To Sell Kelas Masakan Nasi Ayam RM100

CG Sponsors




AzahirZolkepli

Fun Poster
Joined
Apr 6, 2014
Messages
127
Reaction score
29
Points
20
1. Nasi hainan hijrah sari dekat sungai udang.. paling best la tok rasa

2. Nasi ayam hainan singapura berhadapan petronas air molek.. tok biasa makan sebelum subuh.. 5.30pg dah bukak

3. Nasi ayam gemas dekat bukit serindit atau jasin.. tapi yang ni ayam dia crispy sikit. Masih sedap..

4. Nasi ayam bukit duyong.. dekat dgn perigi hang tuah.. ni paling murah.. ramai tapau.. bukan hainan

5. Nasi ayam baba (melayu ye) ni kat taman merdeka.. yang best selain nasi ayam bnyk opsyen makanan chinese style. Malam menu dia lagi happening..
bea ni.. nnt boleh try.. sy makan nasi ayam gemas kat bentong pun sedap juga.. ada juga org ckp nasi ayam bukit bintang sedap.. x pernah try
 
Sponsored Post

AzahirZolkepli

Fun Poster
Joined
Apr 6, 2014
Messages
127
Reaction score
29
Points
20
setakat aku duk masak..
bukan berpunca dari air tangan..

sbb kdng2 jdi kdng2 x jdi..

___

Resepi semua sama, yg x sama..
kaedah memasak, teknik...

klo kita masak ayam..

cthnya mula2 kukus ayam..
jika Si A cuma kukus 30minit letak garam, beza dgn Si B Kukus 45 minit..

Selesai kukus Si B lumur madu dan garamm..

manakala Si A rest kan ayam Selama 30 minit untuk sejukkan ayam.. kemudian dilumurnya madu..

texture ayam dh berbeza.. rasa pun beza..

so kaedah dan teknik itu penting..
betul teknik & cara memasak tu penting.. ada orang goreng ayam keras.. ada yang lembut.. cara goreng kena betul.. cara perap kena betul..
 

DDos

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
14,110
Reaction score
690
Points
166
1. Nasi hainan hijrah sari dekat sungai udang.. paling best la tok rasa

2. Nasi ayam hainan singapura berhadapan petronas air molek.. tok biasa makan sebelum subuh.. 5.30pg dah bukak

3. Nasi ayam gemas dekat bukit serindit atau jasin.. tapi yang ni ayam dia crispy sikit. Masih sedap..

4. Nasi ayam bukit duyong.. dekat dgn perigi hang tuah.. ni paling murah.. ramai tapau.. bukan hainan

5. Nasi ayam baba (melayu ye) ni kat taman merdeka.. yang best selain nasi ayam bnyk opsyen makanan chinese style. Malam menu dia lagi happening..
Nasi ayam singapore kat tampoi krubong pernah makan tok?

hijrah sari tu ada satu lagi kat maybank cheng
Orang kampung wife ambe tu toke dia
 

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,164
Reaction score
809
Points
176
Nasi ayam singapore kat tampoi krubong pernah makan tok?

hijrah sari tu ada satu lagi kat maybank cheng
Orang kampung wife ambe tu toke dia
Krubong pernah makan...

Yang kat cheng pernah makan.. tapi kat situ parking payah..
 

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,164
Reaction score
809
Points
176
bea ni.. nnt boleh try.. sy makan nasi ayam gemas kat bentong pun sedap juga.. ada juga org ckp nasi ayam bukit bintang sedap.. x pernah try
Bukit bintang pernah lalu je.. tapi x kesampaian nak makan
 

AzahirZolkepli

Fun Poster
Joined
Apr 6, 2014
Messages
127
Reaction score
29
Points
20
Sape sini tahu pasal brine ??
Boleh google brine @ brining..

Ikut kefahaman aku.. brine ni satu kaedah pemerapan ayam @ daging dengan cara merendam dalam air garam..

Hasil dia.. ayam @ daging akan jadi moist & lembut, rasa masuk sampai ke dalam.. kalau dari segi sains, brine ni menyebabkan protein dalam daging tu terurai.. lebih kurang mcm tu la..

basic dia air + garam (6% dari jumlah air).. Nak bagi ada rasa lain, boleh tambah herba, rempah ratus, boleh kaji sdiri..

Untuk nasi ayam hainan, aku rendam dengan air + garam + gula + kicap cair + sos tiram + herba cina.. baru ada rasa chinese2 skit..

satu lg.. ayam rendam brine ni gemuk berkilat.. ayam tak kering.. mmg nampak sedap
 
Sponsored Post
Top
Log in Register