To Sell Kelas English DEWASA (Kerja) Tuisyen MUET, iELTS, SPM Ulangan, PT3/ Cuti Sekolah

CG Sponsors




akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,080
Reaction score
3
Points
35
LISTENING

Ramai gak yg kantoi kat listening,and I faham sbb listening ni CONFUSING.Dan tambah pulak dpt speaker yg keluarkan bunyi background je lebih,suara org tu tak dgr langsung.Lagilah.
My tip untuk listening ni,baca soalan yg u dpt dulu.Then dgr betul2 apa yg org tu ckp.Kalau I,I cheating sikit.I takde nak tunggu sampai dia kasi time nak jawab tu.Masa org tu tgh bercakap,masa tu la I tulis apa yg jawapan nak.So the best way is to read the question and dgr je keseluruhan recording tu sbb semuanya penting.And untuk listening ni,make sure u tak distracted,sbb ia memerlukan focus yg penuh.Kalau kita menjeling2 org kat sebelah sambil mendengar,otak kita takkan dpt la nak tangkap apa yg org tu ckp.Lepas tu mula la buat muka toya sambil ckp HA?HA?

Satu lagi pasal listening ni,ramai dari korang yg buat mistake homonyms.Apa benda ni?Well homonyms ni is bila kita confuse bila dgr perkataan yg sama bunyi,tapi LAIN MAKSUD.Pls be careful!Salah ni,salah la semua.

Contoh:
BARE and BEAR
BLEW and BLUE
Bunyi sama,tapi maksud lain kan?

Dan juga ejaan.Well untuk ni mcm mana I nak tolong,soalan dia I tak tau.The best way is to make sure u baca balik jawapan u and tgk ejaan tu betul ke tak.Selalunya lah,recording listening ni takde kasi ayat2 yg kita tak pernah dgr,selalunya perkataan common la jugak.So nak prepare listening ni,bnyk2 la baca surat khabar english,so anda akan familiar dgn perkataan2 yg ada.
Oh lupa,grammar jugak kalau boleh tolong check.Tapi soalan listening slalu nya mintak 5 perkataan maximum kan,so u guys tulis je balik apa yg u dgr
Contoh:

Soalan tanya:What was Aini doing when she got robbed by the men?
Jawapan:Aini was reading a book.
And pls make sure jawapan u LOGIK.
Contoh,org tu tgh ckp pasal kebakaran.So kalau nak tulis jawapan,tulis la "he blew off the fire",and bukan" he blue of the fire".Kan dah tak logik letak blue tu.
Or
"I will accept this payment",bukannya "I will except this paymentt".Kan salah.

So basically mcm tu jela.Hehehehe


OK,I rasa ini jelah tips2 yg I boleh kasi untuk exam muet nanti.I doakan yg terbaik untuk semua,semoga u all akan mendapat Band 4 dgn jayanya.Feel free to ask me anything in case u rasa apa yg I tulis ni tak mencukupi.Thanks for reading and good luck.You'll get Band 4 and above,Insya Allah :)



-->> Kursus Intensif MUET via Whatsapp / Online / Kelas ->> http://www.MyCambridge.blogspot.com



.
 
Sponsored Post

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,080
Reaction score
3
Points
35
Mengenali 'past participle'

Dalam bahasa Inggeris terdapat istilah 'Past Participle'.

Dalam bahasa Melayu tidak terdapat istilah yang sepadan dengan istilah ini.

Tiada garis panduan bagaimana untuk mengubah ejaan dari 'infinitive' (kata dasar) kepada 'Past Participle'. Cuma, biasanya bagi 'Regular verb', kita menambah 'ed' atau 'd' kepada ejaan 'infinitive' (kata dasar), sementara bagi 'Irregular verb', selain dari penambahan 'ed' dan 'd'. Selain dari itu, ada juga 'verb' yang tidak berubah dari 'infinitive'. Tiada garis panduan khusus, oleh itu anda perlu membiasakan diri membaca bacaan-bacaan dalam bahasa Inggeris.

