BTC USD 38,809.7 Gold USD 1,875.29
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kategori ulamak dan siapa layak digelar ulamak

psx_dream87

Super Active Member
Joined
Feb 10, 2011
Messages
6,993
Reaction score
25
Points
65
Dalam Islam ada satu istilah iaitu " Ulama Suu' " yg mana ciri2nya ada dihuraikan oleh Ulama .

Saya mengalukan TT bawak tajuk ni tapi saya harap, kita dapat berbincang dgn lebih hati2 kerana ianya melibatkan satu hal yg sgt penting dlm Islam.

Ingatan tentang ni dah disebut sebut..dan ramai antara kita pasti tau tentang ingatan yg disuarakan oleh Ibn As Sakir ...
" saudara ku, ketahuilah bahawa daging para ulama itu beracun"

Ibn As Sakir mengingatkan kita supaya berhati2 dan menjaga lisan dan perbuatan jangan sampai menghina , memburukkan atau menyakiti perasaan Ulama.

( berdasarkan Al Hujurat ayat 12.." perbuatan menggunjing, cari2 keburukan org lain...memakan daging saudara)..so..daging Ulama lebih beracun!

Perkara ni kebetulan timbul bila saya sembang2 dengan anak2 saya....sebab anak bongsu saya mengadu kata dia rasa takut dan mintak pandangan saya tentang isu Ustaz Zainul Asri yg kena kecam teruk bila bagi komen tentang vaksin dlm youtube.
Komen2 yg begitu jelik ditujukan pada Ustaz.

So..Saya tanya dia ada ke fakta sains yg katanya Ustaz salah tu...betul2 salah? Bukan ke sains ni selalu berubah dan tak wajib pun kita beriman..sedangkan mencaci maki tu..sekurang2nya tengok2 lah org yg dicaci maki tu.
Kalau setiap patah pun disulam2 solawat...kita tengok baik2 diri kita yg berani sgt mencaci ni pulak macamana .

So...anak saya petik kata kata Syekh ibn As Sakir di atas.

Malah abang dia.. anak saya yg doktor tu pun tak berani nak kata apa malah takut dgn komen2 tu..
baca komen tuan buat saya lagi sedar..alhamdulillah. tq tuan

saya baca komen2 forumer pasal ustaz2 dalam thread2 lain takut rasa

bukan ke kita akan dipertanggungjawabkan atas tuduhan2 yang kita dah lemparkan

mohon kita semua dijauhkan dari dosa-dosa yang nyata dan tersembunyi
 
Sponsored Post

Sniper

Super Moderator
Staff member
Joined
Feb 26, 2006
Messages
6,002
Reaction score
671
Points
116
Dalam Islam ada satu istilah iaitu " Ulama Suu' " yg mana ciri2nya ada dihuraikan oleh Ulama .

Saya mengalukan TT bawak tajuk ni tapi saya harap, kita dapat berbincang dgn lebih hati2 kerana ianya melibatkan satu hal yg sgt penting dlm Islam.

Ingatan tentang ni dah disebut sebut..dan ramai antara kita pasti tau tentang ingatan yg disuarakan oleh Ibn As Sakir ...
" saudara ku, ketahuilah bahawa daging para ulama itu beracun"

Ibn As Sakir mengingatkan kita supaya berhati2 dan menjaga lisan dan perbuatan jangan sampai menghina , memburukkan atau menyakiti perasaan Ulama.

( berdasarkan Al Hujurat ayat 12.." perbuatan menggunjing, cari2 keburukan org lain...memakan daging saudara)..so..daging Ulama lebih beracun!

Perkara ni kebetulan timbul bila saya sembang2 dengan anak2 saya....sebab anak bongsu saya mengadu kata dia rasa takut dan mintak pandangan saya tentang isu Ustaz Zainul Asri yg kena kecam teruk bila bagi komen tentang vaksin dlm youtube.
Komen2 yg begitu jelik ditujukan pada Ustaz.

