BTC USD 38,887.4 Gold USD 1,875.66
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kategori ulamak dan siapa layak digelar ulamak

Sniper

Super Moderator
Staff member
Joined
Feb 26, 2006
Messages
6,002
Reaction score
671
Points
116
Ulama pewaris nabi tu memang benar-benar mewarisi ilmu dari nabi. Sanad ilmunya sahih sampai ke Nabi s.a.w. Kalau ulama yang ilmunya belajar dari kitab-kitab atau dapat sijil-sijil saja itu taraf paling tinggi pun setakat ulama ahli kitab saja walau ada banyak phd sekalipun. Bukan hadis saja ada sahih dan palsu. ulama pun ada sahih dan palsu juga

sje quote post brader @sayid34 ni kt thread baru ni

kot bole bincgkn topik psl kategori ulamak spye kite phm sape sbenanrye ulamak ni n sape yg ptt n lagak digelar ulamak

jap td baru tgk ceramah ustaz shahul hamid


minit ke 11:30 katenye ulamak ni ade 2 jenis kategori

ulamak salaf - yg wujud 300 thn lps kewafatan nabi muhammad saw

ulamak khalaf - yg wujud 300 thn lps kefawatan nabi muhammad saw

dua2 x slh cume dlm akhir zaman ni nmpk gaye dlm mysrkt melayu kite tercari2 sapekah kumpulan ulamak yg ptt dijdkan rujukan

rasminye ulamak kite dlm msia ialah mufti n menteri agama (btolkan aku klu silap ke missout me)

adekah ulamak tu yg bersijil dn yg mesti dilantik sbg mufti dn kjaan saje?

atau adekah ulamak tu x perlu sijjl2 tp yg dh ngaji mcm2 kitab berthn2

ape pon asasnye (pendpt akula) ulamak mestilah sorg yg berpewatakan ikut akhlak nabi muhammad saw dan bermatian matian akan ikut sunah nabi

nota kaki: pendpt akula) ramai (tp xla smua) masyarakat skg berulamakkan ustad atas sentimen politik n kenegerian.....bile jd cmtu menyebabkn dorg jd taksub n fanatik pd ustad yg dorg gelar ulamak tu.....xleh ckp sket psl personaliti dorg tu terus ngamok.......tmasukla yg digelar ulamak tu sndr dgn syok sndr rasa diela antara ulamak utk smua n ptt dihormati sdgkn akhlak x melambangkan peribadi nabi muhammad saw

nota kaki lg: btolkn klu aku silap memane fakta k tq
 
Sponsored Post

boca120879

Active Member
Joined
Dec 27, 2018
Messages
1,036
Reaction score
531
Points
81
sje quote post brader @sayid34 ni kt thread baru ni

kot bole bincgkn topik psl kategori ulamak spye kite phm sape sbenanrye ulamak ni n sape yg ptt n lagak digelar ulamak

jap td baru tgk ceramah ustaz shahul hamid


minit ke 11:30 katenye ulamak ni ade 2 jenis kategori

ulamak salaf - yg wujud 300 thn lps kewafatan nabi muhammad saw

ulamak khalaf - yg wujud 300 thn lps kefawatan nabi muhammad saw

dua2 x slh cume dlm akhir zaman ni nmpk gaye dlm mysrkt melayu kite tercari2 sapekah kumpulan ulamak yg ptt dijdkan rujukan

rasminye ulamak kite dlm msia ialah mufti n menteri agama (btolkan aku klu silap ke missout me)

adekah ulamak tu yg bersijil dn yg mesti dilantik sbg mufti dn kjaan saje?

atau adekah ulamak tu x perlu sijjl2 tp yg dh ngaji mcm2 kitab berthn2

ape pon asasnye (pendpt akula) ulamak mestilah sorg yg berpewatakan ikut akhlak nabi muhammad saw dan bermatian matian akan ikut sunah nabi

nota kaki: pendpt akula) ramai (tp xla smua) masyarakat skg berulamakkan ustad atas sentimen politik n kenegerian.....bile jd cmtu menyebabkn dorg jd taksub n fanatik pd ustad yg dorg gelar ulamak tu.....xleh ckp sket psl personaliti dorg tu terus ngamok.......tmasukla yg digelar ulamak tu sndr dgn syok sndr rasa diela antara ulamak utk smua n ptt dihormati sdgkn akhlak x melambangkan peribadi nabi muhammad saw

nota kaki lg: btolkn klu aku silap memane fakta k tq

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh,
ya saudaraku yang dikasihi.

