Kastam kacau tak kalo beli brg dari luar negara secara pos

CG Sponsors




Actifast

Super Active Member
Joined
Sep 11, 2008
Messages
5,965
Reaction score
121
Points
73
Kalau beli 1 unit barang elektrik dari ebay untuk personal use yang berharga RM1,200 (termasuk shipping cost),
berapa tax yang akan dikenakan bila sampai Malaysia?

Macam mana procedure untuk apply permit sirim?
as gift, biasa ok:D
 
Sponsored Post

forexian

Super Active Member
Joined
Sep 28, 2008
Messages
6,034
Reaction score
61
Points
80
baru ni aku beli jam dari singapore, hantar guna fedex, nasib lepas kastam tanpa apa2 cukai

legaaaa :D
 

Actifast

Super Active Member
Joined
Sep 11, 2008
Messages
5,965
Reaction score
121
Points
73
Okay tu lepas dari tahanan kastam ke? Boleh sampai terus depan pintu rumah? :">
fedex, dhl,kalu sangkut tax dia org boleh satelkan. beli sebijik ke banyak invois cun lepas. last kita bayar semua. sebijik as gift biasa xbayar kalu invois kauitim below rm500
 

ketupatFX

Active Member
Joined
Feb 14, 2013
Messages
2,214
Reaction score
40
Points
30
Salam Nak tanya,

kawan aku ada beli enset ..dia xtahu pun brg dari singapore..pastuh dapat call dari courier kata sangkut kastam changi kena bayar VAt dan fee apo entah...

Bukan ke kalau sangkut kastam, kastam kita yang kita kena bayaq bukan bayar untuk lepas kastam changi kan?
 

ViperX

Active+ Member
Joined
Oct 10, 2016
Messages
4,313
Reaction score
489
Points
41
Salam Nak tanya,

kawan aku ada beli enset ..dia xtahu pun brg dari singapore..pastuh dapat call dari courier kata sangkut kastam changi kena bayar VAt dan fee apo entah...

Bukan ke kalau sangkut kastam, kastam kita yang kita kena bayaq bukan bayar untuk lepas kastam changi kan?
Kena kol kastam changi. Mungkin prosedur kastam singapore berbeza sikit.
 

hashocean

Fun Poster
Joined
Jan 29, 2016
Messages
725
Reaction score
26
Points
20
aku selalu beli buku je dari UK
xpernah kena kacau lagi
 

SaudagarDollar

Fun Poster
Joined
Oct 11, 2012
Messages
788
Reaction score
4
Points
15
aku beli brg dari luar mcm2 dah.. Alhamdulillah semua lepas.. tak pernah kena lg.. tp dkt kotak suma tulis Gift
 
Sponsored Post
Top
Log in Register