So..Saya tanya dia ada ke fakta sains yg katanya Ustaz salah tu...betul2 salah? Bukan ke sains ni selalu berubah dan tak wajib pun kita beriman..sedangkan mencaci maki tu..sekurang2nya tengok2 lah org yg dicaci maki tu.
Kalau setiap patah pun disulam2 solawat...kita tengok baik2 diri kita yg berani sgt mencaci ni pulak macamana .

So...anak saya petik kata kata Syekh ibn As Sakir di atas.

Malah abang dia.. anak saya yg doktor tu pun tak berani nak kata apa malah takut dgn komen2 tu..

komen bro bagus utk rujukan

tp tuk pengetahuan kite bkn nk bincg psl caci maki ulamak tp aku bkk thread utk bincg2 topik kt bwh ni :

adekah ulamak tu yg bersijil dn yg mesti dilantik sbg mufti dn kjaan saje?

atau adekah ulamak tu x perlu sijjl2 tp yg dh ngaji mcm2 kitab berthn2

xde lak mention name mane2 ustad kt dlm thread

n seelooknye mmg jgn mention mane2 ustad pon

smua stuju kt sini jgn caci maki ulamak

cume kite nk tekankan kt sini sape yg pttnye digelar ulamak? tu point aku

klu bro nk wat teguran psl utk mane2 ustad yg viral baru2 ni pon leh gak kat thread yg berkaitan

jgn salaherti ek topik ni
 

Sniper

Super Moderator
Staff member
Joined
Feb 26, 2006
Messages
6,002
Reaction score
671
Points
116
xder input lg ke utk topik nih

nmpk lebih komen pd nasehat supya jgn perlekeh ulamak tp x brp sgt nk bg input psl topik yg aku usul kt post pertama
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
13,248
Reaction score
3,128
Points
201
Demi meraikan pemintaan mod TT..

Aku nak share satu video ttg Wali Allah dari penceritaan Ustaz Iqbal.. Kisah ni maybe kisah yg disampaikan dari generasi ke generasi.. Takde dalil dan sebagainya utk di dibawa hujah. Sekadar ambil input yg baik..

Jalan cerita best..

Klo yang ada isteri suka berleter, boleh ambil input.. Kot2 lepas ni boleh upgrade diri.. :p


 

lats840

Active+ Member
Joined
Mar 15, 2009
Messages
2,665
Reaction score
610
Points
81
xder input lg ke utk topik nih

nmpk lebih komen pd nasehat supya jgn perlekeh ulamak tp x brp sgt nk bg input psl topik yg aku usul kt post pertama
Soalan bos susah sgt...
Tu yg tk ramai nak komen...
Kalo tnya kat den, susah gak nak jawab...
Hahhahaa....

Sama ke level ustaz dgn ulamak?
Part ni je den dah samar2..
Yg den faham, ustaz ni pengajar atau Pendidik... Kalo tak silap den la...
Ulamak plak different level... Tnggi lg dari ustaz...
Ni je la yg den tau...

Ni off topic jap...
den pernah kene tegur dgn seorg ustazah....
Ustazah tu koba, kalo tkde cert.. Jgn pndai nak ngajar org ngaji...
Den pun pelik gak dio koba mcm tu, rupa2 eh.. Dio ustazah yg amik upah ajar org ngaji kek rumah dan dio ado Cert...

Time tu, terdetik hati den...
Ustazah ni nasihat kat den atau ado bnda sebalik nya...
Kalo mcm tu, seorg suami yg boleh la baca quran.. Tk boleh ke ajar bini dgn anak2 baca quran...
Kang kalo den tanyo depan org ramai, kurang sopan lak...

So berbalik pada topic thread ni...
Kalo ustaz ataj ustazah pun ado cert...
Tk kan ulamak tkde cert plak...
Tp jgn la spin ayat den, kang ado lak yg koba...
Ulamak lpas zaman nabi tkde cert pun...
Payah den nak jwab nnti...
Hahahha...
 

safuans

Active Member
Joined
Mar 13, 2009
Messages
1,585
Reaction score
295
Points
41
Sape yang kata ulamak selepas zaman nabi tak ada certificate?
Ada certificate. apa pulak tak adanya. Ulamak-ulamak kat Tanah Melayu ni pun dulu ngaji kat Arab nu.
_______________________
 

safuans

Active Member
Joined
Mar 13, 2009
Messages
1,585
Reaction score
295
Points
41
Soalan bos susah sgt...
Tu yg tk ramai nak komen...
Kalo tnya kat den, susah gak nak jawab...
Hahhahaa....