Menurut pemahaman saya,
ulama pewaris nabi adalah orang yang mewarisi
segala atau sebahagian besar sunnah Nabi s.a.w.,
terutamanya dalam bab iman & akhlak
(bab paling "basic" sebelum menuju bab2 lain).

Nabi s.a.w. menguasai bab akhlak sahaja menjangkau lebih kurang 40 tahun.
Baki lebih kurang 20 tahun, Nabi s.a.w. tumpukan dalam bab2 lain (selepas mendapat wahyu).

Wallahu a'lam.
 
Last edited:

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,906
Reaction score
2,366
Points
151
sje quote post brader @sayid34 ni kt thread baru ni

kot bole bincgkn topik psl kategori ulamak spye kite phm sape sbenanrye ulamak ni n sape yg ptt n lagak digelar ulamak

jap td baru tgk ceramah ustaz shahul hamid


minit ke 11:30 katenye ulamak ni ade 2 jenis kategori

ulamak salaf - yg wujud 300 thn lps kewafatan nabi muhammad saw

ulamak khalaf - yg wujud 300 thn lps kefawatan nabi muhammad saw

dua2 x slh cume dlm akhir zaman ni nmpk gaye dlm mysrkt melayu kite tercari2 sapekah kumpulan ulamak yg ptt dijdkan rujukan

rasminye ulamak kite dlm msia ialah mufti n menteri agama (btolkan aku klu silap ke missout me)

adekah ulamak tu yg bersijil dn yg mesti dilantik sbg mufti dn kjaan saje?

atau adekah ulamak tu x perlu sijjl2 tp yg dh ngaji mcm2 kitab berthn2

ape pon asasnye (pendpt akula) ulamak mestilah sorg yg berpewatakan ikut akhlak nabi muhammad saw dan bermatian matian akan ikut sunah nabi

nota kaki: pendpt akula) ramai (tp xla smua) masyarakat skg berulamakkan ustad atas sentimen politik n kenegerian.....bile jd cmtu menyebabkn dorg jd taksub n fanatik pd ustad yg dorg gelar ulamak tu.....xleh ckp sket psl personaliti dorg tu terus ngamok.......tmasukla yg digelar ulamak tu sndr dgn syok sndr rasa diela antara ulamak utk smua n ptt dihormati sdgkn akhlak x melambangkan peribadi nabi muhammad saw

nota kaki lg: btolkn klu aku silap memane fakta k tq

ada betulnya.... sebab itu lah 100% penghuni syurga adalah orang yg berakhlak dan beradab (TIDAK semestinya alim [banyak ilmu]).....
org yg banyak ilmu agama hanya minoriti di syurga...

.
.

kalau ikut logik, org yg bnyak ilmu ni ada kemungkinan akhlak depa ni akan jadi rosak... sebab depa mula suka menghukum org lain.. suka cari salah org lain... dan akan rasa diri dia sahaja yg betul.... ego, taknak mengaku kesalahan yg dibuat dan sbgnya.....


.
.

tapi apa2 pun, bagi aku, di zaman skrg ni, alim ulama (org yg bnyk ilmu ni), kita patut hormati (mmg islam ajar mcm ni pun)....

cuma kalau ada tak setuju sesuatu dengan ulama tu, boleh je bantah.. boleh persoalkan.... tapi dengan cara yang terhormat...

sebab tanpa mereka pun, kita takkan dapat ilmu-ilmu agama islam yg indah yg kita dapat sekarang ni..
so, kita hargai ulama-ulama yg ada....

cuma, nak tentukan yg baik atau jahat tu mmg sgt susah...

.
.

senang cerita, kita hormat mereka kerana ilmunya...kalau tak setuju, boleh bantah, boleh persoalkan..tapi dengan cara terhormat..

kena ingat, dalam ISLAM, tidak ada manusia yang suci KECUALI Nabi sahaja..
selain daripada Nabi (tak kira lah ilmu dia tinggi ke rendah), semuanya hanyalah manusia biasa YANG TIDAK BOLEH LARI DARIPADA BUAT SILAP....

ulama, ustaz pun boleh buat silap.... itu normal... tak perlu kita kecam mereka jika mereka buat silap... tapi tegur dengan beradab... persoalkan dengan beradab...


p/s: kalau aku ada tersalah, mohon betulkan aku....
 
