Kami memang jahil tak seperti Mereka yang hebat !

CG Sponsors




ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166
Selamat datang ke thread yang aku bukak sebelum aku nak keluar rumah untuk SIBUK dunia.

Hari ni saya punya mood untuk tulis dengan guna kata ganti nama aku dan kau. :D Mohon kemaafan ye sabahatku...

Sahabat,

Seperti mana yang mengenali diriku ini, aku adalah hamba Allah yang jahil! Hari-hari pasti tak lepas buat dosa! Aku memang jahil tak seperti kau yang hebat !

Aku Hanya Insan Biasa. Sekali lagi aku bagitau aku ni jahil. Tapi aku rasa, walaupun aku jahil tak salah untuk aku tulis atau share entry berkaitan agama kat forum CariGold.com ni. tak gitu? Niat aku hanya satu khas untuk diri aku sebagai manusia yang jahil, hari-hari buat dosa. Tapi buat kau bila dah masuk thread aku, apa yang baik, sila la amik FREE buat pedoman. Aku tak mintak bayar walau satu sen pun :D Tapi apa yang aku silap, tolong dan tolong tegur aku :)

Sekali lagi dan lagi aku memang mengaku Aku memang jahil tak seperti kau yang hebat ! Aku yang jahil ni bukak thread bukan untuk menunjuk-nunjuk aku ni hebat atau sebagainya. Aku Hanya Insan Biasa yang berazam untuk terus menuntut ilmu hingga aku menjadi kaku dan akhirnya aku dibaringkan di atas kain putih.

Aku memang jahil tak seperti kau yang hebat ! Aku tau kau punya ilmu yang tinggi. Orang yang sekapala dengan kau kagum dengan kehebatan kau bercakap tentang agama! Habis, aku yang jahil ni tak boleh bercakap tentang agama ke? Nak tunggu hebat macam kau baru nak cakap bab agama?

Aku memang jahil tak seperti kau yang hebat ! Niat aku menulis bukan untuk menguji ilmu di dada kau! Apa aku tau, insya Allah aku akan share. Kau yang hebat hari-hari bercakap tentang agama tapi kau juga selalu buat-buat tanya?

Podah! Nak share bab agama terus terang je la. Apa perlu tanya dulu uji ilmu orang lain? Aku memang jahil tak seperti kau yang hebat !

Orait.... aku nak bersiap keluar rumah untuk SIBUK dengan dunia. Eh, ko jangan terasa pulak. Entry ni untuk aku yang jahil! Aku Hanya Insan Biasa...

:)cgrock

P/s: no hard feelings :D Selamat SIBUK dengan dunia korang jugak #:-S

[update]

masalah bila ada org anggap bicara mengenai ISLAM hanya utk mrk. kita2 yg buta agama dan tak faham agama tak layak utk bertanya mahupun berdebat. kononya perlu belajar mcm2 sblm boleh bertanya/berdebat sesuatu isu.

jika kita2 yg jahil ni salah, apa salahnya pimpin tgn kami2 yg jahil ni menuju ke jln yg lurus/benar. tak perlu la poyo nak tunjuk ilmu tu tinggi.

erm... ni versi terus terang. hehe... maafkan aku k. aku hanya terjemahkan apa yg ahib tulis sbb ramai tak faham bahasa puitis ahib. :)):))

jgn marah ahib. gurau2 pg buta. tp betulkan apa yg aku tulis? atau aku salah faham sbb 2 kali aku baca tau sblm aku tulis ni.

P/s:
Maaf ye tuan tanah.. Aku xreti bahasa nko.. Jazakallah ya akhi tu apa?? Dr td nak tanya......:-?
Jazakallah ya akhi = Semoga ALLAH balas jasa kamu :)


Aku paham citer yg cuba disampaikan...mcm tuan tanah kate la no heart feelings, maksudnye benda ni luahan hati/monolog die je utk dikongsi...kalu rasa bermanfaat amik, kalu tak just baca dan klik thread lain je haha
1st thread nyer citer dh cam dlm novel menyebabkan setiap org memahaminya secara berbeza...pada mulanyer seolah2 TS terasa hati dengan seseorang mungkin sebab kalah atau dimalukan masa perdebatan/lain2 situasi." ku y jahil ko y hebat"...

bila di pahami dari sudut y lain seolah2 TS ingin menyatakan bahawa xsemestinya y hebat2 dlm hal2 agama/pengetahuan y boleh bercakap tentang ilmu..yang jahil juga boleh kerana y hebat dulu pun pernah jahil betul tak..

selain tu y aku perasan TS juga cuba memberitahu kita supaya tidak sombong dan bermegah2 dengan ilmu y kita ada..klau ada kita share jgn disimpan2 ilmu tu dan sama-sama belajar..


