Kastam kacau tak kalo beli brg dari luar negara secara pos

Recommended Brokers


Latest Threads

addy

Active+ Member
Joined
Jul 3, 2008
Messages
3,024
Reaction score
29
Points
30
aku buka tread ni nak ty kpd geng CG yg pernah wat pembelian online dari web luar yg pelbagai spt amazon , ebay alibaba dll
cth brg spt lappy, ipad, atau h/phone kastam lepas ke atau kena tax?

ada sesiapa yg bole share
 
Sponsored Post

ezul82

Super Active Member
Joined
Jun 19, 2007
Messages
7,210
Reaction score
41
Points
70
ubat2tan, kosmetik, aku rasa kena ada surat dari kementrian kesihatan.
 

anbusan

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2006
Messages
7,734
Reaction score
127
Points
83
bwh 500 x kene tax rasenye....atas 500 je kene
 

wellfxsystem

Active Member
Joined
Mar 12, 2012
Messages
1,672
Reaction score
3
Points
25
buat masa ni kastam x kacau kalau takat beli laptop/brang PC..sebab dah kena cukai masa kuar dari negara tersebut..tapi itu ikut pengalaman aku la..xtau lak kalau skrg ni..
 

LipanBara

Active Member
Joined
Aug 16, 2007
Messages
1,333
Reaction score
126
Points
33
aku buka tread ni nak ty kpd geng CG yg pernah wat pembelian online dari web luar yg pelbagai spt amazon , ebay alibaba dll
cth brg spt lappy, ipad, atau h/phone kastam lepas ke atau kena tax?

ada sesiapa yg bole share
kalau beli sikit...tak kena, kalau banyak mungkin

biasanya diorg akan packing dan declare benda tu as gift
 

Mycyber

Active+ Member
Joined
Dec 11, 2009
Messages
3,196
Reaction score
4
Points
25
lagi satu klau beli brg yg beso2 pun susah gak nk lepas..
 

farizal

Active Member
Joined
Apr 24, 2006
Messages
1,489
Reaction score
121
Points
33
aku banyak beli barang berkaitan basikal macam:

  • set jersey, bib, glove
  • helmet
  • cap
  • glass
  • parts basikal macam bearing, seapost, saddle dalam lingkungan RM300 - RM600

Setiap barang beli berasingan. Setakat ni tak pernah kena cukai lagi
 

arzaraza

Super Active Member
Joined
Sep 22, 2010
Messages
5,762
Reaction score
28
Points
70
Selama Aku beli barangan dari Jlist,slalu lepas gak.
Ya, memang betul, sebab aku pun selalu beli barang kat ebay
Xkira berapa harga, mesti depa lepas punya.

Barang yg aku beli kena cukai ialah frame basikal, sebab Kastam
tu bagi tau Basikal ni ditakrifkan sebagai kenderaan. yang lain
baik elektronic, buku, jam dll xkena cukai.
 

moneyfinder

Active+ Member
Joined
Mar 22, 2006
Messages
3,540
Reaction score
31
Points
30
Aku penah tanya kastam...beli jam mahal camne pun x kena cukai...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register