'Past Participle' ialah satu sistem ejaan (dan sebutan) dimana ejaan 'kata dasar' ('infinitive') diubahsuai sedikit apabila :

1. Perbuatan/kejadian itu berlaku/terjadi dalam semua bentuk 'Active' (aktif) dalam semua 'perfect tense' iaitu 'Present Perfect tense', 'Past Perfect tense', 'Future Perfect tense' jika dinyatakan dalam bentuk 'active' (aktif) dan 'questions' (soalan/pertanyaan).

2. Perbuatan/kejadian itu berlaku/terjadi dalam semua bentuk 'Passive' (pasif) dalam semua 'tense' samada 'Present tense', 'Present perfect tense', 'Present Continuous tense', 'Present Perfect Continuous tense', 'Past tense', 'Past Continuous tense', 'Past Perfect tense', 'Past Perfect Continuous tense', 'Future tense', 'Future Continuous tense', 'Future perfect tense', 'Future Perfect Continuous tense'.

'Past participle' TIDAK digunakan jika :

1. Perbuatan/kejadian itu berlaku/terjadi dalam semua bentuk 'Active' (aktif) dalam 'continuous tense' iaitu 'Present continuous tense', 'Past continuous tense', 'Future continuous tense'.

2. Perbuatan/kejadian itu berlaku/terjadi dalam semua bentuk 'Active' (aktif) dalam 'simple tense' iaitu 'simple present tense', 'simple past tense', 'simple future tense'.

3. Perbuatan/kejadian itu berlaku/terjadi dalam semua bentuk 'questions' (soalan/pertanyaan) dalam 'simple tense' iaitu 'simple present tense', 'simple past tense', 'simple future tense'.

Ejaan 'past tense' dan 'Past Participle'

Dalam kebanyakan perkataan, ada ejaan bagi 'past tense' yang serupa dengan ejaan 'past participle' hingga menimbulkan sedikit kekeliruan, tapi ada juga ejaan bagi 'past tense' yang tidak sama dengan ejaan 'past participle'. Oleh itu, rajin-rajinlah membaca makalah bahasa Inggeris untuk dapatkan perbezaan antara 'past tense' dengan 'past participle'.

Berikut ialah beberapa contoh :

Melayu
(Kata Dasar) English
(infinitive) English
(past participle) English
(past tense)
Jalan Walk Walked Walked
Makan Eat Eaten Ate
Lari Run Ran Ran
Tidur Sleep Slept Slept
Kerja Work Worked Worked
Ajar Teach Taught Taught
Pandu Drive Driven Drove
Baca Read Read Read
Dengar Listen Listened Listened
Minum Drink Drunk Drank

Contoh berdasarkan perkataan dan 'tense':

Perkataan contoh : Eat (makan).

Bentuk Masa Objek Contoh Catitan
Aktif Present tense I. You. Singular. Plural Do/does eat (Tiada 'past participle')
Aktif Present continuous tense Am/Is/are eating (Tiada 'past participle')
Aktif Present Perfect tense Has/have eaten (Ada 'past participle')
Aktif Present Perfect Continuous tense Has/have been eating (Tiada 'past participle')
Negatif Present tense Don't/doesn't eat (Tiada 'past participle')
Negatif Present continuous tense Am/is/are eating (Tiada 'past participle')
Negatif Present Perfect tense Has/have eaten (Ada 'past participle')
Negatif Present Perfect Continuous tense Has/have been eating (Tiada 'past participle')
Pasif Present tense Do/does be eaten (Ada 'past participle')
Pasif Present continuous tense Am/is/are being eaten (Ada 'past participle')
Pasif Present Perfect tense Has/have been eaten (Ada 'past participle')
Pasif Present Perfect Continuous tense Has/have been being eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Present tense Don't/doesn't be eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Present continuous tense Am/is/are not being eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Present Perfect tense Has/have not been eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Present Perfect Continuous tense Has/have not been being eaten (Ada 'past participle')

