BTC USD 43,483.0 Gold USD 1,750.50
Time now: Jun 1, 12:00 AM

To Sell Kelas English DEWASA (Kerja) Tuisyen MUET, iELTS, SPM Ulangan, PT3/ Cuti Sekolah

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,227
Reaction score
3
Points
35
LISTENING

Ramai gak yg kantoi kat listening,and I faham sbb listening ni CONFUSING.Dan tambah pulak dpt speaker yg keluarkan bunyi background je lebih,suara org tu tak dgr langsung.Lagilah.
My tip untuk listening ni,baca soalan yg u dpt dulu.Then dgr betul2 apa yg org tu ckp.Kalau I,I cheating sikit.I takde nak tunggu sampai dia kasi time nak jawab tu.Masa org tu tgh bercakap,masa tu la I tulis apa yg jawapan nak.So the best way is to read the question and dgr je keseluruhan recording tu sbb semuanya penting.And untuk listening ni,make sure u tak distracted,sbb ia memerlukan focus yg penuh.Kalau kita menjeling2 org kat sebelah sambil mendengar,otak kita takkan dpt la nak tangkap apa yg org tu ckp.Lepas tu mula la buat muka toya sambil ckp HA?HA?

Satu lagi pasal listening ni,ramai dari korang yg buat mistake homonyms.Apa benda ni?Well homonyms ni is bila kita confuse bila dgr perkataan yg sama bunyi,tapi LAIN MAKSUD.Pls be careful!Salah ni,salah la semua.

Contoh:
BARE and BEAR
BLEW and BLUE
Bunyi sama,tapi maksud lain kan?

Dan juga ejaan.Well untuk ni mcm mana I nak tolong,soalan dia I tak tau.The best way is to make sure u baca balik jawapan u and tgk ejaan tu betul ke tak.Selalunya lah,recording listening ni takde kasi ayat2 yg kita tak pernah dgr,selalunya perkataan common la jugak.So nak prepare listening ni,bnyk2 la baca surat khabar english,so anda akan familiar dgn perkataan2 yg ada.
Oh lupa,grammar jugak kalau boleh tolong check.Tapi soalan listening slalu nya mintak 5 perkataan maximum kan,so u guys tulis je balik apa yg u dgr
Contoh:

Soalan tanya:What was Aini doing when she got robbed by the men?
Jawapan:Aini was reading a book.
And pls make sure jawapan u LOGIK.
Contoh,org tu tgh ckp pasal kebakaran.So kalau nak tulis jawapan,tulis la "he blew off the fire",and bukan" he blue of the fire".Kan dah tak logik letak blue tu.
Or
"I will accept this payment",bukannya "I will except this paymentt".Kan salah.

So basically mcm tu jela.Hehehehe


OK,I rasa ini jelah tips2 yg I boleh kasi untuk exam muet nanti.I doakan yg terbaik untuk semua,semoga u all akan mendapat Band 4 dgn jayanya.Feel free to ask me anything in case u rasa apa yg I tulis ni tak mencukupi.Thanks for reading and good luck.You'll get Band 4 and above,Insya Allah :)



-->> Kursus Intensif MUET via Whatsapp / Online / Kelas ->> http://www.MyCambridge.blogspot.com



.
 
Sponsored Post

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,227
Reaction score
3
Points
35
Mengenali 'past participle'

Dalam bahasa Inggeris terdapat istilah 'Past Participle'.

Dalam bahasa Melayu tidak terdapat istilah yang sepadan dengan istilah ini.

Tiada garis panduan bagaimana untuk mengubah ejaan dari 'infinitive' (kata dasar) kepada 'Past Participle'. Cuma, biasanya bagi 'Regular verb', kita menambah 'ed' atau 'd' kepada ejaan 'infinitive' (kata dasar), sementara bagi 'Irregular verb', selain dari penambahan 'ed' dan 'd'. Selain dari itu, ada juga 'verb' yang tidak berubah dari 'infinitive'. Tiada garis panduan khusus, oleh itu anda perlu membiasakan diri membaca bacaan-bacaan dalam bahasa Inggeris.

'Past Participle' ialah satu sistem ejaan (dan sebutan) dimana ejaan 'kata dasar' ('infinitive') diubahsuai sedikit apabila :

1. Perbuatan/kejadian itu berlaku/terjadi dalam semua bentuk 'Active' (aktif) dalam semua 'perfect tense' iaitu 'Present Perfect tense', 'Past Perfect tense', 'Future Perfect tense' jika dinyatakan dalam bentuk 'active' (aktif) dan 'questions' (soalan/pertanyaan).

2. Perbuatan/kejadian itu berlaku/terjadi dalam semua bentuk 'Passive' (pasif) dalam semua 'tense' samada 'Present tense', 'Present perfect tense', 'Present Continuous tense', 'Present Perfect Continuous tense', 'Past tense', 'Past Continuous tense', 'Past Perfect tense', 'Past Perfect Continuous tense', 'Future tense', 'Future Continuous tense', 'Future perfect tense', 'Future Perfect Continuous tense'.

'Past participle' TIDAK digunakan jika :

1. Perbuatan/kejadian itu berlaku/terjadi dalam semua bentuk 'Active' (aktif) dalam 'continuous tense' iaitu 'Present continuous tense', 'Past continuous tense', 'Future continuous tense'.

2. Perbuatan/kejadian itu berlaku/terjadi dalam semua bentuk 'Active' (aktif) dalam 'simple tense' iaitu 'simple present tense', 'simple past tense', 'simple future tense'.