p/s: ni y aku paham dr 1st thread..pepe2 pun hanya TS y tau ape y betul2 ingin disampaikan.

dan nasihat aku kat TS..klau boleh kalu nak berkongsi ilmu agama isi-isi penting harus di "perlihatkan", di "perjelaskan" biar setiap pembaca memahami maksud sebenar y ingin disampaikan..untuk mengelakkan pemahaman y boleh merosakkkan akidah
Jahil kalau dalam ertikata, kita ni duduk dalam dunia kegelapan dan tiada orang mahu mengajar kita. Jahil dalam ertikata lain ialah memang tiada sinar Islam atau kebenaran yang berada disekeliling kita.

Sekarang, alhamdulillah, ada banyak info dan media, dan juga kalau kita rajin mencari guru untuk belajar, insyaallah kita akan celik.

Mengapa budaya yang kita tak pernah di ajar yang asal dari bukan budaya dan juga agama kita, kita mudah ikut dan buat?

Memang kita ni jahil, tapi bukan jahil seperti di zaman jahilliyah sebelum kedatangan Rasulullah SAW dulu.

Baginda dah banyak tinggalkan legacy dan banyak pewaris2nya, cuma kita sahaja yang tidak mahu mengambilnya.

Saya pasti tuan tanah sedang membicarakan tentang seseorang yang lain, saya sependapat dengan tuan tanah, bagaimana jahilnya seseorang tu, dia ada hak untuk berkata2 apa yang selagi hak dan benar, dan jika dia sudah boleh mengaku kebenaran dan hak, dan sudah beramal dengan apa yang dia pertahankan, insyaallah, dia bukan lagi jahil.

Tuan tanah, teruskan perjuangan.... :D


[update lagi]


Jahil dalam ertikata bo**doh dalam ilmu agama takpe sebab itu boleh belajar....selagi keinginan ada boleh dikira niat yang baik....manalah tau Allah bagi ilmu Ladunni ke...takyah belajar ye tak...maaf gurau je...

Tapi kesedaran yang tuan hebahkan di sini sangat baik untuk diteladani....Biar jahil dan kita sedar kita jahil...hanya takut kepada mereka yang jahil murakkab...(B***doh Sombong)...

Semoga kita sama2 mendapat restu Ilahi....
 
Last edited:
Sponsored Post

extremeagro

Active Member
Joined
Mar 11, 2008
Messages
1,326
Reaction score
54
Points
40
Saya tak pernah miss baca thread tuan yang berkaitan dengan agama. Saya berharap agar dapat tuan pm saya segala ilmu yang berkaitan dengan ilmu agama. Sesungguhnya saya juga jahil.
 

ratusanRM

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Apr 8, 2007
Messages
22,690
Reaction score
361
Points
131
kita semua jahil :(:(
 

wanzex

CG Top Poster Club
Joined
Jul 12, 2006
Messages
35,554
Reaction score
1,103
Points
191
jahil itu bukan satu ukuran tp cuma persepsi.
kitalah tuannya!
 

felix

Active+ Member
Joined
Mar 9, 2006
Messages
3,170
Reaction score
7
Points
25
aku xpaham ape y tuan tanah nak sampaikan..skali baca cam tuan tanah perli seseorang je...em ntah lain org lain pemahaman dia kot...tp y pasti kita memang jahil n byk perlu dipelajari...

p/s: tuan tanah biasanyer org bertanya nie bukan tuk menguji ilmu je..myb dia nak tau pemahaman dia n kita nie sama or x xpun dia malu tuk bertanya..byk kemungkinannya.
 

o_o2o_o3

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2007
Messages
3,979
Reaction score
144
Points
33
Hamba juga insan yg jahil...sapa yg hebat tu :)
 

ezis2u

Super Active Member
Joined
Aug 1, 2008
Messages
9,747
Reaction score
22
Points
75
merendah diri dalam segala hal walaupun kita lebih tinggi dari orang lain...

"MAKSUD TUAN TANAH JANGAN MENYOMBONG DIRI"

BETUL KER AHIB
 

azmimazda

Super Active Member
Joined
Jan 30, 2007
Messages
6,317
Reaction score
1
Points
65
bila yg jahil mengaku dirinya jahil atau yg hebat mengaku dirinya jahil mmg org itu suka merendah diri, jauh dr takbur dan riak... kita sama2 masih jahil... hanya ALLAH yang maha hebat!
 

AILA2002

Super Active Member
Joined
Mar 11, 2008
Messages
8,094
Reaction score
326
Points
81
jadikan zuhud itu pakaian harian..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register