Kastam kacau tak kalo beli brg dari luar negara secara pos

Recommended Brokers


AZZM14

Active Member
Joined
Jan 9, 2014
Messages
1,781
Reaction score
0
Points
20
pernah kena dengan kastam penang...2 kali,brg tak besar dan tak banyak pun,harga bawah RM 500,

First time kena (EMS),settle dekat kastam,time tu resit beli bawah rm500 x de...maklumla..first time...

Kali kedua kena (FEDEX),call fedex,hantar email resit butiran bayaran...nasib lepas

Lepas tu,suruh supplier guna leapord ja,melalui kastam kl,kastam kl x de kacau :D
 
Sponsored Post

mustanks

Freshie
Joined
Apr 24, 2017
Messages
14
Reaction score
0
Points
3
jika beli online store US, boleh guna Viabox.com utk uruskan penghantaran . kadar penghantaran melalui Viabox.com adalah yang termurah berbanding pesaing freight fowarder yg lain
 

Amaross87

Freshie
Joined
Sep 23, 2019
Messages
2
Reaction score
0
Points
3
Salam. Aku plan nak beli 1 handphone dari korea, harga usd2000.

1. Macam mana nak elak dari cukai atau permit sirim? Kalau boleh.

2. Kalau tipu harga bawah rm500 dan tulis sebagai gift, takut dia scan dan cek barang. Nanti kantoi pulak harga atas rm500.

3. Kalau aku declare harga barang usd2000, dia akan scan/check tak atau tanya barang apa dalam tu. Kalau bagitahu ada handphone silap2 kena apply sirim.

Macam mana eh
 

kakikukacak

Fun Poster
Joined
Sep 14, 2010
Messages
866
Reaction score
6
Points
15
Salam. Aku plan nak beli 1 handphone dari korea, harga usd2000.

1. Macam mana nak elak dari cukai atau permit sirim? Kalau boleh.

2. Kalau tipu harga bawah rm500 dan tulis sebagai gift, takut dia scan dan cek barang. Nanti kantoi pulak harga atas rm500.

3. Kalau aku declare harga barang usd2000, dia akan scan/check tak atau tanya barang apa dalam tu. Kalau bagitahu ada handphone silap2 kena apply sirim.

Macam mana eh
cuba pakai fedex or DHL, time declare tu ltk harga bwh rm500 dan ckp hp tu as barang spare part. kiranya brg dh rosak la.
 

abdulricks85

Active+ Member
Joined
Jul 31, 2010
Messages
3,125
Reaction score
35
Points
30
Alhamdulillah...belum pernah lagi kena cukai beli barang dari luar...paling terbaru dari Taobao
 
Sponsored Post
Top
Log in Register