3. Perbuatan/kejadian itu berlaku/terjadi dalam semua bentuk 'questions' (soalan/pertanyaan) dalam 'simple tense' iaitu 'simple present tense', 'simple past tense', 'simple future tense'.

Ejaan 'past tense' dan 'Past Participle'

Dalam kebanyakan perkataan, ada ejaan bagi 'past tense' yang serupa dengan ejaan 'past participle' hingga menimbulkan sedikit kekeliruan, tapi ada juga ejaan bagi 'past tense' yang tidak sama dengan ejaan 'past participle'. Oleh itu, rajin-rajinlah membaca makalah bahasa Inggeris untuk dapatkan perbezaan antara 'past tense' dengan 'past participle'.

Berikut ialah beberapa contoh :

Melayu
(Kata Dasar) English
(infinitive) English
(past participle) English
(past tense)
Jalan Walk Walked Walked
Makan Eat Eaten Ate
Lari Run Ran Ran
Tidur Sleep Slept Slept
Kerja Work Worked Worked
Ajar Teach Taught Taught
Pandu Drive Driven Drove
Baca Read Read Read
Dengar Listen Listened Listened
Minum Drink Drunk Drank

Contoh berdasarkan perkataan dan 'tense':

Perkataan contoh : Eat (makan).

Bentuk Masa Objek Contoh Catitan
Aktif Present tense I. You. Singular. Plural Do/does eat (Tiada 'past participle')
Aktif Present continuous tense Am/Is/are eating (Tiada 'past participle')
Aktif Present Perfect tense Has/have eaten (Ada 'past participle')
Aktif Present Perfect Continuous tense Has/have been eating (Tiada 'past participle')
Negatif Present tense Don't/doesn't eat (Tiada 'past participle')
Negatif Present continuous tense Am/is/are eating (Tiada 'past participle')
Negatif Present Perfect tense Has/have eaten (Ada 'past participle')
Negatif Present Perfect Continuous tense Has/have been eating (Tiada 'past participle')
Pasif Present tense Do/does be eaten (Ada 'past participle')
Pasif Present continuous tense Am/is/are being eaten (Ada 'past participle')
Pasif Present Perfect tense Has/have been eaten (Ada 'past participle')
Pasif Present Perfect Continuous tense Has/have been being eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Present tense Don't/doesn't be eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Present continuous tense Am/is/are not being eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Present Perfect tense Has/have not been eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Present Perfect Continuous tense Has/have not been being eaten (Ada 'past participle')

Aktif Past tense Did eat (Tiada 'past participle')
Aktif Past continuous tense Was/were eating (Tiada 'past participle')
Aktif Past Perfect tense Had eaten (Ada 'past participle')
Aktif Past Perfect Continuous tense Had been eating (Tiada 'past participle')
Negatif Past tense Didn't eat (Tiada 'past participle')
Negatif Past continuous tense Was't/weren't eating (Tiada 'past participle')
Negatif Past Perfect tense Had not eaten (Ada 'past participle')
Negatif Past Perfect Continuous tense Had been eating (Tiada 'past participle')
Pasif Past tense Did be eaten (Ada 'past participle')
Pasif Past continuous tense Was/were being eaten (Ada 'past participle')
Pasif Past Perfect tense Had been eaten (Ada 'past participle')
Pasif Past Perfect Continuous tense Had been being eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Past tense Didn't be eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Past continuous tense Was/were not being eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Past Perfect tense Had not been eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Past Perfect Continuous tense Had not been being eaten (Ada 'past participle')

Aktif Future tense Will eat (Tiada 'past participle')
Aktif Future continuous tense Will be eating (Tiada 'past participle')
Aktif Future Perfect tense Will has/have eaten (Ada 'past participle')
Aktif Future Perfect Continuous tense Will have been eating (Tiada 'past participle')
Negatif Future tense Will not eat (Tiada 'past participle')
Negatif Future continuous tense Will not be eating (Tiada 'past participle')
Negatif Future Perfect tense Will not have eaten (Ada 'past participle')
Negatif Future Perfect Continuous tense Will not had been eating (Tiada 'past participle')
Pasif Future tense Will be eaten (Ada 'past participle')
Pasif Future continuous tense Will be being eaten (Ada 'past participle')
Pasif Future Perfect tense Will have been eaten (Ada 'past participle')
Pasif Future Perfect Continuous tense Will had been being eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Future tense Will not be eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Future continuous tense Will not being eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Future Perfect tense Will not have been eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Future Perfect Continuous tense Will not have been being eaten (Ada 'past participle')

Soalan : Aktif Present tense Do/does eat (Tiada 'past participle')
Soalan : Aktif Present continuous tense Am/Is/are eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Aktif Present Perfect tense Has/have eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Aktif Present Perfect Continuous tense Has/have been eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Negatif Present tense Don't/doesn't eat (Tiada 'past participle')
Soalan : Negatif Present continuous tense Am/is/are eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Negatif Present Perfect tense Has/have eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Negatif Present Perfect Continuous tense Has/have been eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Pasif Present tense Do/does be eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Present continuous tense Am/is/are being eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Present Perfect tense Has/have been eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Present Perfect Continuous tense Has/have been being eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Present tense Don't/doesn't be eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Present continuous tense Am/is/are not being eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Present Perfect tense Has/have not been eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Present Perfect Continuous tense Has/have not been being eaten (Ada 'past participle')