Aktif Past tense Did eat (Tiada 'past participle')
Aktif Past continuous tense Was/were eating (Tiada 'past participle')
Aktif Past Perfect tense Had eaten (Ada 'past participle')
Aktif Past Perfect Continuous tense Had been eating (Tiada 'past participle')
Negatif Past tense Didn't eat (Tiada 'past participle')
Negatif Past continuous tense Was't/weren't eating (Tiada 'past participle')
Negatif Past Perfect tense Had not eaten (Ada 'past participle')
Negatif Past Perfect Continuous tense Had been eating (Tiada 'past participle')
Pasif Past tense Did be eaten (Ada 'past participle')
Pasif Past continuous tense Was/were being eaten (Ada 'past participle')
Pasif Past Perfect tense Had been eaten (Ada 'past participle')
Pasif Past Perfect Continuous tense Had been being eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Past tense Didn't be eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Past continuous tense Was/were not being eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Past Perfect tense Had not been eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Past Perfect Continuous tense Had not been being eaten (Ada 'past participle')

Aktif Future tense Will eat (Tiada 'past participle')
Aktif Future continuous tense Will be eating (Tiada 'past participle')
Aktif Future Perfect tense Will has/have eaten (Ada 'past participle')
Aktif Future Perfect Continuous tense Will have been eating (Tiada 'past participle')
Negatif Future tense Will not eat (Tiada 'past participle')
Negatif Future continuous tense Will not be eating (Tiada 'past participle')
Negatif Future Perfect tense Will not have eaten (Ada 'past participle')
Negatif Future Perfect Continuous tense Will not had been eating (Tiada 'past participle')
Pasif Future tense Will be eaten (Ada 'past participle')
Pasif Future continuous tense Will be being eaten (Ada 'past participle')
Pasif Future Perfect tense Will have been eaten (Ada 'past participle')
Pasif Future Perfect Continuous tense Will had been being eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Future tense Will not be eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Future continuous tense Will not being eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Future Perfect tense Will not have been eaten (Ada 'past participle')
Pasif Negatif Future Perfect Continuous tense Will not have been being eaten (Ada 'past participle')

Soalan : Aktif Present tense Do/does eat (Tiada 'past participle')
Soalan : Aktif Present continuous tense Am/Is/are eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Aktif Present Perfect tense Has/have eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Aktif Present Perfect Continuous tense Has/have been eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Negatif Present tense Don't/doesn't eat (Tiada 'past participle')
Soalan : Negatif Present continuous tense Am/is/are eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Negatif Present Perfect tense Has/have eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Negatif Present Perfect Continuous tense Has/have been eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Pasif Present tense Do/does be eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Present continuous tense Am/is/are being eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Present Perfect tense Has/have been eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Present Perfect Continuous tense Has/have been being eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Present tense Don't/doesn't be eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Present continuous tense Am/is/are not being eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Present Perfect tense Has/have not been eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Present Perfect Continuous tense Has/have not been being eaten (Ada 'past participle')

Soalan : Aktif Past tense Did eat (Tiada 'past participle')
Soalan : Aktif Past continuous tense Was/were eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Aktif Past Perfect tense Had eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Aktif Past Perfect Continuous tense Had been eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Negatif Past tense Didn't eat (Tiada 'past participle')
Soalan : Negatif Past continuous tense Was't/weren't eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Negatif Past Perfect tense Had not eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Negatif Past Perfect Continuous tense Had been eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Pasif Past tense Did be eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Past continuous tense Was/were being eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Past Perfect tense Had been eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Past Perfect Continuous tense Had been being eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Past tense Didn't be eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Past continuous tense Was/were not being eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Past Perfect tense Had not been eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Past Perfect Continuous tense Had not been being eaten (Ada 'past participle')

