BTC USD 20,840.3 Gold USD 1,822.84
Time now: Jun 1, 12:00 AM

To Sell Kelas English DEWASA (Kerja) Tuisyen MUET, iELTS, SPM Ulangan, PT3/ Cuti Sekolah

akhmal_imran

Active Member
Messages
2,260
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,260
Reaction score
3
Points
35
1. English to Malaysian #Localization #Service / #English - #Malay #Translation
(specialize for #Forex, #Games, #Books, #Manual, #Crypto localization)

> emel : [email protected] / https://carousell.app.link/YxByynWaIqb


2. Freelance service: Transcribe Malay/English Audio to Text & Subtitle

> http://www.MyCambridge.blogspot.MY#Please Share this ! > Sharing is Caring!


malaysian localization authority malaysian localization agency malaysian localization board malaysian localization blog malaysian localization by country malaysian localization bahasa malaysian localization company malaysian localization centre malaysian localization center malaysian localization companies malaysia data localization malaysian localization example malaysian localization form malaysian localization foundation malaysian localization fee malaysian localization fees malaysian localization government malaysian localization in malaysia malaysian localization jobs malaysian localization journal malaysian localization kpm malaysian localization kuala lumpur malaysian localization malaysia malaysian localization newspaper malaysian localization online malaysian localization officer malaysian localization pdf malaysian localization questions malaysian localization questionnaire malaysian localization report malaysian localization rate malaysian localization service malaysian localization site malaysian localization services malaysian localization today malaysian localization vacancy malaysian localization vacancies malaysian localization website malaysian localization xiaomi malaysian localization youtube malaysian translation freelance app malaysian translation freelance application malaysian translation freelance association malaysian translation freelance agencies uk malaysian translation freelance agency malaysian translation freelance agencies malaysian translation freelance books malaysian translation freelance bookstore malaysian translation freelance company malaysian translation freelance courses malaysian translation freelance certificate malaysian translator freelance cv example malaysian translation freelance dictionary malaysian translation freelance document malaysian translation freelance documents malaysia translation freelance designer malaysia translation freelance developer malaysia translation freelance data entry malaysian translation freelance english malaysian translation freelance essay malaysian translation freelance email malaysian translation freelance for students malaysian translation freelance free malaysian translation freelance google translate malaysia translation freelance graphic designer malaysian translation freelance how much malaysian translation freelance hourly rate malaysian translation freelance in malay malaysian translation freelance in malaysia malaysian translation freelance ke bahasa melayu
 
Sponsored Post

akhmal_imran

Active Member
Messages
2,260
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,260
Reaction score
3
Points
35
1. Servis #Proofread & #Terjemahan BM - Bahasa Inggeris (Jurnal, Buku, Abstrak,etc)

2. #UpahThesis & #Transkripsi Tukar Audio ke Text / Subtitle

3. #KelasEnglish #Dewasa & #Tuition MUET/iELTs @ KLang, Shah Alam, Seremban, Putrajaya


>> http://www.MyCambridge.blogspot.my @ https://carousell.app.link/h3sEMgne5qb


#Pahala >> Share INFO ini di Facebook & Twitter dgn rakan yg sangat memerlukannya !
Proofreading tesis atau pembacaan pruf kian berkembang sebagai perkhidmatan penambahbaikan tulisan yang amat diperlukan, terutamanya dalam dunia pengajian tinggi. Tidak hairanlah semakin ramai pembaca pruf lahir bagi menampung keperluan tersebut.

Kenapa perlu ‘proofread’ hasil kerja anda? Cuba bayangkan, jika sesuatu produk tidak dikaji sama ada ia selamat digunakan oleh pengguna atau tidak, sudah tentunya memberi kesan kepada pengguna tersebut. Setiap pengusaha akan memastikan produk yang dihasilkan selamat digunakan dan dapat menjamin kepuasan pelanggan dengan menjalankan pelbagai kajian dan testimoni terlebih dahulu.