Soalan : Aktif Past tense Did eat (Tiada 'past participle')
Soalan : Aktif Past continuous tense Was/were eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Aktif Past Perfect tense Had eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Aktif Past Perfect Continuous tense Had been eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Negatif Past tense Didn't eat (Tiada 'past participle')
Soalan : Negatif Past continuous tense Was't/weren't eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Negatif Past Perfect tense Had not eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Negatif Past Perfect Continuous tense Had been eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Pasif Past tense Did be eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Past continuous tense Was/were being eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Past Perfect tense Had been eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Past Perfect Continuous tense Had been being eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Past tense Didn't be eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Past continuous tense Was/were not being eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Past Perfect tense Had not been eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Past Perfect Continuous tense Had not been being eaten (Ada 'past participle')

Soalan : Aktif Future tense Will eat (Tiada 'past participle')
Soalan : Aktif Future continuous tense Will be eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Aktif Future Perfect tense Will has/have eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Aktif Future Perfect Continuous tense Will have been eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Negatif Future tense Will not eat (Tiada 'past participle')
Soalan : Negatif Future continuous tense Will not be eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Negatif Future Perfect tense Will not have eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Negatif Future Perfect Continuous tense Will not had been eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Pasif Future tense Will be eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Future continuous tense Will be being eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Future Perfect tense Will have been eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Future Perfect Continuous tense Will had been being eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Future tense Will not be eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Future continuous tense Will not being eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Future Perfect tense Will not have been eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Future Perfect Continuous tense Will not have been being eaten (Ada 'past participle')


Komen

- Tidak pasti apakah fungsi/kebaikan menggunakan konsep 'past participle'. Nampaknya ia satu 'redundancy' (ada tapi tidak ada gunanya). Mungkin keujudannya disebabkan sejarah tapi nampaknya tidak relevan lagi.





....Kelas Bahasa Inggeris via Whatsapp utk Dewasa (Kerja/Muet) -> http://www.MyCambridge.blogspot.com






.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,227
Reaction score
3
Points
35
Mengenali 'objek' dan 'subjek'

Objek adalah ejaan dalam bahasa Melayu. Dalam bahasa Inggeris, ejaannya ialah 'object'.
Subjek adalah ejaan dalam bahasa Melayu. Dalam bahasa Inggeris, ejaannya ialah 'subject'.

'Objek' ialah 'benda' (kelihatan atau tidak).
'Subjek' ialah 'perkara' atau Hal yang diperkatakan.

Contoh 'objek' ialah 'rumah, dia, itu, dsb'.
Contoh 'subjek' ialah 'rumah yang cantik itu'.

Kedua-dua 'objek' dan 'subjek' boleh dibilang. Contohnya 'tiga buah rumah' dan 'empat perkara yang dibincangkan'.

Dalam 'subjek' biasanya ada 'objek' tetapi dalam 'objek' tidak ada 'subjek'.

'Objek' boleh menjadi 'subjek' tetapi 'subjek' tidak boleh menjadi 'objek'.


...Kelas Bahasa Inggeris Online / via Whatsapp Video Call



.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,227
Reaction score
3
Points
35
Berkata 'ialah/ adalah/ merupakan' (sekarang)




Kadang-kadang kita mahu menyatakan fakta statik (bukan perbuatan) ('non-verb') seperti perasaan, kedudukan, umur, sifat, perangai, keadaan dan sebagainya - bagi masa sekarang. Contohnya 'dia adalah seorang guru'.

Dalam menyatakan fakta statik - bagi masa sekarang -, kadang-kadang kita menggunakan perkataan ialah atau adalah atau merupakan, contohnya 'saya adalah pelajar sekolah ABC'.

Ada kalanya perkataan ialah atau adalah atau merupakan boleh ditinggalkan, contohnya 'saya seorang pelajar'.

Dalam bahasa Inggeris, adalah penting mengenalpasti masa ('tense') bagi 'ialah/adalah/merupakan' kerana ada sistem 'tense' dalam bahasa itu.

Dalam bahasa Inggeris, terdapat beberapa perkataan yang bermakna ialah/adalah/merupakan - bagi masa sekarang - dan ia mesti digunakan dalam menyatakan sesuatu fakta (tidak boleh ditinggalkan). Perkataan-perkataan itu (bagi masa sekarang) ialah :

'Am'
'Is'
'Are'

Perkataan-perkataan itu digunakan dalam struktur berikut :

1. (Objek) + 'am' + ('non-verb').
2. (Objek) + 'is' + ('non-verb').
3. (Objek) + 'are' + ('non-verb').

Dalam bahasa Inggeris, 'am', 'is', 'are', 'was', 'were' dipanggil verb 'to be'.


1. Struktur : (Objek) + 'am' + ('non-verb')

'Am' boleh bermakna ialah atau adalah atau merupakan.

'Am' digunakan bagi 2 keadaan :

1. Objek : 'I' sahaja.
2. Masa : 'Present tense' (sekarang - fakta itu ujud sekarang).

Contoh :

English Melayu Catitan
I am a teacher Saya (adalah) seorang guru (Sekarang saya seorang guru)
I a teacher (Salah) (Salah kerana 'am' tidak disebut)
I am happy Saya gembira (Sekarang saya gembira)
I happy (Salah) (Salah kerana tiada 'am')
Yes, I am Ya, saya Betul
Yes, I (Salah) (Salah kerana 'am' tidak disebut)
I am a teacher in 1970 Saya seorang guru pada tahun 1970 (Salah sebab masanya bukan sekarang)
I am satisfied Saya puashati Betul
I am sad Saya sedih Betul
I sad (Salah) (Salah kerana 'am' tidak disebut)
I am sure Saya pasti
I am bored Saya bosan
I am busy Saya sibuk
I am full Saya kenyang
I am thirsty Saya haus
I am tired Saya penat
I am annoyed Saya rasa terganggu
i am scared Saya takut
I am use to Saya dah biasa
I am lonely Saya kesunyian
I am afraid Saya takut
I am worry Saya bimbang
I am tired Saya penat

Catitan :

- 1. Dalam bahasa Inggeris, perkataan 'am' tidak boleh disenyapkan.
- 2. Dalam bahasa Melayu, perkataan 'ialah/adalah/merupakan' biasanya disenyapkan.