Soalan : Aktif Future tense Will eat (Tiada 'past participle')
Soalan : Aktif Future continuous tense Will be eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Aktif Future Perfect tense Will has/have eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Aktif Future Perfect Continuous tense Will have been eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Negatif Future tense Will not eat (Tiada 'past participle')
Soalan : Negatif Future continuous tense Will not be eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Negatif Future Perfect tense Will not have eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Negatif Future Perfect Continuous tense Will not had been eating (Tiada 'past participle')
Soalan : Pasif Future tense Will be eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Future continuous tense Will be being eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Future Perfect tense Will have been eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Future Perfect Continuous tense Will had been being eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Future tense Will not be eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Future continuous tense Will not being eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Future Perfect tense Will not have been eaten (Ada 'past participle')
Soalan : Pasif Negatif Future Perfect Continuous tense Will not have been being eaten (Ada 'past participle')


Komen

- Tidak pasti apakah fungsi/kebaikan menggunakan konsep 'past participle'. Nampaknya ia satu 'redundancy' (ada tapi tidak ada gunanya). Mungkin keujudannya disebabkan sejarah tapi nampaknya tidak relevan lagi.





....Kelas Bahasa Inggeris via Whatsapp utk Dewasa (Kerja/Muet) -> http://www.MyCambridge.blogspot.com






.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,080
Reaction score
3
Points
35
Mengenali 'objek' dan 'subjek'

Objek adalah ejaan dalam bahasa Melayu. Dalam bahasa Inggeris, ejaannya ialah 'object'.
Subjek adalah ejaan dalam bahasa Melayu. Dalam bahasa Inggeris, ejaannya ialah 'subject'.

'Objek' ialah 'benda' (kelihatan atau tidak).
'Subjek' ialah 'perkara' atau Hal yang diperkatakan.

Contoh 'objek' ialah 'rumah, dia, itu, dsb'.
Contoh 'subjek' ialah 'rumah yang cantik itu'.

Kedua-dua 'objek' dan 'subjek' boleh dibilang. Contohnya 'tiga buah rumah' dan 'empat perkara yang dibincangkan'.

Dalam 'subjek' biasanya ada 'objek' tetapi dalam 'objek' tidak ada 'subjek'.

'Objek' boleh menjadi 'subjek' tetapi 'subjek' tidak boleh menjadi 'objek'.


...Kelas Bahasa Inggeris Online / via Whatsapp Video Call



.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,080
Reaction score
3
Points
35
Berkata 'ialah/ adalah/ merupakan' (sekarang)




Kadang-kadang kita mahu menyatakan fakta statik (bukan perbuatan) ('non-verb') seperti perasaan, kedudukan, umur, sifat, perangai, keadaan dan sebagainya - bagi masa sekarang. Contohnya 'dia adalah seorang guru'.

Dalam menyatakan fakta statik - bagi masa sekarang -, kadang-kadang kita menggunakan perkataan ialah atau adalah atau merupakan, contohnya 'saya adalah pelajar sekolah ABC'.

Ada kalanya perkataan ialah atau adalah atau merupakan boleh ditinggalkan, contohnya 'saya seorang pelajar'.

Dalam bahasa Inggeris, adalah penting mengenalpasti masa ('tense') bagi 'ialah/adalah/merupakan' kerana ada sistem 'tense' dalam bahasa itu.

Dalam bahasa Inggeris, terdapat beberapa perkataan yang bermakna ialah/adalah/merupakan - bagi masa sekarang - dan ia mesti digunakan dalam menyatakan sesuatu fakta (tidak boleh ditinggalkan). Perkataan-perkataan itu (bagi masa sekarang) ialah :

'Am'
'Is'
'Are'

Perkataan-perkataan itu digunakan dalam struktur berikut :

1. (Objek) + 'am' + ('non-verb').
2. (Objek) + 'is' + ('non-verb').
3. (Objek) + 'are' + ('non-verb').

Dalam bahasa Inggeris, 'am', 'is', 'are', 'was', 'were' dipanggil verb 'to be'.


1. Struktur : (Objek) + 'am' + ('non-verb')

'Am' boleh bermakna ialah atau adalah atau merupakan.

