BTC USD 16,963.5 Gold USD 1,797.94
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kebaikan dan Keburukan Counter Offer untuk kerjaya anda

MuslimProgrammer

Legendary Member
gem
Messages
10,463
Joined
Apr 30, 2014
Messages
10,463
Reaction score
2,688
Points
261
Awards
1
salam.... nak tanya la... kalau korang la...

ada offer dari company baru yg menawarkan gaji RM800 lebih tinggi dari company sekarang..

tapi bila company sekarang tahu kita nak resign,, dia counter-offer dengan menaikkan gaji kita sebanyak RM4000 lebih ..

cerita ni dgr mcm gil4 b4b1.... tapi kalau la betul2 korang dpt counter offer dengan kenaikan gaji 4k lebih (contoh skrg gaji 6k...naik lg 4k, totalnya jadi 10k)...

dalam kebanyakan artikel di google...katanya jgn accept sebarang counter-offer

tp kalau korang berada dlm keadaan di atas, korang terima tak?
 
Last edited:
Sponsored Post

tr4falgar

Legendary Member
gem
Messages
10,346
Joined
Oct 14, 2012
Messages
10,346
Reaction score
1,326
Points
206
salam.... nak tanya la... kalau korang la...

ada offer dari company baru yg menawarkan gaji RM800 lebih tinggi dari company sekarang..

tapi bila company sekarang tahu kita nak resign,, dia counter-offer dengan menaikkan gaji kita sebanyak RM4000 lebih ..

mcm cerita ni dgr mcm gil4 b4b1.... tapi kalau la betul2 korang dpt counter offer dengan kenaikan gaji 4k lebih (contoh skrg gaji 6k...naik lg 4k, totalnya jadi 10k)...

dalam kebanyakan artikel di google...katanya jgn accept sebarang counter-offer

tp kalau korang berada dlm keadaan di atas, korang terima tak?
banyak bebeno kaunternya.. mcm tak logik, pada pandangan den mesti kene push buat keje lebih nnt tu.. keje kene setimpal ngan gaji kan.. 🤭
 

GamezStar

CG Top Poster Club
gem
Messages
41,203
Joined
Jul 1, 2008
Messages
41,203
Reaction score
4,286
Points
261
Awards
1
salam.... nak tanya la... kalau korang la...

ada offer dari company baru yg menawarkan gaji RM800 lebih tinggi dari company sekarang..

tapi bila company sekarang tahu kita nak resign,, dia counter-offer dengan menaikkan gaji kita sebanyak RM4000 lebih ..

mcm cerita ni dgr mcm gil4 b4b1.... tapi kalau la betul2 korang dpt counter offer dengan kenaikan gaji 4k lebih (contoh skrg gaji 6k...naik lg 4k, totalnya jadi 10k)...

dalam kebanyakan artikel di google...katanya jgn accept sebarang counter-offer

tp kalau korang berada dlm keadaan di atas, korang terima tak?

bole terima kalau ada offer letter counter offer.. klu sembang mulut.. bgtau bos sila die
 

MuslimProgrammer

Legendary Member
gem
Messages
10,463
Joined
Apr 30, 2014
Messages
10,463
Reaction score
2,688
Points
261
Awards
1
banyak bebeno kaunternya.. mcm tak logik, pada pandangan den mesti kene push buat keje lebih nnt tu.. keje kene setimpal ngan gaji kan.. 🤭

tapi andai kata dia ckp beban kerja sama je mcm biasa... kerja je sungguh2 sepertimana yg kita selalu buat....jgn risau psl kena double kerja..

so agak2 nak terima tak?
 
Last edited:

GamezStar

CG Top Poster Club
gem
Messages
41,203
Joined
Jul 1, 2008
Messages
41,203
Reaction score
4,286
Points
261
Awards
1
tapi andai kata dia ckp beban kerja sama je mcm biasa... kerja je sungguh2 sepertimana yg kita buat....jgn risau psl kena double kerja..

so agak2 nak terima tak?

kita kerja sebb nak cari income lebih.. so jawapannya terima je kaunter offer
 

dausbiz

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
53,685
Paid Membership
Joined
Apr 27, 2015
Messages
53,685
Reaction score
2,107
Points
656
Awards
1
Sekarang tanya pada diri masih nak stay atau terus ke company baru

Bab duit nie bukan keja saja leh duit banyak lagi cara biz ke freelancer ke

Tapi bab keje nie kalau leh cari tempat yang paling best tak kira tempat baru atau lama

Sebab tue tempat cari makan

Kalau toksik cepat cepat blah
 

fredo

Super Active Member
Messages
5,835
Joined
Nov 17, 2007
Messages
5,835
Reaction score
182
Points
83
bagi saya, satu org pergi company boleh cari sepuluh org lagi utk interview jwtn kita.
cari pengalaman baru, belajar benda baru.
enjoy dgn kerja.
 

ownz

Fun Poster
Messages
820
Joined
Sep 24, 2010
Messages
820
Reaction score
32
Points
30
..kalau 4k dia counter, no brainer tak ambik..hahaha.. tu kalau aku lah..

tapi selalunya kalau dh cari kerja ni ati dah xde dah kt current company...so tepuk dada tanya selera
 
Last edited:
Sponsored Post

Top
Log in Register