2. Struktur : (Objek) + 'is' + ('non-verb')

'Is' juga boleh bermakna ialah atau adalah atau merupakan.

Struktur ini digunakan bagi 2 keadaan :

1. Objek : 'He, she, it, this, that' dan 'singular' (apa-apa yang bilangannya hanya satu dan kurang).
2. Masa : 'Present tense' (sekarang - fakta yang disebut itu ujud pada masa sekarang).

English Melayu Catitan
He is a prefect Dia (ialah) seorang pengawas (Sekarang dia seorang pengawas)
He a prefect (Salah) (Salah kerana 'is' tidak disebut)
He prefect (Salah) (Salah kerana 'is' tidak disebut)
Yes, he is Ya, dia
She is tall Dia (adalah) tinggi (Sekarang dia tinggi)
She tall (Salah)
It is a snake Itu (ialah) seekor ular
It snake (Salah)
John is a boy John ialah seorang budak lelaki
The cat is male Kucing itu (adalah) jantan
This show is good Pertunjukan ini (adalah) bagus
Malaysia is a peaceful country Malaysia (adalah) sebuah negara yang aman

Catitan :

- 1. Dalam bahasa Inggeris, perkataan 'is' tidak boleh disenyapkan.
- 2. Dalam bahasa Melayu, perkataan 'ialah/adalah/merupakan' biasanya disenyapkan.

3. Struktur : (Objek) + 'are' + ('non-verb')

'Are' juga boleh bermakna ialah atau adalah atau merupakan.

'Are' digunakan bagi 2 keadaan :

1. Objek : 'You, we, they, those, these' dan 'plural' (apa-apa yang bilangannya lebih dari satu).
2. Masa : 'Present tense' (sekarang - fakta yang dinyatakan itu ujud pada masa sekarang).

English Melayu Catitan
You are guilty Awak (adalah) bersalah
You guilty (Salah)
You are clever Awak (adalah) pandai
You clever (Salah)
No, you are wrong Tidak, awak (adalah) salah
We are Malaysians Kami (adalah) orang Malaysia
They are the winner Mereka (adalah) pemenangnya

Catitan :

- 1. Dalam bahasa Inggeris, perkataan 'are' tidak boleh disenyapkan.
- 2. Dalam bahasa Melayu, perkataan 'ialah/adalah/merupakan' biasanya disenyapkan.

Ringkasan

Perkataan Objek Masa
Am I Present tense
Is Singular Present tense
Are You, plural Present tense




....Kelas English Dewasa SPM/Muet/iELTS / utk Kerja atau Bisnes ->> http://www.MyCambridge.blogspot.com



.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,227
Reaction score
3
Points
35
Menggunakan perkataan Inggeris 'be'

Perkataan Inggeris 'be' tidak mempunyai makna khusus dalam bahasa Melayu.

Dalam bahasa Inggeris, perkataan 'be' boleh digunakan dalam pelbagai struktur dan menghasilkan pelbagai makna (makna-makna yang berlainan bergantung kepada penggunaannya).

Berikut ialah beberapa keadaan/struktur dimana perkataan 'be' digunakan.

1. 'Be' digunakan dalam memberi arahan atau membuat permintaan.
2. 'Be' digunakan dalam memberi arahan atau membuat permintaan dengan lebih sopan.
3. 'Be' digunakan dalam membuat tegahan.
4. 'Be' digunakan untuk membawa bentuk pasif.
5. 'To be' boleh bermakna 'supaya' atau 'untuk'.
6. 'To be' boleh bermakna 'berada' (bagi 'tempat').
7. 'To be' boleh bermakna 'jadi' (bagi 'sikap').
8. 'To be' boleh bermakna 'jadi' atau 'menjadi' (bagi jawatan).
9. 'Should be' boleh bermakna 'sepatutnya' (bagi 'non-verb').
10.'Should be' boleh bermakna 'sepatutnya di....
11.'Should be' boleh bermakna 'sepatutnya' (bagi 'gerund').
12.'Ought to be' boleh bermakna 'mesti', 'mestilah'.
13.'Ought to be' boleh bermakna 'mesti di..'.
14.'Ought to be' boleh bermakna 'mesti' (bagi 'gerund').
15.'Will be' bermakna 'akan' (bagi 'non-verb').
16.'Will be' + ('past participle') boleh bermakna 'akan di(pasif)'.
17.'Will be' boleh bermakna 'akan' jika diikuti dengan 'gerund'.
18.'Would be' boleh bermakna 'akan menjadi'.
19.'Would be' juga boleh bermakna 'bakal'.
20.'Would be' jika diikuti oleh ('non-verb') boleh bermakna 'akan'.
21.'Would be' jika diikuti dengan 'past participle' boleh bermakna 'akan di(pasif)'.
22.'Would be' jika diikuti dengan 'gerund' boleh bererti 'akan'.
23.'Can be' boleh diikuti dengan 'non-verb'.
24.'Can be' boleh diikuti dengan 'past participle'.
25.'Could be' boleh diikuti dengan 'non-verb'.
26.'Could be' boleh diikuti dengan 'past participle'.
27.'Could be' boleh diikuti dengan 'gerund'.
28.'Must be' boleh diikuti dengan 'non-verb'.
29.'Must be' boleh diikuti dengan 'past participle'.
30.'Must be' boleh diikuti dengan 'gerund'.
31.'Must not be' boleh diikuti dengan 'non-verb'.
32.'Must not be' boleh diikuti dengan 'past participle'.
33.'Used to be' boleh bermaksud 'biasa'.