Last edited:

lats840

Active+ Member
Joined
Mar 15, 2009
Messages
2,665
Reaction score
610
Points
81
ada betulnya.... sebab itu lah 100% penghuni syurga adalah orang yg berakhlak dan beradab (TIDAK semestinya alim [banyak ilmu]).....
org yg banyak ilmu agama hanya minoriti di syurga...

.
.

kalau ikut logik, org yg bnyak ilmu ni ada kemungkinan akhlak depa ni akan jadi rosak... sebab depa mula suka menghukum org lain.. suka cari salah org lain... dan akan rasa diri dia sahaja yg betul.... ego, taknak mengaku kesalahan yg dibuat dan sbgnya.....


.
.

tapi apa2 pun, bagi aku, di zaman skrg ni, alim ulama (org yg bnyk ilmu ni), kita patut hormati (mmg islam ajar mcm ni pun)....

cuma kalau ada tak setuju sesuatu dengan ulama tu, boleh je bantah.. boleh persoalkan.... tapi dengan cara yang terhormat...

sebab tanpa mereka pun, kita takkan dapat ilmu-ilmu agama islam yg indah yg kita dapat sekarang ni..
so, kita hargai ulama-ulama yg ada....

cuma, nak tentukan yg baik atau jahat tu mmg sgt susah...

.
.

senang cerita, kita hormat mereka kerana ilmunya...kalau tak setuju, boleh bantah, boleh persoalkan..tapi dengan cara terhormat..

kena ingat, dalam ISLAM, tidak ada manusia yang suci KECUALI Nabi sahaja..
selain daripada Nabi (tak kira lah ilmu dia tinggi ke rendah), semuanya hanyalah manusia biasa YANG TIDAK BOLEH LARI DARIPADA BUAT SILAP....

ulama, ustaz pun boleh buat silap.... itu normal... tak perlu kita kecam mereka jika mereka buat silap... tapi tegur dengan beradab... persoalkan dengan beradab...
Awesome tuan....
Mmg terbaikkk...
Cuma nak tau, cara tegur secara beradap tu...
Boleh share tak..
Sebab bab yg tu den tak tau, sbb tgk kalo zaman skrg ni...
Org main sembur kat media sosial...
Kuang hajo, tp kdg2 bnde btul...
Cuma cara tegur tu yg salah...

Ustaz den dulu prnah pesan...
Berkata benar la walau pun kebenaran itu pahit....
So, mcm mana nak ye tegur ustaz2, ulamak2 ni kalo ada tersilap..
Kalo tegur dlm majlis ilmu, nk tk sopan sbb mcm nak mnjatuhkan air muka...
Bab ni den blur skit...
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
298,670
Reaction score
12,787
Points
2,376
Mengikut kefahaman dari pembacaan kisah² ulama terdahulu
Mereka ni berperwatakan merendah diri
Adab dan akhlak nya mulia
Sangat teliti dalam segala perbuatan sebab takut nanti dipersoalkan di akhirat
Tidak pentingkan kedudukan dalam masyarakat
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,906
Reaction score
2,366
Points
151
Awesome tuan....
Mmg terbaikkk...
Cuma nak tau, cara tegur secara beradap tu...
Boleh share tak..
Sebab bab yg tu den tak tau, sbb tgk kalo zaman skrg ni...
Org main sembur kat media sosial...
Kuang hajo, tp kdg2 bnde btul...
Cuma cara tegur tu yg salah...

Ustaz den dulu prnah pesan...
Berkata benar la walau pun kebenaran itu pahit....
So, mcm mana nak ye tegur ustaz2, ulamak2 ni kalo ada tersilap..
Kalo tegur dlm majlis ilmu, nk tk sopan sbb mcm nak mnjatuhkan air muka...
Bab ni den blur skit...

aku pun bukan pandai sgt....

tapi ni pendapat peribadi aku je lah....at least, jangan ada kata-kata berbentuk hinaan, makian.... dan bukan dengan cara mengaibkan..

bercakap benar je macam biasa.. dia sakit hati atau tak, itu kita tak boleh control....
(sekali lagi) yg penting, sekurang-kurangnya, kata-kata kita tu bukan menghina dia,, bukan memaki dia.....


