Kastam kacau tak kalo beli brg dari luar negara secara pos

Recommended Brokers


Sponsored Post

a2zextra

Legendary Member
Joined
Sep 7, 2013
Messages
16,406
Reaction score
273
Points
141
Akupun tengah menunggu pembelian barangan dari China sampai ke depan rumah. Harga mengikut tukaran semasa pada 18/08/2016: RM582.57. Harap-harap clear-lah tanpa sebarang masalah.
 

stylus

Fun Poster
Joined
Nov 12, 2010
Messages
788
Reaction score
4
Points
15
dari pengalaman aku dulu dok selalu pegi pos ofis kastam kat LCCT tu, mmg kadang2 dia kacau. pernah ada sorang mamat ni beli topi je. ada dalam 10 keatas topi. Pastu dalam invoice dia tulis 1 topi 1.50USD. kastam dtg, suh dia declare betul2 sebab kastam tu bagitau dia baru check online yg barang tu harga dia lain. siap diberi amaran kalau tak declare betul2 akan dirampas. adeh topi je pun.
Macamana pula kastam tahu harga topi?
 

free2borg

Fun Poster
Joined
Aug 3, 2012
Messages
350
Reaction score
0
Points
10
untuk barang2 yang diimport ni, kastam akan rujuk Perintah Duti Kastam.
Dalam situ, beribu item siap dengan kod tariff dia..kat situ kita leh rujuk kena duti import / eksport ke tak/ perlu permit dari sirim/miti/perhilitan/farmasi/polis/KDN dan mcm2 lg agensi. Biasa ejen2 berdaftar dgn kastam yg buat kerja2 ni.

Declare helmet 1.50 usd..mmg kastam tahan laa..harga x logik langsung..
kastam akan rujuk pada website2 yg kita bukak juga..lelong/mudah/aliexpress/ebay/amazon...
Dah kerja dia hari2..mmg tahu harga barang ni semua..
tp member aku cakap..nasib2 gak barang lpas kastam ni..
dia kata form banyak kat kaunter tu..yg terlepas, terlepas lah..
cuma barang sensitif..mereka akan periksa lama skit form tu :D
 

gunungemas

Active Member
Joined
Oct 7, 2007
Messages
2,034
Reaction score
38
Points
30
Aku diamanahkan oleh Persatuan beli 100 helai necktie. Necktie ada logo jata negara.

Nilai RM1,200.

Kena cukai tak benda ni.

La ni aku kat Sabah. Barang masuk ke alamat pejabat bertugas, gov opis.

Macam mana ek?
 

kozu

Legendary Member
Joined
Apr 12, 2007
Messages
11,012
Reaction score
201
Points
123
Aku diamanahkan oleh Persatuan beli 100 helai necktie. Necktie ada logo jata negara.

Nilai RM1,200.

Kena cukai tak benda ni.

La ni aku kat Sabah. Barang masuk ke alamat pejabat bertugas, gov opis.

Macam mana ek?
barang masuk dari mn ?
 

anipo

Active+ Member
Joined
May 15, 2008
Messages
4,887
Reaction score
126
Points
33
Kalau beli 1 unit barang elektrik dari ebay untuk personal use yang berharga RM1,200 (termasuk shipping cost),
berapa tax yang akan dikenakan bila sampai Malaysia?

Macam mana procedure untuk apply permit sirim?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register