Apa itu Proofreading?

Proofreading adalah satu proses yang melibatkan memeriksa manuskrip atau dokumen atau teks anda untuk mengenal pasti dan kesilapan betul dalam ejaan, tatabahasa dan gaya. Proofreading biasanya berlaku pada draf akhir manuskrip akademik, tepat sebelum ia dicetak atau diterbitkan. Penulis biasanya pada versi akhir dalam situasi ini. Pembaca, terutama pengulas jurnal, akan segera berhenti membaca manuskrip jika mereka mengesan pelbagai kesalahan dalam tempoh yang singkat. Satu atau dua kesilapan adalah baik – kita semua melakukan kesilapan sebagai manusia, dan tiada siapa yang sempurna. Tetapi untuk meninggalkan kesalahan umum yang jelas ianya akan menyebabkan anda kehilangan nilai anda, kredibiliti dan reputasi. Ini adalah benar terutamanya jika menghantar tesis PHD atau Master anda kepada Professor atau pensyarah anda.

Proofread’ adalah salah satu proses utama yang diperlukan oleh setiap penulis untuk mendapat kredibiliti di mata pihak penerbitan dan sudah pastinya memudahkan pihak pengkaji pada masa hadapan untuk menjadikan hasil penulisan anda sebagai sumber rujukan, setuju?

Berikut adalah senarai strategi dan teknik untuk membantu anda dengan proses proofreading efektif.

Gunakan Softcopy Bercetak Dan Tidak Bercetak

Menggunakan hardcopy juga akan membolehkan anda dengan mudah mengesan kesalahan.

Baca Dengan Kuat

Terbukti berkesan. Tidak percaya? Cuba anda baca dengan kuat , nescaya anda dapat mengesan kesalahan yang anda lakukan dengan cepat dan mudah.

Gunakan Penyemak Ejaan

Menyemak setiap jenis kesilapan secara bebas.

Baca Dari Belakang

Ini adalah pendekatan yang baik untuk digunakan apabila cuba untuk mengesan kesilapan ejaan. Apabila anda membaca secara normal, anda cenderung untuk membaca dengan cepat dan lancar kerana anda sudah tahu apa isi kandungan tentangnya. Tetapi jika anda membaca dari belakang ke hadapan anda terpaksa untuk membaca setiap patah perkataan dengan teliti iaitu perkataan demi perkataan. Ini menjadikan ia mudah untuk memastikan tiada kesilapan ejaan dalam teks.

Menggunakan Buku Rujukan Tatabahasa

Tatabahasa aspek penting untuk dititikberatkan dalam pembacaan pruf, dan Tatabahasa Dewan boleh dikatakan salah satu buku rujukan teras tentang tatabahasa Bahasa Melayu yang perlu dimiliki pembaca pruf.

Tukar Font

Kebiasaan anda mengabaikan perkara ini. Hal ini disebabkan mereka percaya ianya tidak akan membantu membaikpulih penulisan. Tetapi andaian yang dibuat tidak benar kerana fon yang senang dibaca sedikit sebanyak dapat membantu mempertingkatan penulisan anda.

Mengupah Proofreader Profesional

Perkara yang sangat digeruni mereka yang menjalankan kajian adalah jika artikel mereka ditolak oleh penyelia atau penyunting. Bayangkanlah, bertahun lamanya membuat penyelidikkan yang memakan masa dan wang, tetapi apabila sudah siap, ditolak pula oleh pensyarah atau reviewer jurnal. Antara alasan diberikan adalah banyak kesalahan tatabahasa. Oleh itu, anda mestilah mengupah proofreader yang profesional bagi membantu menyelesaikan pemasalahan anda.

MyCambridge ada menyediakan perkhidmatan proofread, terjemahan bahasa inggeris, dan transkripsi Audio kepada teks. Untuk harga anda boleh melayari www.MyCambridge.blogspot.My


.
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register