Kedai Runcit / Peruncitan

CG Sponsors




shahif

Fun Poster
Joined
Jan 20, 2007
Messages
684
Reaction score
1
Points
15
Salam,

Ada sesiapa tak yang penah buka kedai runcit? Aku nak tau ok ke kedai runcit ni?
1) dari segi keuntungan
2) persaingan dengan hypermarket
3) strategi untuk pastikan kedai runcit kita terus maju
4) Masalah2 yg sering berlaku..

Terima kasih kepada yg sudi berkongsi pengalaman...
 
Sponsored Post

WMComm

CG Top Poster Club
Joined
Jan 10, 2008
Messages
22,845
Reaction score
95
Points
120
wslm tuan tanah.
setiap biz ada baik n buruk,ada untung n rugi.

pertama,modal mencukupi utk cover 3 bulan sale2 jika sales x ok???kalau ada cun.barang2 semua term.minima 1bulan.so kalau rolling baik,semua akan ok.atas kertas je.

kedua,lokasi.elakkan berdekatan pasaraya.kalau dapatla.dan lg ok kalau dalam taman perumahan.insyaALLAh.

strategi,kena ada.plan baik2.ikut pemerhatian aku,kenapa kedai runcit acheh ramai org dtg?pelaris?mayb ada n mayb xde.pemerhatian aku,kedai mereka barang banyak2.tersusun.ada gak x tersusun.lampu terang benderang.so customer lalu pun terpikat dengan keadaan kedai mereka.itu antara strategi mereka.

harga jangan melampau sangat.customer akan lari.mereka dah advance.

ada kerja sket.nnt sambung.sekadar pandangan aku.
 

shahif

Fun Poster
Joined
Jan 20, 2007
Messages
684
Reaction score
1
Points
15
wslm tuan tanah.
setiap biz ada baik n buruk,ada untung n rugi.

pertama,modal mencukupi utk cover 3 bulan sale2 jika sales x ok???kalau ada cun.barang2 semua term.minima 1bulan.so kalau rolling baik,semua akan ok.atas kertas je.

kedua,lokasi.elakkan berdekatan pasaraya.kalau dapatla.dan lg ok kalau dalam taman perumahan.insyaALLAh.

strategi,kena ada.plan baik2.ikut pemerhatian aku,kenapa kedai runcit acheh ramai org dtg?pelaris?mayb ada n mayb xde.pemerhatian aku,kedai mereka barang banyak2.tersusun.ada gak x tersusun.lampu terang benderang.so customer lalu pun terpikat dengan keadaan kedai mereka.itu antara strategi mereka.

harga jangan melampau sangat.customer akan lari.mereka dah advance.

ada kerja sket.nnt sambung.sekadar pandangan aku.
thank bro for the info..

menarik juga kedai runcit acheh ni.. nak kena belajar strategi dengan dorang ni..

lampu terang menderang tu utk apa? aku tgk kedai cina suram jer sbb barang terlampau byk tapi org datang je.

melampau camner tu? harga aku rasa bayk bergantng pd supplier..kalo supplier bagi mahal terpaksa la jual mahal.. dan kebanyakan supplier cha ya nun alif aku dengar tolak mahal kat peniaga cam kita
 

kancil biru

Legendary Member
Joined
Apr 4, 2008
Messages
11,641
Reaction score
1,099
Points
191
ehhh kedai runcit nie rumit keje dia.. margin lak kecik... hanya cukup cukup makan. duit untung boleh bayar sewa umah n kedai n belanja sikit.. baki sikit sanagt yg tinggal
 

shahif

Fun Poster
Joined
Jan 20, 2007
Messages
684
Reaction score
1
Points
15
ehhh kedai runcit nie rumit keje dia.. margin lak kecik... hanya cukup cukup makan. duit untung boleh bayar sewa umah n kedai n belanja sikit.. baki sikit sanagt yg tinggal
ni yg tak best ni hehe
 

bumantara

Active Member
Joined
Nov 10, 2007
Messages
1,556
Reaction score
2
Points
25
kedai runcit nk cari tapak susah gk
untung pun kecik
 

acib

Active Member
Joined
Dec 5, 2007
Messages
2,403
Reaction score
1
Points
25
kedai runcit eh, hurm, margin kecik bro, baek open restaurant
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
30,748
Reaction score
1,414
Points
201
cam ne nak dapatkan suppleyer aa? byk brg2 tu jenuh nak cari semua suppleyer
 

kancil biru

Legendary Member
Joined
Apr 4, 2008
Messages
11,641
Reaction score
1,099
Points
191
sullier x da masalah .. setelah kita buka kedai runcit. berlambak supplier cari kita.. cuma ada barang awal awal nie kena bayar cash.. dh lebih setahun meniaga baru mereka bagi utang
 
Sponsored Post
Top
Log in Register