...Kelas Bahasa English Dewasa / Muet -> RM69 shj ! >> http://www.MyCambridge.blogspot.com



.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,227
Reaction score
3
Points
35
Mengenali 'non-action verb'

Dalam bahasa Inggeris, perkataan yang bukan 'action verb' (bukan perbuatan beraksi) dipanggil 'non-action verb' (perbuatan bukan aksi) atau 'non-physical verb' (perbuatan bukan fizikal) atau 'stative verb' (perbuatan tiada gerak).

Perbuatan 'non-action verb' ialah hal yang berkaitan dengan 'situation'(keadaan), 'status' (status), 'attributes' (ciri-ciri), 'event' (peristiwa/kejadian), 'feelings' / 'emotions' (perasaan/emosi), 'mental' (fikiran), 'sense' (deria), 'existence' (keujudan) dan sebagainya yang bukan 'action verb' (perbuatan beraksi fizikal).

Perkataan 'non-action verb' tidak boleh dinyatakan dalam bentuk 'continuous' (berterusan).

Oleh itu ia... bersambung @ http://www.MyCambridge.blogspot.com



.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,227
Reaction score
3
Points
35
Struktur terbalik

Kita biasa menyebut frasa yang terdiri dari dua perkataan , contohnya 'kereta proton'. Frasa ini terdiri dari cantuman nama am dan nama khas. Dalam contoh ini, 'nama am'nya ialah kereta dan 'nama khas'nya ialah proton.

Dalam bahasa Melayu, 'nama am' disebut dahulu diikuti dengan 'nama khas'. Tetapi dalam bahasa Inggeris, 'nama khas' disebut dahulu diikuti dengan 'nama am'. Iaitu strukturnya terbalik dari struktur bahasa Melayu.

Berikut ialah contoh dimana struktur terbalik itu ujud :

1. Apabila nama am disatukan dengan nama khas.
2. Apabila objek disatukan dengan cirinya.
3. Apabila objek disatukan dengan hal yang telah berlaku keatas objek itu dan dinyatakan secara pasif.
4. Nama tempat yang terdiri dari dua perkataan - nama am dan nama khas.
5. Nama benda yang terdiri dari dua perkataan.
6. Kepunyaan.
7. Nama acara.
8. Bahagian anggota badan.
9. Kedudukan.
10.Nama pertubuhan.
11.Nama kementerian.
12.Nama jawatan.
13.Soalan ringkas.
14.Masa.
15.Nama perniagaan.
16.Lebih dari 2 perkataan.
17.Tarikh.


1. Nama am disatukan dengan nama khas.

Dalam bahasa Melayu, nama am disebut dahulu.
Dalam bahasa Inggeris, nama khas disebut dahulu.


Melayu English
Kereta proton Proton car
Rumah teres Terrace house
Negara Islam Islamic country
Lautan pasifik Pacific ocean
Benua asia Asia continent
Kasut Bata Bata shoes
Gunung Kinabalu Kinabalu mountain

2. Apabila objek disatukan dengan cirinya

Dalam bahasa Melayu, apabila kita menyatukan objek dengan cirinya, kita menyebut objek dahulu diikuti dengan cirinya, tetapi dalam bahasa Inggeris kita menyebut ciri dahulu diikuti dengan objeknya.

Perhatian : Dalam bahasa Melayu, dalam menyatakan sifat atau ciri sesuatu objek, kadang-kadang kita menggunakan perkataan yang dan kadang-kadang tidak menggunakannya (disenyapkan).

English Melayu English Melayu English Melayu
Peaceful Aman Country Negara Peaceful country negara yang aman, negara aman
Nice Sedap Voice Suara Nice voice Suara yang sedap, suara sedap
Good Baik Friend Kawan Good friend Kawan yang baik, kawan baik
Lazy Malas Boy Budak The lazy boy Budak yang malas itu, budak pemalas
Tall Tinggi Building Bangunan Tall building Bangunan yang tinggi, bangunan tinggi
Smelly Berbau Clothes Pakaian Smelly clothes Pakaian yang berbau, pakaian berbau

Melayu English Melayu English Melayu English
Epal Apple Hijau Green Epal hijau Green apple
Budak Boy Nakal Naughty Budak nakal Naughty boy
Lukisan Drawing Cantik Beautiful Lukisan cantik Beautiful drawing
Bilik Room Besar big Bilik besar Big room
Kereta Car Kecil small Kereta kecil Small car
Negara Country Aman peaceful Negara yang aman Peaceful country
Guru Teacher Bagus good Guru yang bagus Good teacher
Hujan Rain Lebat heavy Hujan lebat Heavy rain
Lantai Floor Licin slippery Lantai licin Slippery floor

3. Apabila objek disatukan dengan hal yang telah berlaku keatas objek itu dan dinyatakan secara pasif

Dalam bahasa Melayu, nama am disebut dahulu.
Dalam bahasa Inggeris, hal yang berlaku disebut dahulu.


