- Joined
- Nov 29, 2007
- Messages
- 85,652
- Reaction score
- 1,894
- Points
- 591
SEBUT sahaja keju, pasti sesiapa sahaja akan terbayang sejenis makanan berasaskan susu yang diproses menjadi separa kental. Ia merupakan antara makanan ruji masyarakat Barat dan kerana itulah ia boleh ditemui dalam banyak jenis sajian Barat. Misalnya, ia sering ditemui dalam spageti, roti, salad dan kek.
Mungkin kerana ketulan berwarna kuning susu ini berasal dari Eropah maka ia begitu sinonim dengan sajian tersebut. Nama keju itu sendiri berasal daripada bahasa Portugis iaitu queijo. Susu yang sering digunakan untuk menghasilkannya adalah susu lembu. Selain itu, susu kambing, keldai, kuda, unta dan kerbau juga boleh digunakan untuk menghasilkan keju.
Tetapi percayakah anda, keju juga boleh dihasilkan di negara beriklim tropika seperti Malaysia? Lebih membanggakan ia dihasilkan oleh anak tempatan di Pulau Langkawi, Kedah.
Pemilik perusahaan keju tersebut menamakan perniagaannya Friendly Farms Sdn. Bhd. yang terletak di P.T. No. 301, Lot 1218, HS (M) 23-89, Kampung Nyior Chabang, Mukim Bohor, Langkawi. Seorang wanita tempatan, Norzana Ghazali, 25, bersama suaminya, Michael Bruschi, 53, mengusahakannya sejak dua bulan lalu.
Semasa dalam perjalanan ke tempat yang dituju, saya mula membayangkan apa yang bakal dilihat.
Di sebuah bangunan operasi berlatar belakang kawasan ragut yang hijau dengan dipenuhi lembu dan kerbau, saya mula mengatur langkah memasuki premis itu.
Kedatangan penulis dan jurugambar disambut mesra oleh Michael Bruschi yang berasal dari San Marino, Itali. Beliau yang bertubuh besar memakai baju-t putih berkolar, berseluar panjang dan mengenakan apron putih bersih di pinggang. Dengan nada suara yang ceria dan mesra, beliau menjemput kami masuk ke dalam premisnya.
Michael Bruschi atau lebih mesra dipanggil Mike telah menyiapkan persediaan awal proses membuat keju mozarela untuk ditunjukkan kepada kami.
Ketika itu, isterinya, Norzana atau Yana tiada di premis kerana telah keluar awal pagi untuk menghantar tempahan pelanggan di sekitar pulau legenda itu dan akan pulang dalam masa dua jam lagi.
kena try nie...
Mungkin kerana ketulan berwarna kuning susu ini berasal dari Eropah maka ia begitu sinonim dengan sajian tersebut. Nama keju itu sendiri berasal daripada bahasa Portugis iaitu queijo. Susu yang sering digunakan untuk menghasilkannya adalah susu lembu. Selain itu, susu kambing, keldai, kuda, unta dan kerbau juga boleh digunakan untuk menghasilkan keju.
Tetapi percayakah anda, keju juga boleh dihasilkan di negara beriklim tropika seperti Malaysia? Lebih membanggakan ia dihasilkan oleh anak tempatan di Pulau Langkawi, Kedah.
Pemilik perusahaan keju tersebut menamakan perniagaannya Friendly Farms Sdn. Bhd. yang terletak di P.T. No. 301, Lot 1218, HS (M) 23-89, Kampung Nyior Chabang, Mukim Bohor, Langkawi. Seorang wanita tempatan, Norzana Ghazali, 25, bersama suaminya, Michael Bruschi, 53, mengusahakannya sejak dua bulan lalu.
Semasa dalam perjalanan ke tempat yang dituju, saya mula membayangkan apa yang bakal dilihat.
Di sebuah bangunan operasi berlatar belakang kawasan ragut yang hijau dengan dipenuhi lembu dan kerbau, saya mula mengatur langkah memasuki premis itu.
Kedatangan penulis dan jurugambar disambut mesra oleh Michael Bruschi yang berasal dari San Marino, Itali. Beliau yang bertubuh besar memakai baju-t putih berkolar, berseluar panjang dan mengenakan apron putih bersih di pinggang. Dengan nada suara yang ceria dan mesra, beliau menjemput kami masuk ke dalam premisnya.
Michael Bruschi atau lebih mesra dipanggil Mike telah menyiapkan persediaan awal proses membuat keju mozarela untuk ditunjukkan kepada kami.
Ketika itu, isterinya, Norzana atau Yana tiada di premis kerana telah keluar awal pagi untuk menghantar tempahan pelanggan di sekitar pulau legenda itu dan akan pulang dalam masa dua jam lagi.
kena try nie...