'Am' digunakan bagi 2 keadaan :

1. Objek : 'I' sahaja.
2. Masa : 'Present tense' (sekarang - fakta itu ujud sekarang).

Contoh :

English Melayu Catitan
I am a teacher Saya (adalah) seorang guru (Sekarang saya seorang guru)
I a teacher (Salah) (Salah kerana 'am' tidak disebut)
I am happy Saya gembira (Sekarang saya gembira)
I happy (Salah) (Salah kerana tiada 'am')
Yes, I am Ya, saya Betul
Yes, I (Salah) (Salah kerana 'am' tidak disebut)
I am a teacher in 1970 Saya seorang guru pada tahun 1970 (Salah sebab masanya bukan sekarang)
I am satisfied Saya puashati Betul
I am sad Saya sedih Betul
I sad (Salah) (Salah kerana 'am' tidak disebut)
I am sure Saya pasti
I am bored Saya bosan
I am busy Saya sibuk
I am full Saya kenyang
I am thirsty Saya haus
I am tired Saya penat
I am annoyed Saya rasa terganggu
i am scared Saya takut
I am use to Saya dah biasa
I am lonely Saya kesunyian
I am afraid Saya takut
I am worry Saya bimbang
I am tired Saya penat

Catitan :

- 1. Dalam bahasa Inggeris, perkataan 'am' tidak boleh disenyapkan.
- 2. Dalam bahasa Melayu, perkataan 'ialah/adalah/merupakan' biasanya disenyapkan.

2. Struktur : (Objek) + 'is' + ('non-verb')

'Is' juga boleh bermakna ialah atau adalah atau merupakan.

Struktur ini digunakan bagi 2 keadaan :

1. Objek : 'He, she, it, this, that' dan 'singular' (apa-apa yang bilangannya hanya satu dan kurang).
2. Masa : 'Present tense' (sekarang - fakta yang disebut itu ujud pada masa sekarang).

English Melayu Catitan
He is a prefect Dia (ialah) seorang pengawas (Sekarang dia seorang pengawas)
He a prefect (Salah) (Salah kerana 'is' tidak disebut)
He prefect (Salah) (Salah kerana 'is' tidak disebut)
Yes, he is Ya, dia
She is tall Dia (adalah) tinggi (Sekarang dia tinggi)
She tall (Salah)
It is a snake Itu (ialah) seekor ular
It snake (Salah)
John is a boy John ialah seorang budak lelaki
The cat is male Kucing itu (adalah) jantan
This show is good Pertunjukan ini (adalah) bagus
Malaysia is a peaceful country Malaysia (adalah) sebuah negara yang aman

Catitan :

- 1. Dalam bahasa Inggeris, perkataan 'is' tidak boleh disenyapkan.
- 2. Dalam bahasa Melayu, perkataan 'ialah/adalah/merupakan' biasanya disenyapkan.

3. Struktur : (Objek) + 'are' + ('non-verb')

'Are' juga boleh bermakna ialah atau adalah atau merupakan.

'Are' digunakan bagi 2 keadaan :

1. Objek : 'You, we, they, those, these' dan 'plural' (apa-apa yang bilangannya lebih dari satu).
2. Masa : 'Present tense' (sekarang - fakta yang dinyatakan itu ujud pada masa sekarang).

English Melayu Catitan
You are guilty Awak (adalah) bersalah
You guilty (Salah)
You are clever Awak (adalah) pandai
You clever (Salah)
No, you are wrong Tidak, awak (adalah) salah
We are Malaysians Kami (adalah) orang Malaysia
They are the winner Mereka (adalah) pemenangnya

Catitan :

- 1. Dalam bahasa Inggeris, perkataan 'are' tidak boleh disenyapkan.
- 2. Dalam bahasa Melayu, perkataan 'ialah/adalah/merupakan' biasanya disenyapkan.

Ringkasan

Perkataan Objek Masa
Am I Present tense
Is Singular Present tense
Are You, plural Present tense




....Kelas English Dewasa SPM/Muet/iELTS / utk Kerja atau Bisnes ->> http://www.MyCambridge.blogspot.com



.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register