerja swasta ni tak selalu indah, ada masa kena red card tanpa notis

bnyak lagi nk lisiting
 

cotek21

Active Member
Messages
1,100
Joined
Dec 28, 2020
Messages
1,100
Reaction score
365
Points
51
utk long term gomen, gomen bnyak benefit
-cuti tanpa gaji
-cuti separuh gaji
-financing
-MC
-kerja tak stress (tengok department mana)
- klu minat business boleh plan bt side income, ramai jer yg berjaya bt business sendiri dalm sektor gomen tak caya tanya @dausbiz
-minat outstation , boleh travel free jer sabah sarawak , klu keje dgn wisma putra boleh posting overseas
-tempat kerja jauh tak de masalah, boleh tukar berdekatan rumah atau pindah jer dekat2 tempat kerja
-kerja swasta ni tak selalu indah, ada masa kena red card tanpa notis

bnyak lagi nk lisiting

Jgn samakan tetap dgn kontrak.
&. Jangan percaya kerja driver ambulan lama boleh naik pangkat jd doktor
 

pemain

Active+ Member
Messages
3,113
Joined
Jul 10, 2008
Messages
3,113
Reaction score
513
Points
81
Kerja gomen ni xsenang nak dapat...grab je la kalau rasa ok...pastu cari bilik sewa dekat sana ke..
Agak2 tahu xdapat sambung cari la keje swasta balik...
Kerja swasta ni mudah sikit nak dapat...tapi kena ada skill la..
Sambil kerja tu cuba upgred diri..ambil kos pjj ke..belajar microsoft office ke..
carii husband yg dekat lagi baik
 

sranua

Fun Poster
Messages
940
Joined
Jul 25, 2012
Messages
940
Reaction score
358
Points
41
Kerja gomen tu gred 41 ke.
Saya keje swasta 3 tahun, kena VSS. Lepas tu dapat PTD Kontrak..keje la kt pejabat daerah yg jauh dari rumah..tapi masa tu bujang, senang..mana2 pun tak kisah.
Tapi atas sebab keje kontrak gomen ni teman dapat la keje gomen yg tetap..rezeki..
Hampir 3 tahun jugak la keje kontrak.
Terpulanglah kerja mana pun ada pros and cons. Ada yg rezeki kerja dekat dengan rumah. Boleh jaga orang tua walaupun gaji tak besar mana.
Ada yg terpaksa merantau sebab kerja dkt dengan negeri yg lain. Cari pengalaman kerja banyak2...baru senang nak sembang keje swasta ke gomen yg best.
 
Sponsored Post

Top
Log in Register