English Melayu English Melayu English Melayu
Car Kereta Steal Curi The stolen car Kereta yang dicuri itu
Camera Kamera Hide Sembunyi The hidden camera Kamera yang tersembunyi
Child Budak Abuse Dera The abused child Budak yang didera itu
Issue Isu Talk Cakap The much-talked issue Isu yang banyak diperkatakan itu
Topic Topik Mention Sebut The just-mentioned topic Tajuk yang baru disebut itu
Building Bangunan Demolish Runtuh The demolished building Bangunan yang diruntuhkan itu
Representative Wakil Elect Pilih The elected representative Wakil yang dipilih itu
Leader Ketua Appoint Lantik The appointed leader Ketua yang dilantik itu
Robber Perompak Arm Senjata The armed robber Perompak yang bersenjata itu
Software Perisian Install Pasang The installed softwares Perisian yang dipasang itu

4. Nama tempat yang terdiri dari dua perkataan - nama am dan nama khas

Dalam bahasa Melayu, nama am disebut dahulu.
Dalam bahasa Inggeris, nama khas disebut dahulu.

Melayu English Melayu English Melayu English
Selat straits Melaka Malacca Selat Melaka Malacca Straits
Gunung mountain Kinabalu Kinabalu Gunung Kinabalu Kinabalu Mountain
Benua continent Asia Asia benua Asia Asia continent
Korea Korea Selatan South Korea Selatan South Korea
Timur East Tengah Middle Timur Tengah Middle East

5. Nama benda yang terdiri dari dua perkataan

Dalam bahasa Melayu, nama yang lebih am disebut dahulu.
Dalam bahasa Inggeris, nama yang lebih khas disebut dahulu.

Melayu English Melayu English Melayu English
Kereta Car Polis Police Kereta polis Police car
Kereta Car Yang dicuri Stolen Kereta yang dicuri The stolen car
Projek Project Terbengkalai Abandoned Projek terbengkalai Abandoned project
Menara Tower Berkembar Twin Menara Berkembar Twin Towers
Masjid Mosque Negara National Masjid Negara National Mosque
Lebuhraya Highway Utara-Selatan North-South Lebuhraya Utara-Selatan North-South Highway

6. Kepunyaan

Dalam bahasa Melayu, benda yang dimiliki disebut dahulu.
Dalam bahasa Inggeris, pemilik disebut dahulu.

Melayu English Melayu English Melayu English
Saya My Buku Book Buku saya My book
Dia He Buku Book Buku dia His book
Kita We Buku Book Buku kita Our book
Mereka They Buku Book Buku mereka Their book
Awak You Buku Book Buku awak Your book
Ia It Ekor Tail Ekor dia Its tail

7. Nama acara

Dalam bahasa Melayu, nama yang lebih am disebut dahulu.
Dalam bahasa Inggeris, nama yang lebih khas disebut dahulu.

Melayu English Melayu English Melayu English
Piala Cup Monsun Monsoon Piala Monsun Monsoon Cup
Pestabola Tournament Merdeka Merdeka Pestabola Merdeka Merdeka Tournament
Piala Cup Davis Davis Piala Davis Davis Cup
Jelajah Tour Langkawi Langkawi Jelajah Langkawi Langkawi Tour
Piala Cup Suzuki Suzuki Piala Suzuki Suzuki cup
Piala Cup Dunia World Piala dunia World cup

8. Bahagian anggota badan

Dalam bahasa Melayu, anggota badan disebut dahulu.
Dalam bahasa Inggeris, pemilik anggota badan disebut dahulu.

Melayu English Melayu English Melayu English
Kaki Leg Ahmad Ahmad Kaki Ahmad Ahmad leg
Kepala Head Ikan Fish Kepala ikan Fish head
Gigi Teeth Kucing Cat Gigi kucing Cat teeth
Sayap Wing Burung Bird Sayap burung Bird wing
Belalai Trunk Gajah Elephant Belalai gajah Elephant trunk

9. Kedudukan

Dalam bahasa Melayu, nama yang lebih am disebut dahulu.
Dalam bahasa Inggeris, nama yang lebih khas disebut dahulu.

English Melayu English Melayu English Melayu
Back Belakang Door Pintu Back door Pintu belakang
Front Depan Window Tingkap Front window Tingkap depan
Top Atas Floor Tingkat Top floor Tingkat atas
Middle Tengah Row Baris Middle row Baris tengah
Left Kiri Edge Tepi Left edge Tepi kiri

10. Nama pertubuhan

Melayu English Melayu English Melayu English
Association Persatuan Chinese China Malaysian Chinese Association Persatuan Cina Malaysia
Congress Kongres Indian India Malaysian Indian Congress Kongres India Malaysia
Organisation Pertubuhan United Bersatu United Malay National Organisation Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu
Democratic Demokratik Action Tindakan Democratic Action Party Party Tindakan Demokratik
United Bersatu Nation Negara United Nations Negara-Negara Bersatu

11. Nama kementerian

Dalam bahasa Melayu, nama yang lebih am disebut dahulu.
Dalam bahasa Inggeris, nama yang lebih khas disebut dahulu.

Melayu English Melayu English Melayu English
Kementerian Ministry Pelajaran Education Kementerian Pelajaran Education Ministry
Ministry of Education
Kementerian Ministry Pertahanan Defence Kementerian Pertahanan Defence Ministry
Ministry of Defence
Kementerian Ministry Pertanian Agriculture Kementerian Pertanian Agriculture Ministry
Ministry of Agriculture
Kementerian Ministry Perhubungan Communication Kementerian Perhubungan Communication Ministry
Ministry of Communication
Kementerian Ministry Undang-undang Law Kementerian Undang-Undang Law Ministry
Ministry of Law

12. Nama jawatan

Dalam bahasa Melayu, nama yang lebih am disebut dahulu.
Dalam bahasa Inggeris, nama yang lebih khas disebut dahulu.