.
.

video kt bawah ni pasal cara tegur orang..

kadang2 dalam teguran tu, kena selitkan juga pujian (side2 yg positif)...

maksudnya, dalam kita nak menegur kesalahan tu,,,, kita kena cari jugak apa kebaikan yg dia pernah buat...dan selitkan pujian pada kebaikan yg dia pernah buat tu,,,

wallahualam....kalau aku salah, mohon betulkan aku..

 
Last edited:

boca120879

Active Member
Joined
Dec 27, 2018
Messages
1,036
Reaction score
531
Points
81
Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Pada pemahaman saya,
cara terbaik tegur orang lain,
guna bahasa baik,
tidak memalukannya di khalayak ramai (jumpanya "personally").
Terima atau tidak, perkara kedua.
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
298,670
Reaction score
12,787
Points
2,376
Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Pada pemahaman saya,
cara terbaik tegur orang lain,
guna bahasa baik,
tidak memalukannya di khalayak ramai (jumpanya "personally").
Terima atau tidak, perkara kedua.

Waalaikummussalam
Adab dalam menegur kesalahan
Berfikir sebelum membuat teguran
Jaga aib orang yang nak ditegur
 

lats840

Active+ Member
Joined
Mar 15, 2009
Messages
2,665
Reaction score
610
Points
81
aku pun bukan pandai sgt....

tapi ni pendapat peribadi aku je lah....at least, jangan ada kata-kata berbentuk hinaan, makian.... dan bukan dengan cara mengaibkan..

bercakap benar je macam biasa.. dia sakit hati atau tak, itu kita tak boleh control....
(sekali lagi) yg penting, sekurang-kurangnya, kata-kata kita tu bukan menghina dia,, bukan memaki dia.....


.
.

video kt bawah ni pasal cara tegur orang..

kadang2 dalam teguran tu, kena selitkan juga pujian (side2 yg positif)...

maksudnya, dalam kita nak menegur kesalahan tu,,,, kita kena cari jugak apa kebaikan yg dia pernah buat...dan selitkan pujian pada kebaikan yg dia pernah buat tu,,,

wallahualam....kalau aku salah, mohon betulkan aku..

Terbaik tuan....
At least, ade gak tuan bg tau cara dia...
Terima atau tak, tu no 2...
Noted...

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Pada pemahaman saya,
cara terbaik tegur orang lain,
guna bahasa baik,
tidak memalukannya di khalayak ramai (jumpanya "personally").
Terima atau tidak, perkara kedua.
Ermmm.. Kalo nak jumpa personally...
Payah gak tu....
Die level tinggi, kito Level rendah..
Bilo la dpt jumpo...
Tu belum jadual penuh lg...

Den raso, hantar surat @ PM dekat dio je kot...
Tp agak2, dio baco ko...
Ntah la, yg penting dah tegur..

Waalaikummussalam
Adab dalam menegur kesalahan
Berfikir sebelum membuat teguran
Jaga aib orang yang nak ditegur
Noted...
Jaga aib org yg nak ditegur...
Berfikir sblum mmbuat teguran..
Simple dan padat...
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
298,670
Reaction score
12,787
Points
2,376
Terbaik tuan....
At least, ade gak tuan bg tau cara dia...
Terima atau tak, tu no 2...
Noted...


Ermmm.. Kalo nak jumpa personally...
Payah gak tu....
Die level tinggi, kito Level rendah..
Bilo la dpt jumpo...
Tu belum jadual penuh lg...

Den raso, hantar surat @ PM dekat dio je kot...
Tp agak2, dio baco ko...
Ntah la, yg penting dah tegur..


Noted...
Jaga aib org yg nak ditegur...
Berfikir sblum mmbuat teguran..
Simple dan padat...

Tu apo yang den faham la dari apo yang den baco pasal ulama² terdahulu
Boleh la kita sama² perhatikan untuk dijadikan panduan
Bukan niat nak menilai sesiapa
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register