BTC USD 63,349.4 Gold USD 2,386.16
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kapal KD Rahmat bocor, senget di Lumut bukan aset TLDM

InstaForexRebat

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
58,370
Joined
Nov 9, 2008
Messages
58,370
Reaction score
5,557
Points
721
image.jpg


LUMUT, 3 Jun - Bekas Kapal Diraja (KD) Rahmat yang mengalami kebocoran sehingga sebahagian badan kapal senget di persisiran laut berhampiran Marina Waterfront, di sini, hari ini, bukan lagi aset Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Panglima Armada Laksamana Madya Datuk Seri Mohamad Roslan Mohamad Ramli berkata, kapal yang dikenali sebagai ''Ex KD Rahmat'' itu telah diswastakan dan berada di bawah pemantauan kerajaan negeri sejak beberapa tahun lalu.

image.jpg


Katanya, dalam kejadian kira-kira pukul 3 pagi tadi, kapal tersebut dipercayai mengalami kebocoran di bahagian yang masih lagi belum dikenal pasti.

"Kejadian ini sudah dimaklumkan kepada kerajaan negeri bagi tindakan lanjut dan TLDM juga akan membantu dalam situasi ini.

"Kita juga akan menghantar penyelam bagi menilai kerosakan sebelum tindakan lanjut diambil," katanya ketika ditemui pemberita di sini.

Mohamad Roslan berkata, kapal yang telah dilucut tauliah itu berlabuh di persisiran laut Lumut dan dijadikan muzium atau kapal pameran untuk kunjungan orang awam sejak 2011. "Bagaimanapun, atas faktor keselamatan kunjungan kepada orang awam dihentikan tahun lalu," katanya.

Gambar struktur kapal tersebut senget di persisiran laut berhampiran Marina Waterfront turut tular di laman sosial Facebook tengah hari tadi.-BERNAMA

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/nas...-lumut-bukan-aset-tldm-1.489031#ixzz4iyZeL3UK
© Utusan Melayu (M) Bhd
 
Back
Top
Log in Register