Melayu English Melayu English Melayu English
Kerani Clerk Akaun Accounts Kerani Akaun Accounts Clerk
Guru Teacher Sejarah History Guru Sejarah History Teacher
Juruteknik Technician Elektrik Electric Juruteknik Elektrik Electrical Technician
Jurulatih Coach Bolasepak Football Jurulatih bolasepak Football coach
Pemandu Driver Lori Lorry Pemandu lori Lorry driver

13. Soalan ringkas

Melayu English Melayu English Melayu English
Tingkat Floor Mana Which which floor ? Tingkat yang mana ?
Buku Book Apa What What book ? Buku apa ?
Buku Book Siapa Who Whose book ? Buku siapa ?
Jam Time Berapa What Pukul berapa ? What time ?
Dari From Mana Where Dari mana ? Where from ?
To Ke Mana Where Ke mana ? Where to ?

14. Masa

Melayu English Melayu English Melayu English
Minggu Week Lepas Last Minggu lepas Last week
Hari Day Sebelumnya Previous Hari sebelumnya Previous day
Bulan Month Depan Next Bulan depan Next month
Tahun-tahun Years Mendatang Future Tahun-tahun mendatang Future years
Abad Century Kedua-puluh 20th Abad ke-20 20th century

15. Nama perniagaan

Melayu English Melayu English Melayu English
Perniagaan Enterprise Ali Ali Perniagaan Ali Ali Enterprise

16. Lebih dari 2 perkataan :

English Melayu
Joint Action Committee Jawatankuasa Majlis Bersama
United Malay National Organisation Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu
Malaysian Chinese Association Persatuan China Nalaysia
Malaysian Indian Congress Kongres India Malaysia

17. Tarikh :

English Melayu
July 22, 2017 22 Julai 2017
August 31, 2017 31 Ogos 2017



...Kelas Mandarin / Al-Quran / English Dewasa DiRumah >> Maklumat Lanjut disini >> http://www.MyCambridge.blogspot.com



.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,227
Reaction score
3
Points
35
Berkata 'ialah/adalad/merupakan (dahulu)

Kadang-kadang kita mahu berkata seperti 'saya (dulu adalah) aktif dalam sukan' (satu bentuk 'aktif').

Dalam bahasa Melayu, perkataan 'ialah/adalah/merupakan' biasanya digunakan sebelum satu-satu fakta statik untuk menyatakan fakta statik tersebut.

Dalam bahasa Inggeris, adalah penting mengenalpasti masa sesuatu fakta, kerana dalam bahasa Inggeris ada sistem 'tense'.

Dalam bahasa Inggeris, perkataan yang boleh digunakan bagi bermaksud (dulu) adalah atau (dulu) ialah atau (dulu) merupakan ialah :

'Was'.
'Were'.

Perkataan-perkataan itu digunakan dalam struktur-struktur berikut :

1. (Objek) + 'was' + ('non-verb')
2. (Objek) + 'were' + ('non-verb')

Dalam bahasa Inggeris, ada satu 'tense' yang bermaksud 'dulu ialah/adalah/merupakan' iaitu :

'Past tense'.


1. Struktur : (Objek) + 'was' + ('non-verb')

Struktur ini berbentuk begini : (Objek) tertentu diikuti perkataan 'was' diikuti dengan perkataan ('non-verb') tertentu.

'Was' kadang-kadang bermaksud ialah, adalah dan merupakan, tapi bagi hal yang ujud pada masa lalu.

Struktur ini digunakan bagi :

1. Objek : 'I, he, she, it, this, that' dan lain-lain 'singular'.
2. Masa : 'Past tense' (Dahulu - hal itu ujud pada masa dahulu).
3. 'Non-verb' (bukan perbuatan).

English Melayu
I was a student of this school Saya (dulu) seorang pelajar sekolah ini
She was happy when she passed all tests Dia (dulu) gembira bila dia telah lulus semua ujian-ujian
He was active in sports Dia (dulu) aktif dalam sukan
It was my pet Ia (dulu) binatang peliharaan saya
Ali was bored with his old job Ali (dulu) bosan dengan kerja lamanya
I was a baby Saya (dahulu) seorang bayi
She was a man Dia (dahulu) seorang lelaki
He was a teacher Dia (dahulu) seorang guru
It was dangerous Ia (dahulu) merbahaya
This was not acceptable Ini (dahulu) tidak boleh diterima
That was in 1980 Itu pada tahun 1980
Ali was the winner Ali (dahulu) adalah pemenangnya
I was a baby, now I am an adult Saya (dulu) bayi, sekarang saya seorang dewasa
I was a student, now I am a teacher Saya (dulu) seorang pelajar, sekarang saya seorang guru
He was a single, now he is married Dia (dulu) seorang bujang, sekarang dia sudah berkahwin
Yes, he was Ya, betul dia (dulu)
She was a teacher, now she is retired Dia (dulu) seorang guru, sekarang dia telah bersara
It was small, now it is big Ia dulu kecil, sekarang ia besar
John was a baby John (dulu) seorang bayi
Malaysia was under British rule Malaysia (dulu) berada bawah pemerintahan British

Catitan :

- 1. Dalam bahasa Inggeris, perkataan 'was' tidak boleh disenyapkan.
- 2. Dalam bahasa Melayu, perkataan 'dulu' kadang-kadang disenyapkan.
- 3. Dalam bahasa Inggeris, apabila penutur menggunakan perkataan 'was', dia bermaksud hal itu adalah hal masa dahulu.

