Kecederaan Ligamen Lutut (Anterior Cruciate Ligament)

CG Sponsors




erishah

Active+ Member
Joined
Oct 16, 2010
Messages
2,891
Reaction score
19
Points
25
berapa lama operation ambil masa?
punca kecederaan sbb apa ya?
boleh cerita dari start kena smpai start physio. mungkin boleh jd rujukan kepada individu yg mengalami masalah yg sama :D:D:D:D
Secara ringkas cerita ACL aku:

Tahun 2013 main bola, akibat body contact dgn pemain lain, kaki lock kt tanah, dia tolak dari tepi..pprrraapp bunyi..jatuh, lutut bengkak terus. Terus xdpt main.

Rehat 2 3 bulan, cuba main balik, prraappp, jd lg..

Rehat balik 2 3 bulan, berurut dan buat rawatan alternatif, katanya ada jin dekat pdg tu..dh buat tu..cuba main balik..sama jgk..

Kemudian xtahan dh, pegi klinik cek, 2 3 kali pegi baru mtk buat surat referral letter utk pegi hospital bahagian ortopedik.

Buat MRI tahun 2014, doc suruh operate, kos 25k-30k, hosp pantai. Tp xoperate masa xsesuai. Cuba pula prolotherapy. Inject di lutut.

Buat prolotherapy dlm 4 kali, dua injection luar, dua injections dlm Acl. Dpt rasa lutut jadi ketat tp sedikit shja. Still longgar. Kos 4 injections dlm Rm800. Selang dua bulan buat.

Kemudian ambil keputusan operate tahun 2015 di hosp KPJ, 27k sekali physio. Physio ni boleh belajar dan buat di rumah. Google step by step kalau nk jimat kos. Yg penting jgn bengkok full dlm masa 6 mggu.

Operate ambil masa dlm 2 jam lebih, dia bg bius belakang badan utk bg half paralysed, so xrasa apa2 time operate. Kemudian ada option utk tido atau x. Aku tido ngeri nk tgok:))

Habis operate masih dlm separa sedar, lemah, sehari lepas tu baru dpt rasa skit2. Kesakitan tu ikut tahap ketahanan masing2. Ada rasa normal, ada rasa sgt sakit.

Tongkat diberi, masuk dlm bil. Knee brace pun sama. Masa physio diorg akan ajar guna tongkat. Physio pulak ikut step by step. So jgn risau x sakit pun.

Makan rasanya xpantang,makan apa nak. Lutut akan bengkak mcm bola golf. Doc kata mmg normal. Kemudian kaki pn akan start mengecil. Nnti lama2 dia akan jd normal balik. Tp physio kena selalu buat.

Kemudian lepas physio letak ais bg redakan bengkak. Boleh makan supplement utk lutut bg cepat sembuh. Pati ikan ke, glucosamine ke..

Aku nasihatkan kuatkan kaki sebulan sebelum operate, peha dan betis. Sbb ia sgt membantu utk pulih dgn cepat, selain support lutut yg lemah lepas op.

Itu saja coretan saya.Sekian
 
Sponsored Post

razzmatazz5637

Active Member
Joined
Sep 30, 2013
Messages
1,328
Reaction score
198
Points
33
Secara ringkas cerita ACL aku:

Tahun 2013 main bola, akibat body contact dgn pemain lain, kaki lock kt tanah, dia tolak dari tepi..pprrraapp bunyi..jatuh, lutut bengkak terus. Terus xdpt main.

Rehat 2 3 bulan, cuba main balik, prraappp, jd lg..

Rehat balik 2 3 bulan, berurut dan buat rawatan alternatif, katanya ada jin dekat pdg tu..dh buat tu..cuba main balik..sama jgk..

Kemudian xtahan dh, pegi klinik cek, 2 3 kali pegi baru mtk buat surat referral letter utk pegi hospital bahagian ortopedik.

Buat MRI tahun 2014, doc suruh operate, kos 25k-30k, hosp pantai. Tp xoperate masa xsesuai. Cuba pula prolotherapy. Inject di lutut.

Buat prolotherapy dlm 4 kali, dua injection luar, dua injections dlm Acl. Dpt rasa lutut jadi ketat tp sedikit shja. Still longgar. Kos 4 injections dlm Rm800. Selang dua bulan buat.

Kemudian ambil keputusan operate tahun 2015 di hosp KPJ, 27k sekali physio. Physio ni boleh belajar dan buat di rumah. Google step by step kalau nk jimat kos. Yg penting jgn bengkok full dlm masa 6 mggu.

Operate ambil masa dlm 2 jam lebih, dia bg bius belakang badan utk bg half paralysed, so xrasa apa2 time operate. Kemudian ada option utk tido atau x. Aku tido ngeri nk tgok:))

Habis operate masih dlm separa sedar, lemah, sehari lepas tu baru dpt rasa skit2. Kesakitan tu ikut tahap ketahanan masing2. Ada rasa normal, ada rasa sgt sakit.

