BTC USD 26,850.6 Gold USD 1,960.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Santai Kelas Bahasa Mandarin

Sponsored Post

stennian

Active Member
Messages
1,739
Joined
Feb 2, 2013
Messages
1,739
Reaction score
451
Points
41
Salam semua.

hari ni satu lagi word yang senang nak dipraktis dan guna. Kalau tak dapat praktis tu, biasa nya sebab kita malu je nak guna. Kena buang sifat malu dalam belajar. Cakap mix mix pun tak apa.

yao = mahu / want. Bunyi dia macam yau.
Bu yao = tak mahu / dont want. Bunyi dia pu yau.


contoh ayat :

ahmad : bos, wo yau naik gaji. Ok tak?
Boss : shen me? Company talak untung la.

boss : ahmad, ni yao OT ma?
Ahmad : bu yao boss. Wo yao balik rumah.

contoh ayat topik makan. Bila kita gabung dengan word3 yang kita dah belajar lepas lepas, lagi menarik.

ahmad : ni chi le ma? (Awak makan sudah ke?)
Kawan : chi le. (Makan sudah)
Ahmad : chi shen me?
Kawan : chi fan (makan nasi)
Ahmad : chi na li?
Kawan : mcd.
Ahmad : ooo
Kawan : ahmad, ni chi le ma ?
ahmad : belum (yang ni kita belajar nanti)
Kawan : ni yao chi shen me? (Awak nak makan apa?)
Ahmad : wo yao chi burger (saya nak makan burger)
Kawan : ni yao chi na li? (Awal nak makan mana?)
Ahmad : mcd

Sekian. Nampak tak dengan 3 4 words pun dah boleh praktis banyak dengan kawan2 cina atau sesiapa sahaja.

yang penting jangan malu.
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
405,850
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
405,850
Reaction score
28,306
Points
2,836
Awards
2
Salam semua.

hari ni satu lagi word yang senang nak dipraktis dan guna. Kalau tak dapat praktis tu, biasa nya sebab kita malu je nak guna. Kena buang sifat malu dalam belajar. Cakap mix mix pun tak apa.

yao = mahu / want. Bunyi dia macam yau.
Bu yao = tak mahu / dont want. Bunyi dia pu yau.


contoh ayat :

ahmad : bos, wo yau naik gaji. Ok tak?
Boss : shen me? Company talak untung la.

boss : ahmad, ni yao OT ma?
Ahmad : bu yao boss. Wo yao balik rumah.

contoh ayat topik makan. Bila kita gabung dengan word3 yang kita dah belajar lepas lepas, lagi menarik.

ahmad : ni chi le ma? (Awak makan sudah ke?)
Kawan : chi le. (Makan sudah)
Ahmad : chi shen me?
Kawan : chi fan (makan nasi)
Ahmad : chi na li?
Kawan : mcd.
Ahmad : ooo
Kawan : ahmad, ni chi le ma ?
ahmad : belum (yang ni kita belajar nanti)
Kawan : ni yao chi shen me? (Awak nak makan apa?)
Ahmad : wo yao chi burger (saya nak makan burger)
Kawan : ni yao chi na li? (Awal nak makan mana?)
Ahmad : mcd

Sekian. Nampak tak dengan 3 4 words pun dah boleh praktis banyak dengan kawan2 cina atau sesiapa sahaja.

yang penting jangan malu.

Nanti minta TT @Xploit Machine update posting sebegini kat 1st post 😄
 
Sponsored Post

Top
Log in Register