2. Struktur : (Objek) + 'were' + ('non-verb')

Struktur ini berbentuk begini : (Objek) tertentu diikuti perkataan 'were' diikuti dengan perkataan ('non-verb') tertentu.

'Were' kadang-kadang bermaksud ialah, adalah, merupakan, tapi bagi hal yang ujud pada masa lalu bagi objek 'you, plural'.

Struktur ini diguna bagi :

1. Objek : 'You, we, they, these, those' dan lain-lain 'plural'.
2. Masa : 'Past tense' (dahulu).
3. 'Non-verb' (bukan perbuatan).

English Melayu
Only you were doing it right Hanya awak (dulu) yang melakukannya dengan betul
They were thirsty at the time Mereka (dulu) haus pada masa itu
If I were an English teacher ... Kalau saya (dulu) seorang guru bahasa Inggeris ...
We were soldiers Kami (dulu) tentera
His chances were too narrow Peluang-peluangnya (dulu) terlalu sempit
You were a baby Awak (dahulu adalah) seorang bayi
We were classmates Kami (dahulu adalah) rakan sama kelas
They were teachers Mereka (dahulu) adalah para guru
Ali and Abu were criminals Ali dan Abu (dahulu) adalah penjenayah
Those were the days Itu (dahulu) adalah hari-harinya
These cats were mine Kucing-kucing ini (dahulu) adalah saya punya
Communists are and were cruels Komunis sekarang dan dahulu adalah kejam
You were a baby Awak dahulu adalah seorang bayi
You were a student of this school Awak dahulu adalah seorang pelajar sekolah ini
We were the winner last year Kita adalah pemenang pada tahun lepas
They were babies Mereka dahulu adalah bayi-bayi

Catitan :

- 1. Dalam bahasa Inggeris, perkataan 'were' tidak boleh disenyapkan.
- 2. Dalam bahasa Melayu, perkataan 'dulu' kadang-kadang disenyapkan.
- 3. Dalam bahasa Inggeris, apabila penutur menggunakan perkataan 'were', dia bermaksud hal itu adalah hal masa dahulu bagi objek 'I, plural'.

Ringkasan

Perkataan Struktur Objek Digunakan untuk... Tense (Masa) Bentuk
Was (Objek) + was + ('non-verb') I, singular Non-verb Past tense Aktif
Were (Objek) + were + ('non-verb') You, plural Non-verb Past tense Aktif




....Kelas Bahasa Inggeris Dewasa via WhatsApp Video Call / Online (RM69 shj setahun !)











.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,227
Reaction score
3
Points
35
Contoh menyatakan bentuk pasif

Contoh-contoh :

1. Struktur : (Objek) + 'am' + ('past participle')

Struktur ini berbentuk begini : (Objek) tertentu diikuti perkataan 'am' diikuti perkataan ('past participle') tertentu.

Struktur ini digunakan bagi :

1. Objek : I sahaja.
2. Sistem Masa ('Tense') : 'Present tense'.

Infinitive (English) Kata dasar (Melayu) English Melayu
Allow Izin I am allowed to enter Saya dibenarkan masuk
Add Tambah Sugar is added into this product Gula ditambah dalam produk ini
Bake Bakar The mixture is baked for three hours Campuran dibakar selama tiga jam
Call Panggil He is called to report every monday Dia dipanggil untuk melapur diri setiap isnin
End Tamat Usually the testing is ended after two minutes Biasanya ujian ditamatkan selepas dua minit
Know Kenal I am also known as Mr Y Saya juga dikenali sebagai Encik Y

Catitan :

- Dalam struktur ini, kombinasi 'am + (past participle)' bermaksud di(pasif) bagi objek 'I'.



....Tuisyen Muet Express 1 Bulan ->> www.MyCambridge.blogspot.com



.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,227
Reaction score
3
Points
35
Dalam bahasa Inggeris, berkata tidak boleh dilakukan menggunakan 2 perkataan :

1. 'No'.
2. 'Not'.

Catitan : Dalam konteks tertentu, perkataan-perkataan Inggeris diatas boleh bermakna bukan, iaitu perkataan atau frasa yang sama boleh bermakna tidak dan boleh bermakna bukan.


1. 'No'

'No' merupakan perkataan Inggeris paling ringkas yang bermakna tidak.

'No' tidak bergantung kepada mana-mana objek atau masa. Ia boleh berdiri dengan sendiri. Ia tidak menggunakan mana-mana struktur.

English Melayu
Nooooooo! Tidaaaaaak!
Are you happy ?
No Adakah awak suka ?
Tidak
Will you follow him ?
No Adakah awak akan ikut dia ?
Tidak
No sweat Tidak mengapa
Yes or no Ya atau tidak

2. Struktur 'Not' + ('non-verb')

English Melayu Catitan
Believe it or not Percayakannya atau tidak Bukan 'believe it or no'
Not important Tidak penting Bukan 'no important'
Not sure Tidak pasti Bukan 'no sure'
Not funny Tidak kelakar Bukan 'no funny'
Not always right Tidak sentiasa betul Bukan 'No always right'

Ringkasan

English Struktur Objek Masa Bentuk
No (Tidak berkenaan) (Tidak berkenaan) Mengikut subjek (Tidak berkenaan)
Not Not + (non-verb) (Tidak berkenaan) Mengikut subjek (Tidak berkenaan)




....Kelas English Dewasa (utk Kerja) & Al-Quran Online / DiRumah >> http://www.MyCambridge.blogspot.com




.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register