BTC USD 48,068.1 Gold USD 1,843.90
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kaya kelentong sahaja

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
KUALA LUMPUR – “Jika ada yang mendakwa mampu meraih RM500,000 sebulan dalam tempoh singkat dengan menyertai skim jualan langsung (MLM), orang itu pasti seorang penipu dan ada unsur penyelewengan. Jadi hati-hatilah.”

Demikian ingatan Timbalan Ketua Setiausaha, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, (KPDNHEP), Daud Tahir mengenai kewujudan aktiviti penipuan yang melibatkan syarikat MLM.

“Jika ada peningkatan mendadak dalam jualan, itu mesti ada sesuatu yang tidak kena dan syarikat MLM yang terlibat perlu memastikan ejen-ejennya melakukan kegiatan jualan langsung dengan cara yang betul,” ujarnya ketika dihubungi semalam.

Menurut Daud, kini terdapat banyak aduan mengenai penipuan skim-skim MLM kerana kewujudan ejen-ejennya yang tamak dan ingin cepat kaya. Bagaimanapun, beliau enggan mendedahkan jumlah kes-kes terbabit.

“Masalahnya ialah sistem sudah cantik tetapi ejen MLM itu sendiri yang ubah dan buat sendiri sistem pemasaran yang akhirnya melanggar garis panduan yang kita tetapkan,” jelas Daud.

Hanya syarikat MLM yang mempunyai premis dan cawangan dilesenkan dan perniagaan MLM berbentuk Internet tidak dilesenkan di bawah Akta Jualan Langsung 1993.

Sementara itu. Ketua Pegawai Eksekutif De Classic Life (M) Sdn. Bhd. (DCL), Datuk Stapa Omar menegaskan bukan mudah untuk mencapai taraf jutawan melalui perniagaan MLM malah ia memakan masa bertahun-tahun.

“Jika ada yang mendakwa boleh bergelar jutawan dalam tempoh tiga bulan dengan menjalankan perniagaan MLM, dia sudah pasti kelentong sahaja,” ujarnya.

Cis Datuk Stapa nak kutuk leader company orang...yang dia 'beli' leader tu tak per pula...kat orang 'luar MLM' boleh ler auta...:(scam:(scam:(scam
 
Sponsored Post

krelz

Banned
Joined
Nov 10, 2008
Messages
32
Reaction score
0
Points
6
KUALA LUMPUR – “Jika ada yang mendakwa mampu meraih RM500,000 sebulan dalam tempoh singkat dengan menyertai skim jualan langsung (MLM), orang itu pasti seorang penipu dan ada unsur penyelewengan. Jadi hati-hatilah.”

Demikian ingatan Timbalan Ketua Setiausaha, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, (KPDNHEP), Daud Tahir mengenai kewujudan aktiviti penipuan yang melibatkan syarikat MLM.

“Jika ada peningkatan mendadak dalam jualan, itu mesti ada sesuatu yang tidak kena dan syarikat MLM yang terlibat perlu memastikan ejen-ejennya melakukan kegiatan jualan langsung dengan cara yang betul,” ujarnya ketika dihubungi semalam.

Menurut Daud, kini terdapat banyak aduan mengenai penipuan skim-skim MLM kerana kewujudan ejen-ejennya yang tamak dan ingin cepat kaya. Bagaimanapun, beliau enggan mendedahkan jumlah kes-kes terbabit.

“Masalahnya ialah sistem sudah cantik tetapi ejen MLM itu sendiri yang ubah dan buat sendiri sistem pemasaran yang akhirnya melanggar garis panduan yang kita tetapkan,” jelas Daud.

Hanya syarikat MLM yang mempunyai premis dan cawangan dilesenkan dan perniagaan MLM berbentuk Internet tidak dilesenkan di bawah Akta Jualan Langsung 1993.

Sementara itu. Ketua Pegawai Eksekutif De Classic Life (M) Sdn. Bhd. (DCL), Datuk Stapa Omar menegaskan bukan mudah untuk mencapai taraf jutawan melalui perniagaan MLM malah ia memakan masa bertahun-tahun.

“Jika ada yang mendakwa boleh bergelar jutawan dalam tempoh tiga bulan dengan menjalankan perniagaan MLM, dia sudah pasti kelentong sahaja,” ujarnya.

Cis Datuk Stapa nak kutuk leader company orang...yang dia 'beli' leader tu tak per pula...kat orang 'luar MLM' boleh ler auta...:(scam:(scam:(scam

Apa lak kata DCL beli leader orang..
marketing plan DCL bagus..
betul la dia kata bukan senang nak jadi jutawan dlm tempoh 3 bulan..
pompuan mengandung pun 9 bulan baru dapat hasil.. :p
 

shauki2u

Fun Poster
Joined
Apr 24, 2008
Messages
543
Reaction score
0
Points
10
ni mana y betul mana yang salah pn aku x tahu la.
any comment?
 

moghul

Active Member
Joined
Oct 27, 2008
Messages
1,126
Reaction score
0
Points
20
Cis Datuk Stapa nak kutuk leader company orang...yang dia 'beli' leader tu tak per pula...kat orang 'luar MLM' boleh ler auta...:(scam:(scam:(scam

sokong2...dia pakat ngan zainal jagung beli raden...raden plak buat idea bayar media masuk tv la, masuk paper la...nak jadi macam u*tr*nd la tu...:(scam:(scam:(scam
 

lastshark

Active+ Member
Joined
Aug 27, 2007
Messages
4,505
Reaction score
4
Points
25
citer siket kasi jelas.. aku ada dengar gak pasal beli pangkat dalam dl ni.. ari ni kan diorang ada meeting KL..
 

moneymaker3000

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Mar 24, 2007
Messages
25,268
Reaction score
526
Points
176
aku rasa dlm 3 bulan bole jutawan kalau marketing plan bagus, bende tu bukan impossible
 

badrush

Super Active Member
Joined
Sep 4, 2008
Messages
5,519
Reaction score
18
Points
65
macam2 hal mlm ni...

mna satu yg betul,telus....

susah nak caya..
 

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
Apa lak kata DCL beli leader orang..
marketing plan DCL bagus..
betul la dia kata bukan senang nak jadi jutawan dlm tempoh 3 bulan..
pompuan mengandung pun 9 bulan baru dapat hasil.. :p

Apa ingat si Yop Din nak join saja ker kalau tarak oksigen....
 

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
sokong2...dia pakat ngan zainal jagung beli raden...raden plak buat idea bayar media masuk tv la, masuk paper la...nak jadi macam u*tr*nd la tu...:(scam:(scam:(scam

Raden tu dulu dah pelingkop company Melayu Debella dengan plan canggih dia tu lepas tu cabut lak dan sebar fitnah...siap tukar nama jadi :mad:
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register