Tongkat diberi, masuk dlm bil. Knee brace pun sama. Masa physio diorg akan ajar guna tongkat. Physio pulak ikut step by step. So jgn risau x sakit pun.

Makan rasanya xpantang,makan apa nak. Lutut akan bengkak mcm bola golf. Doc kata mmg normal. Kemudian kaki pn akan start mengecil. Nnti lama2 dia akan jd normal balik. Tp physio kena selalu buat.

Kemudian lepas physio letak ais bg redakan bengkak. Boleh makan supplement utk lutut bg cepat sembuh. Pati ikan ke, glucosamine ke..

Aku nasihatkan kuatkan kaki sebulan sebelum operate, peha dan betis. Sbb ia sgt membantu utk pulih dgn cepat, selain support lutut yg lemah lepas op.

Itu saja coretan saya.Sekian
Terbaik cerita tuan.
Boleh jadi info kepada user yang ada pengalaman yang sama :)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock
 

ramos

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
6,998
Reaction score
229
Points
73
camne nak tau kita kena acl ye? sbb skang aku rasa sakit kat lipatan celah paha bila sujud dan nak bangun. pastu kalo cangkung lama2 mesti rasa lenguh giler kat sebelah kaki tu. kes main badminton nye psl la ni
 

erishah

Active+ Member
Joined
Oct 16, 2010
Messages
2,891
Reaction score
19
Points
25
camne nak tau kita kena acl ye? sbb skang aku rasa sakit kat lipatan celah paha bila sujud dan nak bangun. pastu kalo cangkung lama2 mesti rasa lenguh giler kat sebelah kaki tu. kes main badminton nye psl la ni
Ap yg ko rasa tu mungkin meniscus tear..acl ni kalau lutut rasa longgar..
 

ramos

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
6,998
Reaction score
229
Points
73
Ap yg ko rasa tu mungkin meniscus tear..acl ni kalau lutut rasa longgar..
Owh tq bro :)cgrock simptom2 dia dah btol aku google td, nsib baik bkn acl fuhhh
 

onlyone

Fun Poster
Joined
May 29, 2015
Messages
828
Reaction score
2
Points
15
acl memang sakit, sblum sukan warm up btul2, sape aktif biasalah urat tegang2 semua memang kena gi urut, kalau yg sakit2 tu lpas urut oklah tapi kalau x baik boleh gi urut akunpuntur, ikut pgalaman teman tukang urut melayu mahir urat2 sarah dan btulkn tulang tapi akupuntur cina dia akn tekan pd tulang dimana saraf halus ditulang utk cr punca sakit, byk kali buat kt pinggang memang berkesan hanya tekan kt titik akunpuntur kalau ada masalah memang rasa sakit tapi lpas 2-3 sesi pulih sepenuhnya so gabungan melayu dan akupunturcina memang terbaik
 
Last edited:

erishah

Active+ Member
Joined
Oct 16, 2010
Messages
2,891
Reaction score
19
Points
25
Owh tq bro :)cgrock simptom2 dia dah btol aku google td, nsib baik bkn acl fuhhh
Boleh g buat mri..operate repair meniscus.. Cegah sblm trlmbt..sebab injury ni berkait rapat..mula2 sakit situ sini smpi la ke ACL..
 

razzmatazz5637

Active Member
Joined
Sep 30, 2013
Messages
1,328
Reaction score
198
Points
33
acl memang sakit, sblum sukan warm up btul2, sape aktif biasalah urat tegang2 semua memang kena gi urut, kalau yg sakit2 tu lpas urut oklah tapi kalau x baik boleh gi urut akunpuntur, ikut pgalaman teman tukang urut melayu mahir urat2 sarah dan btulkn tulang tapi akupuntur cina dia akn tekan pd tulang dimana saraf halus ditulang utk cr punca sakit, byk kali buat kt pinggang memang berkesan hanya tekan kt titik akunpuntur kalau ada masalah memang rasa sakit tapi lpas 2-3 sesi pulih sepenuhnya so gabungan melayu dan akupunturcina memang terbaik
betul2 :)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock
 

e_yoi

Fun Poster
Joined
Jan 5, 2011
Messages
351
Reaction score
3
Points
15
dah setahun aku operate acl alhamdulillah bole bersukan balik tapi berkayuh je la nak main bola aku agak goyang skit sbb trauma dan aku dpt rasekn lutut aku ni pon x kuat sgt sbb aku malas nk buat fisio huhuhu
 

zaberi

Active Member
Joined
Jan 15, 2008
Messages
2,087
Reaction score
35
Points
30
kedua2 lutut aku sakit sangat. pagi2 bangun tidor lagi terasa. nak start moto sakit. nak naik tangga... adus

umur 40. baru tahu kesannya. masa remaja aktif rugby, jugging, renang, futsal, bola... hmmm

skrg makan supliment
 
Sponsored Post
Top
Log in Register