Sama ke level ustaz dgn ulamak?
Part ni je den dah samar2..
Yg den faham, ustaz ni pengajar atau Pendidik... Kalo tak silap den la...
Ulamak plak different level... Tnggi lg dari ustaz...
Ni je la yg den tau...

Ni off topic jap...
den pernah kene tegur dgn seorg ustazah....
Ustazah tu koba, kalo tkde cert.. Jgn pndai nak ngajar org ngaji...
Den pun pelik gak dio koba mcm tu, rupa2 eh.. Dio ustazah yg amik upah ajar org ngaji kek rumah dan dio ado Cert...

Time tu, terdetik hati den...
Ustazah ni nasihat kat den atau ado bnda sebalik nya...
Kalo mcm tu, seorg suami yg boleh la baca quran.. Tk boleh ke ajar bini dgn anak2 baca quran...
Kang kalo den tanyo depan org ramai, kurang sopan lak...

So berbalik pada topic thread ni...
Kalo ustaz ataj ustazah pun ado cert...
Tk kan ulamak tkde cert plak...
Tp jgn la spin ayat den, kang ado lak yg koba...
Ulamak lpas zaman nabi tkde cert pun...
Payah den nak jwab nnti...
Hahahha...
Tanya je ustazah tu.
Biar dia menggelabah sikit.
Takkan nak ajar baca Al-Quran tak boleh. melampau.
Ustazah pun ada yang mangkuk ayun. Bukan semua. Hanya sebilangan kecil, tapi memang ada.
Ustazah-ustazah yang jenis mangkuk ayun memang tak makan saman. Ada ustazah yang buat hukum sendiri membelakangkan agama Islam. Title 'ustazah' tu disalahguna untuk membuat kemungkaran dan kejahatan.
______________________
 
Last edited:

lats840

Active+ Member
Joined
Mar 15, 2009
Messages
2,665
Reaction score
610
Points
81
Tanya je ustazah tu.
Biar dia menggelabah sikit.
Takkan nak ajar baca Al-Quran tak boleh. melampau.
Ustazah pun ada yang mangkuk ayun. Bukan semua. Hanya sebilangan kecil, tapi memang ada.
Ustazah-ustazah yang jenis mangkuk ayun memang tak makan saman. Ada ustazah yang buat hukum sendiri membelakangkan agama Islam. Title 'ustazah' tu disalahguna untuk membuat kemungkaran dan kejahatan.
______________________
Soba2... Jgn marah2...
Kito bincang....
Back to tajuk.. Kang kono warning den tak tau...
Hehehe..
 

makcikcomei

Active Member
Joined
Dec 3, 2010
Messages
2,077
Reaction score
416
Points
41
Demi meraikan pemintaan mod TT..

Aku nak share satu video ttg Wali Allah dari penceritaan Ustaz Iqbal.. Kisah ni maybe kisah yg disampaikan dari generasi ke generasi.. Takde dalil dan sebagainya utk di dibawa hujah. Sekadar ambil input yg baik..

Jalan cerita best..

Klo yang ada isteri suka berleter, boleh ambil input.. Kot2 lepas ni boleh upgrade diri.. :p


Apa maksud ni?
Lelaki kena cari wanita yang pandai dan kuat berleterkah untuk tingkatkan martabat diri?
 

Emy_Ezra

Super Active Member
Joined
Sep 2, 2012
Messages
5,808
Reaction score
346
Points
96
Tak sure.
Cuma saya agak pasti, duta khas bertaraf menteri tu macam tak berapa layak diulamakkan.

*mod kalau rasa kepolitikan delete je 😬
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register